Prehlada nije problem uz savjete iskusnih majki

prehlada, imunitet

Ovdje donosimo nekoliko savjeta iskusnih majki koje preporučuju navedene pripravke kao provjerene metode borbe protiv prehlade kod djece. Ono oko čega su se sve majke složile jest mišljenje da je djecu potrebno redovito izvoditi na svježi zimski zrak. Važno je dati im priliku da se igraju na otvorenome, naravno, u toploj odjeći i obući.

Aquilegi – kapi od ljekovite biljke

Korisni recepti svete Hildegarde sve se više otkrivaju u posljednje vrijeme pa na tragu kućne ljekarne po preporuci ove svetice našle su se i Aquilegi – kapi od ljekovite biljke. Upute o korištenju nalaze se na pozadini bočice, a djeci se daje pola kapi po godini života.

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana temeljena na određenim sastojcima bio je najčešći savjet među majkama. Tople domaće juhe od mesa okrijepit će djecu i ugrijati im mala tijela. One su važan dio svakodnevne prehrane i dobra priprema za izlazak na svježi zrak. Također, ako djeca nisu ljubitelji povrća na lešo, dobra je ideja izmiksati ga u povrtnu juhu i na taj način servirati pun tanjur vitamina i minerala.

Voćni miks i zdravi napitci

Voćni miks koji možete pripremiti uz dodatak meda ili nekih drugih sastojaka poput rogača, aronije i cimeta podignuti će djetetov imunitet i pripremiti ga za borbu protiv zimskih prehlada. Ovdje možemo pridodati i voćne napitke, bilo u obliku iscijeđenog soka od brusnice ili prirodnog čaja od divljeg šipka uz dodatak meda.

Domaći sirupi

Sirupi koji mogu pomoći kod prehlade ili kašlja također se mogu napraviti od sastojaka koje imate u ostavi ili vrtu. Od crvenog luka pomiješanog sa šećerom ili medom, crne rotkve s medom ili lovorovog lista pripremite prirodnu pomoć za djecu. Lijek protiv kašlja daje nam i časna Ljubica.

Započnite dan zdravo

Pripravci kojima možete započeti dan i tako pripremiti tijelo za sve dnevne izazove najčešće se sastoje od kombinacije propolisa, meda i matične mliječi. Na žlicu možete uzeti i malo maslinova ulja s nekoliko kapi limuna ili čašu mlake vode s limunom, medom i cimetom, oboje se preporučuje konzumirati ujutro na tašte.

Redovito izvodite djecu na svježi zimski zrak

Svakako ne treba zazirati od izlaska s djecom u šetnju na zimski zrak ako je vrijeme mirno jer se tijelo na taj način privikava na drugačije uvjete od onih u kući te razvija vlastitu sposobnost obrane od hladnoće ili bolesti. U slučaju da je prehlada već nastupila i ako se dijete bori s temperaturom, svakako savjetujemo da posjetite pedijatra i poslušate stručno mišljenje.

Redovito provjetravati sve prostorije

Kad govorimo o kući, ne zaboravite redovito provjetravati sve prostorije, a za to uvijek možete iskoristiti vjernu pomagačicu – buru.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Gaelle Marcel – Unsplash

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.