Grijeh psovke i što možete izmoliti za pokoru

grijeh psovke

Molitva Pohvale Božjem Imenu obično slijedi nakon klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu, prije nego što svećenik vrati Presveto u tabernakul. Pohvale Božjem imenu u nešto drugačijem obliku zapisao isusovac Luigi Felici, 1797. godine i bila je zamišljena kao molitva pokore za grijeh psovke i blasfemiju. Tako često imamo priliku čuti koliko se psovka uvukla u naš govor, postala nam navika, čak i ako je smatramo bezazlenom poštapalicom. Šteta je trošiti riječi na otrov, kada one mogu biti blagoslov. Ova predivna molitva iskazuje hvalu Bogu, Svetoj Obitelji, anđelima i svecima, a može se moliti bilo kada i bilo gdje.

Blagoslovljen budi Bog! 
Blagoslovljeno njegovo sveto Ime!
Blagoslovljen Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek!
Blagoslovljeno Ime Isusovo!
Blagoslovljeno presveti Srce Isusovo!
Blagoslovljena predragocjena Krv Isusova!
Blagoslovljen Isus u Presvetom Oltarskom Sakramentu!
Blagoslovljen Duh Sveti Utješitelj!
Blagoslovljena velika Bogorodica presveta Djevica Marija!
Blagoslovljeno sveto i bezgrešno njezino začeće!
Blagoslovljeno njezino slavno uznesenje!
Blagoslovljeno ime Marije, Djevice i Majke!
Blagoslovljen sveti Josip, njezin prečisti zaručnik!
Blagoslovljen Bog u svojim anđelima i u svojim svecima!
Amen.

Grijeh psovke zamijeni riječima hvale Bogu i bit ćeš Mu bliže

U vremenu kada se ljudi sjećaju Boga samo kada su u nevolji i potrebni pomoći, dobro je izgovarati ovu molitvu što češće. Na samom početku Misnoga slavlja uvijek kažemo da je dostojno i pravedno uvijek davati hvalu Gospodinu. Stvoreni smo da bismo mu davali čast i hvalu u zajedništvu s anđelima i svim svetima tijekom cijele vječnosti. Zašto ne bismo to činili već sada, na zemlji?

Sveti Toma Akvinski jednom je prilikom primijetio da nam davanje hvale Bogu pomaže da mu ostanemo bliže, više koristi nama nego Njemu – Bogu naša hvala nije potrebna. Svejedno, dostojno je i pravedno Boga vazda hvaliti. Ova nas molitva podsjeća na veličanstvenost Presvetog Trojstva i na važnost Blažene Djevice Marije, svetoga Josipa, anđela i svetaca za naše spasenje. Izmolite je i blagoslovite svoj govor i govor svojih bližnjih, da bi uvijek bio Bogu na hvalu, a ne pogrdu.


Our Catholic Prayers
Prevela i prilagodila: Lea Potočar
Foto: Geekatolik

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!