Kako sam zavoljela vježbanje (i vi to možete!)

vježbanje

Nekada je zaista teško, uz sve obveze kao supruga i majka, izdvojiti dodatno vrijeme za tjelovježbu. Ionako se preko dana dovoljno umorimo i iscrpimo da ponekad jednostavno nemamo snage za dodatnu tjelesnu i fizičku aktivnost. Međutim, zaista bismo si trebale posvijestiti da je tjelovježba jako bitna za naše zdravlje. Vjerojatno nam je svima to negdje u podsvijesti i vjerojatno nas ponekad zapeče savjest kada čujemo/čitamo o majkama koje se aktivno bave tjelovježbom.

Možda ste i više puta odlučile početi vježbati, možda ste čak i počele, ali ste brzo odustale. Niste jedine! Ima nas puno takvih. Istina je ta da nam nedostaje prava motivacija! Motivacija je ona koja će nas pokrenuti. Jednom kada jasno odredimo koji je razlog počinjanja redovitog vježbanja, to će postati dio naše svakodnevice ili rutine. Tako je bilo i autorici ovog poticajnog teksta.

Jennifer Fulwiler, poznata blogerica, bila je tipična žena koja je više voljela sjediti za računalom, nego li vježbati. Više je puta počinjala vježbati, čak se upisala i u teretanu o čemu kaže: „Jednom sam bila učlanjena u teretanu, a glavni rezultat toga je bio da sam razvila pantomimu za komuniciranje: ‘Oh, ne, zaboravila sam nešto važno kod kuće!’ kao način za spasiti obraz kad bih otišla nakon samo deset minuta.” Zaključila je kako nije imala dobru motivaciju – željela je skinuti par kilograma. Ubrzo je odlučila kako će radije nositi veću veličinu nego se mučiti vježbajući…

Kada je shvatila da, iako mlada žena, nema dovoljno energije za izdržati dan, obavljati kućanske poslove i igrati se s djecom, odlučila je nešto promijeniti. Odlučila je ipak početi vježbati. Krenula je jako jednostavno i s vrlo niskom ljestvicom očekivanja. Ona, koja je bila „prilijepljena za stolicu”, danas svakodnevno trči. Razvila je trajnu rutinu trčanja koja je rezultirala time da je u najboljoj formi ikad u životu te time da ima više energije nego kada je imala 20 godina.

Tko će nas bolje razumjeti i motivirati nego žena koja je poput nas izbjegavala vježbanje? Evo njenih šest jednostavnih savjeta kako zavoljeti tjelovježbu.

1. Uključite glazbu

Ovo vjerojatno nije za svakoga, ali za Jennifer moć glazbe ne može biti precijenjena. Ima vrlo malo vremena u životu kojeg može posvetiti svojim omiljenim pjesmama pa joj je tako mogućnost provođenja vremena nasamo sa svojim iPodom veliki motivator da izađe i trči. Razmišlja o tome na način da zapravo izlazi van slušati glazbu. I usput trči.

2. Pojednostavnite, jako pojednostavnite

Ne treba nam puno za odustajanje od svojih planova vježbanja. Zato je važno pronaći aktivnost koja je izuzetno jednostavna. Trčanje zahtijeva vrlo malo opreme i pripreme. Jeniffer kaže kako bi brzo odustala da, recimo, mora napuhivati biciklističke gume za bicikliranje.

3. Ljestvicu uspjeha postavite nisko

Budući da Jennifer nema puno slobodnog vremena, mora ga pažljivo i razborito rasporediti. Zato ga ne troši cijelog na tjelovježbu. Njen je savjet odrediti ono što zaista možete svaki dan odraditi. Odredila je da trči 1.5 kilometar ili, u najboljem slučaju, 2.5 kilometra na dan. Smatra da je vježba uspješna ako uspije ubrzati otkucaje srca najmanje pet minuta. Da postavi ljestvicu veću od toga, već bi davno odustala.

