Sveta Agneza – zaštitnica svih zaručenih parova

agneza

Agneza (u našem jezičnom području poznata i kao Janja) je bila prelijepa mlada djevojka u starom Rimu. Rođena je kao plemkinja i odrasla je u snažnoj kršćanskoj obitelji u vrijeme kada je car nastojao ugušiti plamen kršćanstva. Unatoč tome, Agneza je u mladosti bila omiljena među svojim vršnjacima. Često je išla po gradu u posjet prijateljima, u pratnji posvojene sestre Emerencijane (kći njezine dadilje, mučenica i svetica, op. prev.). Iako su mnogi poznavali i nju i njezinu obitelj, pozornost udvarača privukla je njezina zadivljujuća pojava. O njezinoj dugoj crnoj kosi, lijepoj koži i tamnosmeđim očima govorili su muškarci iz najvišeg sloja.

Unatoč mnogim udvaračima, ni u jednom nije prepoznala čiste nakane

Međutim, koliko god bi joj bilo korisno udati se za bilo kojeg od muškarca koji su joj prišli, sve ih je odbila. Mogla je prozrijeti kroz njihova udvaranja i prepoznala je da su njihova srca puna požude. Osim toga, u njezinim očima Bog ju je već „uzeo“ i željela je živjeti čistim i čednim životom.

Jednog dana pojavio se još jedan udvarač, ovaj put sin utjecajnog rimskog prefekta. Ponosan mladić, bio je siguran da će se Agneza udati za njega, posebno zbog njegovog visokog statusa. Odbila ga je dva puta. To je razljutilo njegovog oca koji je brzo izvijestio lokalne vlasti da je Agneza kršćanka. U početku ometeni rimskim pravom (koje nije dopuštalo pogubljenje djevica) svi pokušaji da naštete njenoj čistoći propali su. Donesena je nova presuda i dužnosnici su je osudili na okrutnu smrt.

Grad je šokirala vijest o pogubljenju tako dragocjenog malog janjeta i vjeruje se da je njezina smrt pridonijela okončanju kršćanskog progona.

Agneza nas uči da ne snižavamo svoje kriterije

Tragična priča o Agnezi, lijepoj mladoj djevojci koja je ubijena jer je odbila prosidbu moćnog muškarca, može nas mnogo naučiti o potrebi preispitivanja naših vlastitih veza. Iznad svega, Agneza je željela sačuvati svoja vjerska uvjerenja i čistoću srca i odbila se povući pod pritiskom. Muškarci koji su joj prilazili očito su bili potaknuti grešnim strastima i bili su zapanjeni kad se nije htjela predati.

U našim životima prečesto mislimo da za pronalaženje ljubavi moramo sniziti svoje standarde. Mogli bismo pomisliti da u našim odnosima treba biti „davanje i uzimanje“ kada je u pitanju naša čistoća. Dečko, djevojka ili zaručnik mogli bi predložiti: „Idemo živjeti zajedno.“, a mi bismo mogli odgovoriti: „Zašto ne, u 21. stoljeću smo?“

Agneza nas uči da ne trebamo popustiti pod pritiscima svijeta i da je moguće ostati jak u svojoj vjeri, čak i kad su svi protiv nas. Ne trebamo kupovati površnu ljubav, nego trebamo težiti nečem puno višem što uistinu zadovoljava. Ona je sjajan primjer za nas i za sve zaručene parove; nadahnjuje nas da ostanemo vjerni svojim uvjerenjima i čvrsto se držimo Božje ljubavi.

Ako ste zaručeni (ili ćete uskoro biti zaručeni) i borite se s čistoćom i bojite se razgovarati s voljenom osobom o tome, molite se svetoj Agnezi Rimskoj. Zna pod kolikim ste pritiskom i posredovat će u vaše ime, dajući vam snagu da učinite ono što se čini nemogućim.

Molitva sv. Agnezi

O slavna Sv. Agnezo,
služila si Bogu u poniznosti i pouzdanju na zemlji,
sada uživaš u rajskom blaženstvu s Njim u nebu
jer si bila ustrajna do smrti i zaslužila krunu vječnog života.
Sjeti se sada mene koja sam okružena ovim opasnostima u ovoj suznoj dolini,
i posreduj za mene u mojim potrebama i nevoljama. Amen.


Philip Kosloski – Aleteia
Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto: Youtube

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!