Korisne smjernice i biblijske molitve za zaručene

Korisne smjernice i biblijske molitve za zaručene/zaručnici/Ljubav/Priprema za brak

Svaki zaručeni par želi imati sretan brak, možda čak i podrazumijeva da će ga imati jer nerijetko mislimo da se sretan brak događa sam od sebe. Zaključak vjerojatno donosimo na temelju iskustva hodanja i zaručništva kada je zaljubljenost snažna i vlada osjećaj blaženstva. Prava je istina da je zaručništvo milosno vrijeme pripreme za brak – aktivne pripreme koja mora biti ciljana. Postoje mnogi načini pripreme i o nekima smo već pisali.

Postavite temelje za brak

Za početak riješite kviz i provjerite jeste li zaista spremni za brak, zatim istražite što vam je sve potrebno za postavljanje temelja za brak. Naime, za katolike je brak zajednica u kojoj muž i žena grade odnos duboke intimnosti i pomažu jedno drugome odgovoriti na Božji poziv na svetost. Tijekom postavljanja temelja za brak postavljate i temelje ove intimnosti.

Temelje intimnosti možete graditi i čitajući katolički literaturu o zaručništvu i braku pa svakako provjerite preporuke za čitanje za zaručnike. Uz čitanje, pronađite vremena i za razgovor. Izmijenite dojmove o svemu pročitanom, raspravljajte i gradite zajedničke stavove. Kada budete pričali o spolnosti, svakako prođite ova pitanja.

Pročitajte i zanimljivo iskustvo pripreme za brak koje će vas možda potaknuti na prijavu na zaručnički vikend. Taj neobičan vikend u životu mladog para pripremljen je tako da daje mogućnost zaručni­cima iskreno popričati o njihovom budućem življenju zajedno. To je posebno vrijeme za dijeljenje – razmjenu osjećaja, nada, razočaranja, radosti i frustracija. Pruža mogućnost za iskreni razgovor o odnosima zaručnika prema mnogim temama koje će utjecati na njihov odnos kao što su novac, seks, djeca, kao i uloga zaručnika i oženjenog para u Crkvi i društvu.

Biblijske molitve za zaručene

Neka vas u svemu prati zagovor svete Agneze, zaštitnice zaručnika i svetoga Josipa, prečistog zaručnika Blažene Djevice Marije – utecite se njima, a u zajedničku molitvu uključite i biblijske molitve za zaručene koje donosimo u nastavku.

Blagoslov zaručnicima

(Tob 8,15-17)

Bllagoslivljali te sveti tvoji i sva tvoja stvorenja!
Svi anđeli i svi izabranici tvojiblagoslivljali te u sve vijeke!
Blagoslovljen jer si me razveselio
i jer se nije dogodilo čega se bojah,
nego si nam iskazao svoje bogato milosrđe.
Blagoslovljen jer si se smilovao
ovoj djeci što su jedina.
Izlij na njih svoje milosrđe, Gospode,
podari im da završe život u zdravlju,
sa srećom i milosrđem.

Molitva zaručnice

(Pj 8,6-7)

Stavi me kao znak na srce, kao pečat na ruku svoju,
jer ljubav je jaka kao smrt, a ljubomora tvrda kao grob.
Žar je njezin žar vatre i plamena Gospodnjega.
Mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav niti je rijeke potopiti.

Molitva zaručnika

(Pj 2,10-14)

Ustani, dragano moja, ljepoto moja, i dođi,
jer evo, zima je već minula, kiša je prošla i nestala.
Cvijeće se po zemlji ukazuje, vrijeme pjevanja dođe
i glas se grličin čuje u našem kraju.
Smokva je izbacila prve plodove,
vinograd, u cvatu, miriše.
Ustani, dragano moja, ljepoto moja, i dođi.
Golubice moja, u špiljama kamenim, u skrovištima vrletnim,
daj da ti vidim lice i da ti čujem glas,
jer glas je tvoj ugodan i lice je tvoje krasno.


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: J. Balla PhotographyUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.