Čimbenici koji mogu prouzrokovati raniji ulazak u menopauzu

Čimbenici koji mogu prouzrokovati raniji ulazak u menopauzu

Jeste li zabrinuti zbog učinaka koje menopauza može imati na vas? Iako se ne biste trebali brinuti zbog menopauze ako još niste u tim godinama, znajte da se ona može pojaviti i ranije. Da biste smanjili rizike koje menopauza uključuje, počnite sa zdravim životom i idite na redovite kontrolne preglede.

Menopauza je prestanak menstrualnih krvarenja u žene nakon čega ona više ne može ostati trudna. Uključuje niz hormonalnih promjena kod žena u dobi između 45 i 55 godina.

Međutim, postoje brojni čimbenici koji mogu poremetiti rad ženskog reproduktivnog sustava. Ti čimbenici poznati su kao preuranjena menopauza.

Ovakvo stanje počinje se manifestirati prije 40-e godine života. Karakterizira ga nepravilnost menstrualnih ciklusa sve dok oni potpuno ne nestanu.

Zbog promjena koje uključuje, preuranjena menopauza je povezana s povećanim rizikom za neke kronične bolesti, emocionalnim poremećajima i drugim simptomima koji utječu na kvalitetu života.

Iako može biti uzrokovana genetskim poremećajem, u mnogim slučajevima ona je rezultat utjecaja koji na hormone imaju različiti čimbenici.

Više o njima pročitajte u nastavku članka.

1. Konzumacija duhana

Veća je vjerojatnost da će žene koje puše ili su izložene dimu duhana prije ući u menopauzu od onih koje tomu nisu izložene i ne puše.

Cigarete sadrže kemijske supstance koje utječu na lošu kvalitetu jajnika i embrija te povećavaju kromosomske nepravilnosti.

Ove tvari mijenjaju aktivnost estrogena i progesterona utječući tako na raniju pojavu menopauze.

2. Bolesti štitnjače

Štitna žlijezda igra ulogu u mnogim vitalnim procesima u tijelu. Također je izuzetno važna za optimalno iskorištavanje i raspodjelu hormona. Zbog toga, ako sa štitnjačom nešto nije u redu, postoji povećani rizik od preuranjenog ulaska u menopauzu ili problema sa zdravljem reproduktivnog sustava.

Bolesti poput hipotireoze mogu prouzrokovati simptome preuranjene menopauze, kao što su izostanak mjesečnice, promjene raspoloženja ili navale vrućine (valunge).

3. Operacije

Žene koje su bile podvrgnute određenim vrstama kirurških zahvata, imaju veću šansu za ulazak u preuranjenu menopauzu. Odstranjivanje jajnika ili maternice smanjuje razine estrogena i progesterona. Tako se ubrzava završetak plodnog razdoblja žene. Odstranjivanje oba jajnika uzrokuje trenutnu menopauzu. Osim toga, preuranjena menopauza može biti nuspojava pri operaciji raka grlića maternice ili operativnih zahvata na zdjelici.

4. Zračenje i kemoterapije

Ove dvije vrste liječenja koje koristimo u borbi protiv raka mogu biti odgovorne za preuranjeni ulazak u menopauzu. Njima se sprječava rast štetnih stanica. S druge strane, mogu uništiti i neke zdrave stanice, prouzrokujući tako, u nekim slučajevima, rani gubitak jajnika.

5. Konzumacija prerađenog mesa

Među mnogim nuspojavama konzumiranja prerađenog mesa je i preuranjeni ulazak u menopauzu. Možda takvo meso izgleda dobro i ima dobar okus, ali ono ipak u sebi sadrži kemikalije pod imenom nitrati i nitriti koji mogu uzrokovati hormonalne probleme.

Uz to, istraživanjima je potvrđeno da konzumacija prerađenog mesa utječe na zdravlje metabolizma što također uzrokuje rani početak menopauze.

6. Autoimune bolesti

Autoimune bolesti karakterizira abnormalna proizvodnja i korištenje antitijela. To onda vodi prema „auto-napadu“ na zdrava tkiva. Ove bolesti imaju negativan utjecaj na zdravlje jajnika te ometaju rad receptora estrogena. To uzrokuje mnoge zdravstvene probleme  reproduktivnog sustava te često vodi preuranjenom ulasku u menopauzu.

Ovdje je nabrojano nekoliko takvih autoimunih bolesti:

  • Vitiligo
  • Slabokrvnost
  • Lupus
  • Sjögrenov sindrom
  • Kronični hepatitis
  • Kronični artritis

7. Korištenje kozmetičkih i higijenskih proizvoda

Mnogim uredbama pokušava se zabraniti korištenje različitih opasnih elemenata pri proizvodnji kozmetičkih i higijenskih proizvoda. Unatoč tome, neki proizvodi koji sadrže te elemente još uvijek se prodaju u trgovinama. Stoga korištenje i udisanje tih proizvoda može utjecati na pojavu nepravilnosti rada žlijezde štitnjače te hormonalnih nepravilnosti.

Šamponi, mirisni sapuni i razni drugi kozmetički proizvodi sadrže sastojke poznate kao ftalati, a koji uzrokuju preuranjenu menopauzu. Na žalost, ovi sastojci pronađeni su i u sprejevima za tijelo, gelovima za kosu te omekšivačima.


Step To Health
Prevela: AMS
Foto: Dids Pexels

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.