Idemo u knjižnicu! – Veljača 2019.

veljača majčinstvo

Veljača je na samom kraju, a mi smo marljivo posuđivale knjige i čitale s djecom i pripremile vam nove preporuke slikovnica i priča. Ovaj put smo pronašle i nešto za mame.

„Ti i ja, mali medo“, Martin Waddell

Preporučena dob: 3-6 godina

I ovaj put jedna slikovnica iz serije „Epta – najljepše slikovnice svijeta“. Jednostavno je bilo nemoguće zaobići prekrasnu priču o međusobnoj ljubavi roditelja i djece. Ova tema obrađena je u okviru svima nam poznate svakodnevne situacije traženje balansa između obavljanja obveza koje imamo kao odrasli i provođenja vremena s djecom. Kad svemu ovome dodamo i predivne ilustracije, jasno je zašto je ovo slikovnica koju ćete i vi i vaša djeca voljeti!

„Što su bakterije i virusi?“, Katie Daynes

Preporučena dob: 3-6 godina

Na prvi pogled možda ćete pomisliti da je ova slikovnica za sasvim malenu djecu jer se sastoji od tvrdih stranica obogaćenih zanimljivim prozorčićima. Ipak, čitajući tekst i gledajući ilustracije koje ga savršeno nadopunjavaju i tumače, složit ćete se sa mnom da je ipak za malo veću djecu. Ponekad se nalazimo u nedoumici kako djeci odgovoriti na njihova brojna „zašto“ na način koji oni razumiju. Ako se to odnosi i na nevidljiva i sveprisutna bića koja zovemo bakterijama i virusima, ovo je prava slikovnica za vas. Upravo jednostavnost, jasnoća i slikovitost odgovora na takva pitanja me oduševljava u ovoj edukativnoj slikovnici.

„Vježbamo izgovor s muhom Fefe“, Marta Galewska-Kustra

Preporučena dob: 3-7 godina

Pravilan izgovor svih glasova spada u očekivane sposobnosti djeteta koje se upisuje u školu. No zašto ne bismo na zabavan način još ranije osigurali čist i pravilan govor svoje djece? Fantastična mi je ideja napisati slikovnicu o muhi! Slikovnica o muhi Fefe pisana je duhovito i zabavnog je sadržaja koji vuče na igru. U svaku aktivnost kojom se bavi, muha Fefe želi uvući i svoje male prijatelje – vašu djecu. Poziva ih na igru i oponašanje preko šašavih zvukova, pokreta usnama i jezikom, a sve u svrhu vježbanja za pravilan izgovor glasova. Svaka vježba je posebno objašnjena djeci te sadrži precizne upute za roditelje. Pokušajte, dobro ćete se zabaviti!

„Zvrčko i Mljac: Nova prijateljica“, Holly Hobbie

Preporučena dob: 5-8 godina

Vrlo poučna priča o prijateljstvu i karakteristikama koje su potrebne za suživot s drugima. Kroz pustolovine malih praščića, Zvrčka, Mljaca, Zlate i njihove nove prijateljice djeca uče o tome kako nije dobro praviti se važan, zanemariti stare prijatelje i biti usmjeren samo na sebe. Isto tako, obrađuje se posebno važna tema jedinstvenosti i specifične kompetentnosti svake osobe.

„Tajna uspješnoga majčinstva“, Holly Pierlot

Preporučena dob: za sve mame i one koje se to spremaju postati

Iskoristite priliku pa uzmite i nešto za svoju dušu. Tajna uspješnog majčinstva izvrstan je vodič kroz smireno, organizirano i na Kristu utemeljeno majčinstvo. Osobna priča Holly Pierlot koju odmah na početku dobijete kao ohrabrenje, još jednom potvrđuje kako red nije samo za one koji su po prirodi organizirani i oprezni, već i za kreativne i pomalo neobuzdane. Iako će vas činjenica da u Hrvatskoj homeschooling nije dozvoljen onemogućiti da potpuno slijedite Hollyn sistem organizacije, ova knjiga će vas zasigurno obogatiti. Možda upravo zato dobijete daleko više od nekakvog recepta za uspjeh: vrijedan princip koji ćete prilagoditi osobnim prilikama.

Ako ste propustili siječanjske preporuke, svakako zavirite!


Tereza Mihaljević i Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.