Opasnost visoke temperature kod djece

opasnost visoke temperature

Povišena tjelesna temperatura je jedna od onih naizgled malih problema koja prestravljuje roditelje. Novopečenom je roditelju teško odrediti što je „normalno“, a koje stanje opravdava odlazak na hitnu pomoć. Stoga, ako si svaki put postavljate pitanje koje vas muči – kada prijeti opasnost visoke temperature kod djece postaje opasna – vjerujte da niste sami. Srećom, stručnjaci su utvrdili granicu koja razdvaja tipično od potencijalno opasnog.

Gornja granica temperature

Prema riječima dr. Williama Searsa, pedijatra i autora (ili koautora) više od 30 knjiga o roditeljstvu, temperatura je način na koji se tijelo bori protiv infekcije i ne znači da se uvijek iza toga krije nešto opasno. Temperatura postaje opasna tek kad se ispune određene predispozicije, u prvom redu djetetova dob. Ako vaše dijete ima manje od tri mjeseca i ima temperaturu od 38˚C ili višu, trebali biste se savjetovati s pedijatrom. Također, ako vaše dijete ima između tri i šest mjeseci i ima temperaturu od 38.3˚C ili višu, trebali biste kontaktirati pedijatra. Isto vrijedi za djecu stariju od šest mjeseci ako imaju temperaturu od 39.4˚C ili višu.

Ako vaše dijete ima između 1 i 2 godine i visoku temperaturu duže od 24 sata trebali biste nazvati pedijatra, a isto vrijedi i za dijete bilo koje dobi s temperaturom od 40˚C ili višom. Ponavljamo, način na koji vaše dijete reagira na visoku temperaturu, bilo jakim proljevom, povraćanjem ili groznicom, jednako je važno kao i sama temperatura.

Simptomi uz visoku temperaturu

Iz razloga što djeca ne mogu izraziti i pokazati gdje ih boli, od velike je važnosti da roditelj obrati pozornost na znakove i simptome koji prate visoku temperaturu. Na primjer, ako vaše dijete otežano diše, ima osip iz nepoznatog razloga, primjetno je blijedo ili zajapureno, ima manje mokrih pelena ili je letargično, najbolje je što prije kontaktirati pedijatra ili medicinsku sestru. Odmah morate nazvati pedijatra ako vam se čini da je osip tamne boje ili poput modrica jer to može biti znak infekcije za koju je potrebna medicinska skrb. Također je zabrinjavajuće ako izgleda da dijete nešto boli ili ne može pomicati neke dijelove tijela (na primjer, vrat) stoga odmah zatražite pomoć. Ako vaše dijete već od ranije ima oslabljen imunosni sustav, trebali biste što prije kontaktirati pedijatra čim mu bukne temperatura iz bilo kojeg razloga.

Stara poslovica kaže: „Bolje spriječiti nego liječiti“, a to se posebno odnosi na djecu s problemima imunosnog sustava koja zahtijevaju poseban tretman.

Mitovi o visokoj temperaturi

Postoje mnogi mitovi vezani za visoku temperaturu i djecu, a među najpoznatijima je mit kako visoka temperatura može uzrokovati oštećenje mozga. Međutim, dijete koje proživi visoku temperaturu i infekciju, vrlo vjerojatno neće imati posljedice na mozak. S druge strane, ako temperatura dosegne 42˚C ili više, to je razlog za zabrinutost i može negativno utjecati na mnoge tjelesne aspekte, uključujući i mozak. Toliko visoka temperatura iznimno je rijetka i obično se javlja ako je dijete ostavljeno zaključano u autu na izravnom suncu bez dotoka svježeg zraka.

Konvulzije i simptomi meningitisa

Važno je znati da se konvulzije ili napadaji kao uzrok visoke temperature javljaju u tek 4% djece. Prema dr. Searsu, ako je temperatura visoka, roditelji bi trebali biti na oprezu i pratit ako se pojave znakovi meningitisa te nazvati pedijatra i/ili tražiti hitnu pomoć ako su simptomi prisutni. Na primjer, ako je djetetu ukočen vrat, ima glavobolju usred koje ne može gledati prema svjetlosti, mučninu i/ili povraćanje, vrijeme je da kontaktirate pedijatra ili ga odvedete u najbližu hitnu pomoć.

Unatoč tome što može biti zastrašujuće vidjeti svoje dijete bolesno s visokom temperaturom koja uzrokuje loše opće stanje, u većini slučajeva temperatura nije opasna. No, kao i uvijek, ako sumnjate da nešto nije u redu, nije zgorega potražiti savjet od liječnika. Roditelj najbolje poznaje svoje dijete i upravo vam je tada doktor na raspolaganju.


Candace Ganger – Romper
Prevela: LR
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!