Trebaš li mijenjati sebičnog supružnika?

sebičnog

Victoria (nije njezino pravo ime) je udana za sebičnog supruga. Ona se za njega moli. Ona ga ohrabruje. Ona pronalazi načine da mu služi. Njezin suprug sve to upija, ali nije naučio dati zauzvrat niti upola. Kada bih opisala primjere, mogla bih ju razotkriti, no većina vas poznaje brakove poput ovog.

Možda si i ti u takvom braku?

Kako je i za očekivati, Victoria se bori s ogorčenošću. Kada bi njezin suprug samo znao koliko bi značilo barem malo davanja zauzvrat.. Kada bi jedan sat tijekom vikenda posvetio njoj umjesto sebi, olakšanje bi bilo ogromno. No, čini se da je sebičnost tom čovjeku u krvi.
Razgovarali su o tome, čak i sa bračnim savjetnikom. No problem sa sebičnošću je taj da što si više sebičan, manje si toga svjestan. Njezin suprug misli da mu ide “bolje”, no ne baš mnogo. I to obično samo onda kada Victoria iznese problem, a to onda pak trigerira neku novu bol.

Victorijin suprug nastoji biti malo manje sebičan tako da ne mora slušati svoju suprugu kako mu prigovara. Stoga, on se protiv sebičnosti bori pomoću, tako je – sebičnosti.
Victoria se molila. Odlazila je kod bračnog savjetnika. Čak je sa sobom kod savjetnika vodila i svoga supruga. Činila je sve što su joj razni ljudi predlagali. No, situacija se nije mnogo promijenila i ne izgleda da hoće. Pitala me kako, u takvoj situaciji, kako održati pobožan stav?
Imajte na umu da ja nisam razgovarala s ovim parom. Razgovarala sam s Victorijom, i to o njenom duhovnom stavu, ne pokušavajući riješiti navedenu situaciju. Ono što ću reći moglo bi naljutiti neke od vas koji ste u sličnom braku, no vjerujem da je ovaj savjet utemeljen u duhovnoj stvarnosti.

Bog kao vlasnik trgovine, a mi kao poštanski radnici

“Victoria”, rekla sam, “moraš početi razmišljati o sebi kao o poštanskom radniku, a ne kao o trgovini. Vidiš sve te divne stvari koje činiš za svoga supruga kako mu ih ti pružaš, no u stvarnosti, pruža mu ih Bog. Tvoj izraz zahvalnosti, tvoje uslužno srce, tvoja inspiracija i motivacija. Sve to je dokaz djelovanja Duha Svetoga u tvome životu. U srži si, zapravo, samo poštanski radnik koji dostavlja Božji paket svome suprugu. Poštanski radnik ne očekuje pismo zahvale kada dostavi paket.”
Rekla sam ovo jer nisam htjela da Victoria dopusti da suprugova sebičnost izazove otrovni ponos u njenom vlastitom srcu. To nije bilo s namjerom da je izgrdim, već da je zaštitim na njenom putu prema Bogu.

“Drugo”, rekoh, “evo nade – ako je Bog vlasnik trgovine, a mi smo samo poštanski radnici, Bog može koristiti koliko god radnika hoće da bi nam dostavio ono što trebamo.” Ti se ponašaš kao da ono što trebaš može doći jedino od tvog supruga. I budući ti on odbija to dostaviti, ti si zapela. S određenim stvarima to tako i treba biti. Postoje neke stvari koje jedino supružnik može omogućiti. No Bog može podariti ispunjen, svrhovit život putem bilo kakvih kanala.

Razmišljaj o svojoj situaciji iz druge perspektive

“Ako nastavljam čekati paket od određene poštanske službe koji je poslan po nekoliko puta i svaki put nanovo izgubljen, s vremenom ću tražiti od Boga da pošalje nekom drugom dostavom. Možda možeš sama sebi kupiti cvijeće i usput zahvaliti Gospodinu što tvoj suprug i ti dobro zarađujete pa možeš svaki tjedan u svome domu uživati u svježem cvijeću. Ne, tvoj ga se suprug nije sjetio kupiti, no na neki je način Bog iskoristio tvoga supruga da buket cvijeća u vašem domu bude stvarnost. I ne, tvoj se suprug možda neće sjetiti poslati te u wellness, no ako trebaš “dan za tetošenje”, možda ćeš morati sama dogovoriti termin.

Da, bilo bi daleko veće oduševljenje da je to došlo od tvoga supruga, jer bi to pokazalo da mu je do tebe stalo. No razmišljaj o tome iz druge perspektive: postoji mnogo supruga koje si nikad ne bi mogle priuštiti takav dan iako bi njihovi supružnici voljeli da im ga mogu omogućiti.”

Ako si udana za izrazito sebičnog supruga, drži se ova tri načela

Svaka posebna primjena savjeta bit će različita, stoga neću duljiti s Victorijinom pričom. No, ako si udana za izrazito sebičnog supruga, drži se ova tri načela:

Bori se s ponosom prisjećajući se da si tek dostavljač paketa. Sve što Bog preko tebe daje tvome suprugu dolazi od Njega. Tvoja želja da služiš, tvoja domišljatost u služenju, tvoje predanje u služenju, tvoje uvjerenje da voliš – to je Božje djelo, ne djelo tvog vlastitog srca. Biraš biti predana u isporuci tih blagoslova. No bez Boga ne bi niti imala blagoslova, a niti poticaja za isporuku.

Bog može dati životne blagoslove putem mnogih kanala. Svi bismo htjeli da dođe na određen način, no zar ne bi bilo pomalo nezahvalno od nas da se žalimo na par naušnica od briljanta koji su zamotani u žuti umjesto u crveni ukrasni papir? Traži od Boga što legitimno trebaš onako kako On želi, u Njegovo vrijeme i na Njegov način. To možda neće biti tvoj ideal, no čak i u tome, suprugova ti sebičnost samo pomaže da utoneš dublje u Boga. Ako o tome malo promisliš, već i to je samo po sebi dar.

Nemoj prestati davati. Nemoj dopustiti da te tuđa sebičnost zarazi. Radije pruži pozitivan primjer nego da se pridružiš onom negativnom. Postoji određeno ispunjenje koje proizlazi iz toga što si vjeran kada je to odrađeno na pravi način. Nastoj to zadržati.

Ne dopusti da njegov nedostatak određuje tebe

Ovo pišem jer bi neki od vas mogli i dalje, do kraja života, živjeti udani za sebičnog supružnika, a zadnje što želim jest da sebičnost vašeg supruga oblikuje vaš duh zamjeranjem, ogorčenošću te, u konačnici, vašim vlastitim sebičnim prohtjevima. Nitko nije Kristu dao ni desetinu onoga što je On davao drugima, a ipak je živio izvanredno proslavljen, snažan, vjeran i radošću ispunjen život.

Drugim riječima, ne dopustite da ono što vaš suprug nije određuje ono što vi postajete. Da, na jedan način ovo je čin “duhovne samoobrane”. No, kada vaš suprug čini grijeh koji nije dovoljan razlog za rastavu od stola i postelje, a tradicionalne metode nisu upalile, što je još supruzi preostalo učiniti? Ponekad, nakon određenog vremena možete se ponovno suočiti s ovim problemom. No, kada znate da je vrijeme da ga u tom trenutku jednostavno prihvatite, ova će vas tri koraka duhovno držati na pravom putu, pa čak vam i pomoći da rastete u ljubavi radije nego slomiti se u ogorčenosti.


Gary Thomas – For the family
Prevela: LR
Foto: Avel Chuklanov – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!