Sveta Elizabeta Portugalska – kraljica koja je voljela gubavce

elizabeta portugalska

Sveta Elizabeta Portugalska bila je mirotvorac u vlastitoj obitelji, ali i u međunarodnim odnosima mireći Portugal i Španjolsku. Brinula se o gubavcima vlastitim rukama, posjedovala je ogromnu količinu znanja. Bila je uključena u mnoge projekte, između ostalog, bavila se arhitekturom. Postoji razdoblje u arhitekturi 20. stoljeća nazvano po njoj, isabeline.

Bila je udana za portugalskog kralja Denisa

Elizabeta Portugalska, zvana još i Izabela, rođena je u Saragossi, u Španjolskoj 1271. godine. Bila je kći Petra III., aragonskog kralja i kraljice Costanze. Krsno ime – Elizabeta – dobila je po prateti, Elizabeti Ugarskoj. Mnogi europski monarsi željeli su je za snahu, ženu svojim sinovima. Ipak, Elizabeta je već sa 12 godina postala žena portugalskog kralja Denisa koji je tada imao 20 godina.

Njezina obitelj nije bila lišena nevolja

Elizabeta i Denis imali su dvoje djece. Njihova kći, Costanza, rođena je nakon osam godina braka. Princ Afonso rođen je godinu dana nakon Constanze. Kralj Denis imao je još sedmero djece s drugim ženama. Elizabeta je i o njima brinula, odgajala ih i podučavala.

Jedno od najvećih iskušenja za obitelj bilo je kada je Afonso sam sebi priskrbio mjesto kastiljskog kralja i počeo kovati plan da sruši s trona vlastitog oca. Bojao se jer je mislio da otac favorizira jednog od njegove polubraće. Elizabeta se nalazila između dvije vatre, dva najvažnija muškarca u svom životu – sina i muža. Svaki je imao svoju vojsku. Denis je sumnjao da se supruga okreće protiv njega pa ju je udaljio s dvora. Ona je to prihvatila, povremeno ipak uspijevajući izmiriti oca i sina.

Imala je ljubav prema pobožnostima, ali i arhitekturi

Elizabeta je redovno obavljala pobožnost Svete Ure. Pregledavala je i uređivala latinske prijevode liturgijskih napjeva. 1320. zahtijevala je od biskupa da ustanovi slavlje Bezgrešnog začeća Marijina 8.12. po cijelom Portugalu.

Dala je izgraditi samostan klarisa u Coimbri kao i kuću za sebe u blizini tog samostana, hospicij za siromahe, bolnicu i sirotište. Sama je izradila nacrte i svakodnevno nadzirala i vodila izvođenje tih projekata. U 20. stoljeću arhitekti su uočili njezin stil prepoznatljiv po jednostavnosti oblika i odali joj počast nazivajući taj stil – isabeline.

Posebnu je brigu i ljubav gajila prema gubavcima

Gubavce bi dovodila u svoju kuću, kupala ih i zavijala im rane, davala im čistu odjeću i jelo. Jednom prilikom, na Veliki Petak jedan od njih je pao na izlazu iz Elizabetinih odaja. Tamo ga je pronašao jedan od njezinih čuvara i, ne  znajući za sve što je kraljica Elizabeta činila, izudarao jadnog čovjeka.

Jedan od kraljičinih slugu vidio je cijeli ovaj incident i prijavio joj to. Elizabeta je odmah dala ranjenika dovesti u posebnu sobu i previla mu je rane na glavi nanoseći na njih prvo razmućeni bjelanjak. Kada je sutradan ranjenik izjavio da se potpuno oporavio i da nema nikakvih bolova, mještani su počeli širiti glasinu da je Elizabeta učinila čudo. Liječnici su komentirali sve ovo hvaleći njezino poznavanje medicine. Čini se da su proteini i vlakna iz bjelanjka bili učinkoviti u zacjeljivanju rana. 1779. portugalska Akademija znanosti uzela je sv. Elizabetu Portugalsku za svoju zaštitnicu.

Udovištvo, smrt i kanonizacija

Kralj Denis se razbolio 1324. i umro sljedeće godine. Elizabeta se brinula o njemu, a kralj se pokajao što je sumnjao u nju. Nakon njegove smrti, Elizabeta je hodočastila u Compostelo i počela razmišljati o priključivanju klarisama. Na koncu je ipak ostala pripadnicom trećeg reda. Svoju je starost provela u Coimbri u kući u blizini samostana. Do smrti se brinula o bolesnima i siromašnima.

1336. njezin sin, kralj Afonso IV., je započeo rat s Alfonsom XI. kastiljskim. Majka ga u tome nije uspjela spriječiti, borba za mir ju je toliko iscrpila da je umrla prije nego li je stigla do dvora.

Papa Leon X. je ustanovio spomendan Elizabete Portugalske još 1516., a kanonizirao ju je papa Urban VIII. 1626. godine.


Patrick Duffy – Catholic Ireland
Prevela: Lea Potočar
Foto: Vjera i djela

 

 

 

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.