Drage žene, da možete birati – koju biste odluku donijele?

biti doma

Kad razgovaram s djevojkama koje žele raditi (ako me poznajete, nemojte se naći posebno prozvanima, razgovarala sam s puno cura o ovome, tako da to nisi baš ti) uvijek dobijem sličan odgovor: žele raditi jer se žele tako ostvariti. Rijetko mi tko spomene financijsku potrebu. Za sve one žene koje moraju raditi: voljela bih da imaju izbor. Kad ih suočim s ovom temom, argument za financijskom potrebom dođe kao afterthought. Prvo je: žele se ostvariti. A žele se ostvariti i kao majke i supruge. Pa onda čujem vratolomne teorije kako namjeravaju biti uspješne na poslu, biti doma s djecom i biti nježne supruge.

Ukratko: nećeš to uspjeti, nemaš te supermoći.

Lako za kuću i ručak, ali..

Mogla bih puno pisati o posljedicama toga kad žena radi i nije svim svojim srcem u obitelji – nije srce obitelji. S nekoliko male djece, neće nikada uspjeti posvetiti im se u svim vrlo različitim fazama njihova razvoja. Ručak neće uvijek biti skuhan, često niti posebno ukusan. Kuća nikada neće biti uređena onim posebnim ženskim genijem. No lako za kuću i ručak. Kad muž dođe s posla, neće ga dočekati s osmijehom i nježnošću, nego će tražiti da jednako podijele kućanske poslove. Poslove koje bi ona obavljala genijalno, a on, pa manjkavo. I kad bude birala između posla i obitelji, birat će posao. Jer mora. Jer ju na poslu nitko ne pita. Jer ako se ne da skroz na poslu neće se ostvariti ni tamo. Često se ovako žene ne ostvare nigdje.

Zašto je u redu da muž radi, a žena ne?

No, ne bih toliko progovorila protiv rada, koliko za ostanak doma. Zašto je u redu da muž radi, a žena ne? Zato što se onda od muža očekuje da dijeli sve poslove, i naravno da treba pomoći u kućanskim poslovima ali s podjelom pola pola, dobije se vrlo neučinkovita obitelj i traljavo odrađen posao.

Kad žena ostaje doma, kuća zaista ima dušu. To nije isprazna fraza. Počnimo od uređenja, ne samo da će kuća biti čista i ugodna, nego će biti posebno lijepa. Jer u ženi je ta usađena ljepota koju ona ima potrebu odražavati i izvana. I ta ljepota koja se odrazi na van liječi i usrećuje. To je onda zaista dom. Svi žele biti gosti i živjeti u takvoj kući.

Djeci će biti neizmjerno korisnije vrijeme koje će majka provesti s njima. Jer porodiljni dopust ne traje dugo i onda se djecu mora dati u jaslice. Koliko ta djeca mogu naučiti i profitirati od prisustva majke! To malo novca što bi donijela doma, od kojih pola moraju pokriti troškove njenog odsustva (dadiljanje, polugotova ili gotova jela…), ništavno je u usporedbi s blagodatima kad je majka uz njih u svim, a pogotovo tim ranim fazama njihovog života.

I najvažnija točka – muž. Koliko se prirodne uloge muškarca i žene poremete kad oboje rade. Žena, umjesto da bude ona nježna polovica koja će olakšavati teret mužu toplim domom, biva strgana poslom, oboje dolaze frustrirani doma i nitko nikom to ne olakšava. Muškarac je stvoren snažniji, grublji baš zato da može trpjeti pritisak i surovost poslovnog svijeta, a žena nježna i osjećajna da mu može to olakšati i utješiti i oraspoložiti ga kad dođe doma.

Kad je žena doma, svi dijelovi obitelji su daleko sretniji, zdraviji

U zabludi je ona žena koja misli da je doma zarobljena. Pa ona je gospodarica koja stvara kako zamisli i donosi sreću svima oko sebe. Koga to može unesrećiti?

Drage žene, nemojte ovo uzeti jako k srcu kao napad, znam da ne živimo u idealnom svijetu. Kao što je jedna spisateljica rekla “Jedino što smo kao društvo postigli je da sada dvije osobe rade za plaću jedne.”. Ali da imate izbora, koju bi ste odluku donijele?


Vedrana Cvijin – Žena Vrsna
Foto: Pexels.com

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.