Odluči se za Ljepotu

ljepotu

Ne mora sve imati ozbiljnu, zabrinutu notu…

Danas se odluči za Ljepotu! Misli neprestano na ljepotu! Lijepo misli, lijepo govori, lijepo radi, lijepo gledaj. Traži ljepotu danas u svim stvarima. Ne daj da ti misli odu s Ljepote. Sve čini s Ljepotom. Diši Ljepotu! Pročitaj nešto lijepo, ne ozbiljno ili trivijalno, nego nešto jednostavno čak i dječje (ja osobno volim miris časopisa i šarene boje Malog Koncila i sve one vrijedne sadržaje naše vjere predočene veselo, kroz igru).

Imaš pravo na Ljepotu, a ne da sve ima tako ozbiljnu, zabrinutu, strogu notu, kao robot koji samo izvršava svoje dnevne zadatke!  Obuci svoju svakodnevicu u ljepotu, omekšaj svoju svakodnevicu Ljepotom. S Ljepotom se umij, jedi, kuhaj, čisti, radi, uči. Kad osjetiš da je gubiš doziraj je lijepom glazbom, pogledom u nebo, na leptira, stablo, cvijet, rosu, miris zraka, pogledom na dijete, na svoju ruku, svoje dlanove i prste. Odi u prirodu i ispuni se Ljepotom.

Započni dan s Ljepotom, onda kreni drugim obavezama

Upij prvo Ljepotu u danu i tek onda idi činiti sve drugo u danu jer ćeš tada onda to i moći. Dakle, prvo se ispuni Ljepotom, npr. skuhaj ti svom Stvoritelju kavu. Iznenadi ga. Ja napravim obično jednu šalicu, onda Isus kaže da sam škrta i da zbog toga mora piti iz moje, mada mi priznaje da mu ne smeta da pijemo iz iste, kaže, to mu je još veći gušt i onda se oboje na to sve smijemo. Jer upijanje Ljepote je kao pripremanje njive za bacanje sjemenja u nju. Ljepota opušta tvoje stanice, kao da u njih ulazi zdravlje, sloboda, mir, radost što si živ, otvara oči, skida spone s pluća da možeš duboko udahnuti.

Prvo se, dakle, saberi Ljepotom, a onda idi u toj jutarnjoj kavi s Isusom korak dalje do čitanja Njegove Riječi. Tek će onda sjeme Evanđelja naići na spremno tlo (rahlo, rastresito, svježe) zaorano Ljepotom. U takvo tlo tvoje duše može onda sići i tvoja svakodnevica i dati plod, može sići sjeme tvog nastojanja u danu i roditi plodom.

Nije li onda Ljepota Duh Sveti koji nas onda priprema za Oca i Sina u Evanđelju i uopće za susret s Isusom, i daje silu i snagu za svakodnevicu? Ljepotom se pripremiti i osposobiti za upiti Božju inteligenciju i onda iz nje djelovati. Da je to tako, vidi se da ne može čovjek rastresen tjeskobom, nedostatkom vremena, brigom, negativnim mislima i osjećajima, uvrijeđen ući u razgovor sa Stvoriteljem. Iz te molitve dobiti Njegovu inteligenciju i mudrost. Ulazak u Ljepotu sabire i od tebe otpadaju gore navedene smetnje u komunikaciji sa Stvoriteljem.

Našali se s Bogom kao s najboljim prijateljem

Mi bismo htjeli do Boga, a ne znamo mu ispričati vic. Onda se nemojmo čuditi što ne možemo do Njega. Odi s Isusom na ranojutarnju kavu/čaj (koju svakako imaš ritualno svako jutro)  i pričaj mu viceve sve dok se ne probiješ do Njega, do Njegove prisutnosti, do Ljepote. Šali se cijeli dan s Njim dok ne osjetiš da ste bliski, da prepreka između vas više nema. Stvoritelj te želi nasmijati u današnjem danu, želi ti pokazati ljubav, želi ti skuhati jutros kavu/čaj! Isus je uvijek tu, ti uvijek imaš Njega, ali On nema tebe. Kroz Ljepotu i vic On dobije tebe i onda ti ulije što ti želi i jedva čeka dati.

Ljepota nas osposobljava da imamo ljepšu (ispravnu) sliku Boga. On nije smrtno ozbiljnog lica, strog i prstom upire u tebe i kaže ti moraš ili ćeš u pakao. Hladan, bešćutan, dalek. On je nasmijana lica, uvijek spreman za vic, za susret s tobom, uzet te i povesti za ruku. Spustiti se do tebe i kleknuti. Upitati te: „Milo moje, što mi te muči danas, zašto si tužan?“ Uzet te na leđa i reći: „Pa došao sam da imaš život u izobilju, ne boj se, ne brini se tjeskobno, bit će sve dobro. Vjeruj mi, samo mi vjeruj, sve je moje, sve ja vidim i sve ja vodim!“.

Od Isusa rabbija uči, a s Isusom dječakom trči

Ispravna slika Boga je i Isus kao dječačić od 6-7 godina koji te želi uzeti za ruku i da idete zajedno pjevajući kroz mirisnu livadu, skakućući po visokoj travi i cvijeću. Bezbrižni, milovani suncem i toplim zrakom, uživajući u svem tom što je Njegov i tvoj Otac stvorio i dao. Gledaj kako ti govori dok bere cvijeće: „Vidi što je moj Tata stvorio, sve je to za tebe, i mene je poslao za tebe jer želi da budemo svi zajedno i jedno, svi s Njim u nebu.“ Od Isusa rabbija uči, a s Isusom dječakom trči, igraj se, miriši cvijeće, natječi se s Njim tko će dalje baciti kamen. Raduj se životu s Isusom dječakom, radite zajedno, igrajte se zajedno, budi poslušan kao On Mariji i Josipu.

Postani svjestan te Ljepote! Ljepota je novo jutro, izlazak i zalazak sunca, Ljepota je tvoj suprug/a, tvoje dijete, tvoja majka, tvoj djed. Postani svjestan Ljepote!


Ivana Barun Žilić – Žena Vrsna
Foto: Samuel ZellerUnsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.