Svi se mi vjenčamo za pogrešnu osobu

Svi se mi vjenčamo za pogrešnu osobu

Nedavno sam pročitala jedan članak pod nazivom: „Zašto ćete se vjenčati za pogrešnu osobu?“ – i stvarno me zainteresirao. Dosad sam tu izjavu mogla čuti jedino od onih koji trenutno imaju problema u svome braku. Čini se kao misao za kojom svi posežu kada stvari krenu po zlu. To je definitivno bila moja pomisao za kojom sam prvo posegnula kada sam se kao novopečena žena našla u problemima.

Moj suprug Greg i ja bili smo u braku manje od šest mjeseci kada su se u našemu odnosu u braku počeli pojavljivati problemi. Toliko smo se bojali stupiti u brak i uživati u zajedničkom životu da smo se, kada se činilo da stvari baš i ne idu tako glatko, oboje zapitali nismo li se vjenčali za pogrešnu osobu. Otada sam spoznala istinu koja se krije u ovoj izjavi jer izgleda da se svi mi vjenčamo za pogrešnu osobu.

Brak razotkriva istinu o nama samima

Kada se zaljubimo i odaberemo svoga bračnog partnera, zanimljivo je kako taj poseban muškarac ili posebna žena odjednom može iznijeti sve naše mane na vidjelo. Znate, sve one nesavršenosti koje toliko grčevito želimo zaštititi i zadržati u tajnosti. Nevjerojatno je kako možemo marljivo raditi na tome da sebe predstavimo u najboljem svjetlu dok smo u vezi, a onda ta osoba koju smatramo posebnom u našemu životu može neočekivano početi razotkrivati probleme koje vučemo iz djetinjstva – kao i sebične načine na koje obično komuniciramo u našim odnosima. Svakodnevna komunikacija otkriva na svojevrstan način slabosti koje nikada nismo pokazivali prije sudbonosnog „uzimam“.

Lako je prikrivati svoje karakterne mane kada ne živimo u najintimnijem savezu koji postoji na zemlji – braku. Kada smo u vezi, sebe prikazujemo u najboljem svjetlu i trudimo se sakriti svoje rane. No, bračni život nas na svojevrstan način može ogoliti. Bračni partner odjednom može razotkriti naše mane i probleme. A nama se to ne sviđa. Znam da se meni to uopće nije sviđalo.

Iskreno rečeno, bila sam svjesna svojih mana, no nisam točno znala što trebam napraviti po tom pitanju. Stoga sam se iznimno trudila prikriti svoje nesavršenosti. Začudo, Gregu nije trebalo dugo da mi počne „pomagati“ da otkrijem ove probleme u našem odnosu. Naravno, i ja sam imala isti učinak na njega – on je također imao svoje probleme. Svi ih imamo.

Prihvatiti istinu o braku i sebi

Dakle, eto me, šest mjeseci u braku, a ja razmišljam o tome kako želim pobjeći i vratiti se mami. Imala sam tada 24 godine i bila sam izbezumljena od straha. Nitko mi ranije nije pričao o toj strani braka i nisam mogla razaznati jesam li ja izvor svih problema ili je to Greg. S obzirom na činjenicu da je Greg bio sin svjetski poznatog bračnog savjetnika, zaključila sam da je vjerojatno problem u meni. A to me navelo na to da potražim savjetnika.

Znala sam da će taj proces vrlo vjerojatno biti bolan jer sam željela promijeniti nekoliko svojih izlizanih navika. A, koliko god to zvučalo čudno, trebala sam preusmjeriti svoju pažnju jer sam u očajničkom pokušaju da pronađem utjehu u nečemu što mi je poznato jednim dijelom podsvjesno ponovno stvarala onaj isti disfunkcionalni odnos uz koji sam odrasla.

Nakon samo nekoliko tjedana bračnog savjetovanja, počela sam shvaćati da moje mane nisu jedini izvor stresa u našemu braku, jer je i Greg u naš brak donio sa sobom svoj teret. On je u naš brak donio vlastite nesavršenosti. Kada sam počela shvaćati tko sam i što sam dovukla sa sobom u brak, Greg je isto tako počeo shvaćati tko je on i što je on donio sa sobom. Ispostavilo se da je savjetovanje bilo najstrašnija, ali i najbolja stvar za mene. Greg i ja smo morali izbaciti iz glave ideju da će brak uvijek biti čaroban poput bajke. Pomirili smo se sa stvarnošću i postali smo svjesni da će u našemu braku ponekad biti trenutaka kada ćemo se osjećati kao u bajci. No isto tako, bit će i onih trenutaka kada ćemo imati osjećaj kao da se penjemo na Mount Everest, boreći se grčevito za vlastiti život.

Stoga, ako budete govorili: „Vjenčao/la sam se za pogrešnu osobu“, dajem vam izazov da se prestanete fokusirati samo na svog bračnog partnera i obratite pažnju na sebe. (Imajte na umu da se ovaj članak ne odnosi na osobe koje trpe zlostavljanje u braku, već je namijenjen osobama čiji je brak u krizi.) Vaš muž ili žena očito razotkrivaju nešto neugodno o vama jer biste radije željeli da dio vas ostane skriven.

Molite i djelujte

Molite i pitajte Boga što bi On htio da učinite kako biste promijenili trenutnu situaciju u vašemu braku nabolje. Možda ćete i vi shvatiti da vam je potrebno bračno savjetovanje. U tom slučaju potražite Obiteljsko savjetovalište u svojoj biskupiji. Možda ćete odlučiti izabrati zajedničkog duhovnika – svećenika kod kojega ćete se redovuto ispovijedati i, po potrebi, ići na razgovor. U svakom slučaju, neka vam spoznaja da nije uvijek problem u osobi za koju ste se vjenčali pruži nadu, jer često je stvar u jedinoj osobi koju možete promijeniti u svom braku – vama samima.

Erin Smalley – Focus On The Family


Prevela: Maja Dukmenić
Foto: TeiTo

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.