4. Držite se kvarta

Ako poput Jennifer imate jako malo slobodnog vremena, onda je vjerojatno najbolje odmah prijeći na vježbu. Konkretno, u njezinom slučaju, to znači trčati po kvartu. S obzirom na to da ode uživati u polusatnom trčanju, bilo što više od toga čini joj se kao gubljenje vremena. Dakle, kad bi morala dodatno odvojiti vrijeme za vježbanje, sumnja da bi držala korak s time. Primjerice, ako bi joj trebalo 15 minuta da dođe u teretanu, parkira automobil i uđe unutra (30 minuta tamo i nazad), osjećala bi se kao da mora vježbati barem 45 minuta da bi ga isplatila. To joj ne odgovara jer rijetko ima više od sat vremena za maknuti se od kuće, a kamoli više puta tjedno. Opet, ovo može funkcionirati za ljude s drugačijim stilom života, ali za ljude koji teško izlaze sami, smatra da je važno odabrati aktivnost koju mogu obaviti unutar ili u blizini svoje kuće.

5. Povežite sa svojim pozivom

Ovo je važno: u svim svojim prethodnim pokušajima razvijanja rutine vježbanja, bila je usredotočena na svoj fizički izgled. Htjela je nositi određenu veličinu u vrijeme kada je neki važan događaj. A takva stvar uvijek je bila snažna motivacija… Otprilike oko dva tjedna. Tada bi lijenost pobijedila ispraznost, a ona bi se s gađenjem odrekla vježbanja kad bi shvatila da joj zaista nije toliko stalo izgubiti kilograme. No, kad je povezala svoju motivaciju sa svojim primarnim pozivom žene i majke, sve se promijenilo. „Moram ići trčati tako da mogu izgubiti dva kilograma“ brzo oslabi, ali „moram trčati tako da mogu imati energiju za igranje sa svojom djecom i da budem zdrava kako bih služila svojoj obitelji duže vremena” ima puno dužu izdržljivost.

Jennifer ovdje naglašava da ne govori da sve dobre mame idu trčati ili da ljudi koji su u godinama (a jednostavno nisu vježbali iz bilo kojeg razloga) ne cijene svoj poziv. Ako vas privlači vježbanje, konfekcijski broj vas neće držati dugoročno motiviranom – ali povezivanje svojih ciljeva s nečim uzvišenijim, vjerojatno hoće.

6. Povežite s trenutnim potrebama

Jenniferin glavni cilj je samo preživjeti dan. Upravo zato savjetuje da redovito vježbanje bude dio života: usredotočite se na to kako vam može pomoći, upravo u nastavku.

Zadnjih nekoliko puta je izašla trčati, samo zato što joj je to bila tadašnja potreba. Bila je iscrpljena, slomljena, a još nisu ni bili počeli luditi oko večere/kupanja/spavanja s petero djece mlađe od osam godina. Objašnjava kako je trebala raditi sve što bi joj najbolje pomoglo preživjeti narednih nekoliko sati. U takvim je trenucima postala trkač.

Utješno je i to što za Jennifer vježbanje nije najzabavnija stvar, ali mu nađe pozitivne strane:

  • trčanje (vježbanje) potiče cirkulaciju
  • ima priliku izaći iz kuće i biti sama nekoliko minuta pa makar i na kratko
  • dok joj noge udaraju u pločnik, može razmišljati i moliti za sve poteškoće koje su je stigle tog dana
  • može hladne glave i bistrog uma donijeti bitne odluke ili zaključke
  • pluća se pune svježim zrakom
  • ovisno o dobu dana, može dobiti i malo boje od sunca
  • vrati se u kuću osnažena i inspirirana, ispunjena osjećajem postignuća.

Jennifer zaključuje kako joj vježbanje pomaže da svoje brige stavi u perspektivu, raspoloženje joj se poboljša, energija joj se podigne. Dodaje: „Možda neću moći pobijediti svijet, ali sigurno znam da mogu osvojiti sljedećih nekoliko sati.”

Eto, tako je naučila voljeti tjelovježbu.


Prevela: Venka Tolić
Prilagodila: S. Dž.
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!