Idemo u knjižnicu! – Siječanj 2019.

knjižnicu

Najbolji način da se istovremeno zabavljate i učite jest čitanje. Ako tu predivnu aktivnost podijelite sa svojom djecom, prethodno navedenim dobrobitima dodajete povezivanje i odgoj. Znanstvena istraživanja i osobna iskustva brojnih roditelja ovdje su na istoj strani. Čitanje djeci naglas u mlađoj dobi poboljšava verbalni razvoj Vašeg djeteta, potiče razvoj inteligencije i olakšava učenje.

Lijepo je stvarati obiteljsku knjižnicu, slikovnicu po slikovnicu, knjigu po knjigu, no svakako vam preporučujemo da se upišete u obližnju javnu knjižnicu i zaronite u bogati svijet slika i riječi. Neka odlazak u knjižnicu postane mali obiteljski ritual barem jednom mjesečno. Vjerujte, ljubav prema knjizi spada u najbolje poklone koje možete priuštiti svome djetetu.

Kako bismo vam pomogle, svaki mjesec donosit ćemo preporuke slikovnica i knjiga koje možete posuditi (ili kupiti) i čitati svojim mališanima.

„Pauli, ti zločesti Pauli!“, Brigitte Weninger

Preporučena dob: 3 – 6 godina

Ova slikovnica s razlogom spada u niz „Najljepše slikovnice svijeta“. Pauli je zečić koji zbog svoje nepromišljenosti i živahne naravi često upada u nevolje i stvara probleme članovima svoje obitelji. Pauli uči kako preuzeti odgovornost za svoje postupke i popraviti štetu nanesenu stvarima i međuljudskim odnosima. No ne uče samo djeca od Paulija. Uče i roditelji od Paulijeve majke i oca. Osobito mi je zanimljivo kako Paulijeva majka inzistira na tome da Pauli nije zločest, već je loše njegovo ponašanje koje je izabrao.

Jedina mana ove slikovnice jest to što je izdana prije više od 20 godina pa je još nisam susrela u prodaji, ali zato je vrlo vjerojatno dostupna u knjižnici. Požurite!

„Kraljevska pusa“, David Melling

Preporučena dob: 3 – 6 godina

Događa li vam se da već na početku čitanja pretpostavite radnju čitave priče? Ako izaberete ovu slikovnicu, to vam se neće dogoditi. Dapače, jamčim vam da ćete, upravo kao i djeca, napeto iščekivati svaku sljedeću stranicu. Fantastični elementi i neočekivani preokreti su ono što ovu slikovnicu čine posebnom. Uz izvrstan tekst, autor je slikovnicu obogatio i lijepim ilustracijama. No, osim doze smijeha, ova priča poklanja i jedno važno pitanje koje može poslužiti roditeljima kao ispit savjesti. A koje je to? Otkrijte u priči….

„Vrlo gladna gusjenica“, Eric Carle

Preporučena dob: 2 – 6 godina

Možda vam se čini da je raspon preporučene dobi za ovu slikovnicu prevelik. Zar je moguće da ista slikovnica bude prikladna za dvogodišnjaka i za dijete koje je pred polazak u školu? Moguće je! Jasno, djeca će, ovisno o dobi, na različite načine uživati u ovoj slikovnici i učiti iz nje. Kroz priču o maloj gusjenici koja se pretvara u leptira, djeca uče o procesu transformacije, danima u tjednu i nazivima različitih namirnica. Najmanji će sigurno uživati gurajući prstiće u rupice koje je gusjenica napravila grizući sve redom. Ako mi još uvijek ne vjerujete da je vrijedno posuditi, možda vas potakne činjenica da je prevedena na 55 jezika, a kod nas preporučena u kampanji „Čitaj mi“ –  nacionalnoj kampanji za poticanje čitanja naglas djeci.

„Maca papučarica“, Ela Peroci

Preporučena dob: 5 – 8 godina

Jedna od važnih vrlina koju u ranoj dobi nastojimo naučiti djecu jest vrlina urednosti. Ela Peroci vam u tome može pomoći. Preko priče o maci papučarici koja neurednu djecu ostavlja bez papuča, ali samo dok ne prime pouku, možete s djetetom razviti razgovor o urednosti i važnosti brige za povjerena nam dobra. Priču mogu pratiti i predškolci, a starija djeca je mogu samostalno čitati. Ako imate u obitelji obje dobne skupine, neka umjesto vas čita starije dijete.

„Lucija i Marko posvuda“, Mateja Gomboc

Preporučena dob: 6 – 9 godina

Pred vama je jako zabavan i poučan bonton za djecu u obliku zbirke priča. Prateći Luciju i Marka u raznim situacijama, djeca će naučiti osnovna pravila ponašanja. Posjetite crkvu, kazalište, restoran i mnoga druga mjesta. Nakon kratke priče navedena su osnovna pravila ponašanja za određeno mjesto. Zanimljivost ove knjige je što Vas može potaknuti da čitanje pretvorite u akciju i zaista posjetite s djetetom bar neka od ovih mjesta. Eto prilike da naučeno odmah primijenite!


Tereza Mihaljević i Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.