Jedinstveni pokloni za Valentinovo (i ostale dane)

Izraziti ljubav supružniku

Valentinovo je jedan od onih dana koje ne možeš zaboraviti. Izlozi trgovina, pjesme na radiju, reklame na jumbo plakatima i internet stranicama – sve nas podsjeća na to. Nažalost, većina svega nabrojenog nema nikakve veze s ljubavi i Božjim nacrtom za muškarca i ženu. No, zašto to ne bismo iskoristili kao poticaj da se zapitamo kako se odnosimo prema svom supružniku? Uzimamo li ga zdravo za gotovo? Jesmo li sami sebi na prvom mjestu?

U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih ideja kako probuditi u sebi ljubav i poštovanje za supružnika te mu to iskazati riječima i djelima. Ako se odlučimo za navedene poklone neće se smanjiti iznos na našem računu, ali možda se smanji količina naše usmjerenosti na sebe.

1. Daj supružniku kompliment koji se odnosi na njegov izgled i karakter

Postoje dvije vrste komplimenata: oni koji se odnose na vanjski izgled i oni koji se odnose na karakter. Jedno istraživanje je pokazalo da čak 84% ljudi više voli primiti kompliment koji se odnosi na karakter u odnosu na kompliment koji se odnosi na fizički izgled. Za izreći kompliment koji se odnosi na karakter trebamo uložiti malo više truda, no, ne dajmo se time obeshrabriti.

2. Pokaži da ti je stalo

Dani svakoga od nas puni su različitih događaja. Kada supružnika pitamo kako mu je prošao dan, umjesto da odmah počnemo govoriti o svemu što se nama dogodilo, pokazujemo da nam je stalo do njega.  Također, isto pokazujemo ako zapamtimo događaje koji su našem suprugu osobito važni (važan sastanak, pregled kod liječnika i sl.) i pitamo ga o njima. Možemo sebi i zabilježiti podsjetnik u određeni sat da budemo sigurni da nećemo zaboraviti uslijed vlastitih obaveza. Kad zazvoni podsjetnik, iskoristimo i priliku za kratku molitvu na tu nakanu.

3. Planiraj(te) budući zajednički izlazak

Valentinovo i godišnjica braka datumi su za koje se „podrazumijeva“ da ćete ih obilježiti. Međutim, u moru svakodnevnih obaveza često zaboravimo na važnost zajedničkog provođenja vremena u dvoje. Iskoristite ovo Valentinovo kao poticaj za planiranje mjesečnog izlaska – bilo da se radi o kinu, muzeju, šetnji po prirodi ili nekoj drugoj aktivnosti koju oboje volite. Ako vam je izlazak zbog jako male djece ili nekih drugih razloga neostvariv, budite kreativni i osmislite „izlazak“ u vlastitom domu.

4. Ponudi uslugu

Ako želiš iskazati ljubav i poštovanje svom supružniku, ponudi se napraviti nešto za njega prije nego što te zamoli. Prvo, tako se usmjeravaš na supruga i osvještavaš samoj sebi njegove potrebe. Nadalje, ovim djelima mu pokazuješ da brineš o njemu i da si sretna kad ga usrećuješ.

5. Reci i napravi nešto što će zapamtiti

Zastani i razmisli čemu se diviš kod svog supružnika, zbog čega ga poštuješ. Ako se ne možeš odmah sjetiti, to je znak da ti je ova vježba itekako potrebna. Kada se sjetiš, zapiši to i pronađi način kako ćeš to prenijeti svom supružniku. Možeš iskoristiti miran trenutak kada ste nasamo i reći mu to, možeš mu napisati poruku i ostaviti na prikladnom mjestu ili napisati pismo.

For Your Marriage


Prevela i prilagodila T. M.
Foto: Karly GomezUnsplash

 

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.