Dobrobiti PPO u odnosu na korištenje kontracepcije

Na različitim portalima često se mogu pročitati članci koji predstavljaju najbolju ili najučinkovitiju kontracepciju, koje imaju za cilj spriječiti neželjenu (neplaniranu) trudnoću.

Zagovornici kontracepcije, korisnike prirodnog planiranja obitelji (PPO) etiketiraju da su to partneri koji vole riskirati, koriste izraze „nesigurni“ i „sigurni“ dani kao da se radi o ruskom ruletu. Također, partnere koji koriste PPO nazivaju ljudima kojima je ugodno ne imati spolni odnos. Osim toga, zagovornici kontracepcije često tvrde da su PPO metode manje učinkovite prikazujući isključivo učinkovitost Rytham metode (PPO – metoda brojanja dana) koja se odavno praktično ne koristi za prirodno planiranje obitelji.

A kada isti opisuju kontracepciju uvijek koriste pozitivne riječi – učinkovita, prikladna, dostupna i, tvrdnju kojom žele pridobiti širu publiku, „kontracepcija čini sex spontanim“. Ta njihova najjača propaganda – činimo sex spontanim, polazi od ljudske biološke potrebe za genitalnim sjedinjavanjem supružnika. Promocija ide tako daleko da mijenja ljudski mentalitet i sve ostalo se podređuje tome pa se i ozbiljne nuspojave kontracepcije potpuno zanemaruju. Postavlja se pitanje je li zaista spontanost glavni cilj seksualne aktivnosti? Dolazimo do pretpostavke da je po definiciji svaka i sva spontanost po prirodi zajednička supružnicima u datom trenutku, kao da ne postoji situacija gdje jedan od supružnika izrazi želju za spolnim činom, a drugi supružnik ne dijeli te želje.

U nastavku donosimo 5 razlika između PPO i kontracepcije – razjasnit ćemo učinkovitost PPO, učinkovitost kontracepcije i nuspojave, mehanizam funkcioniranja i posljedice istog.

1. Učinkovitost i nuspojave

Creighton model FertilityCare Sustav i  Bilings ovulacijska metoda prirodne su metode planiranja obitelji koje nisu kontraceptivne. Temelje se na poznavanju bioloških procesa i prepoznavanju određenih biomarkera tj. vanjskih znakova koje žena uočava. Metoda se koristi u smjeru postizanja ili odgađanja trudnoće i u svakom trenutku supružnici znaju jesu li plodni ili neplodni te donose odluku u skladu s namjerom korištenja.

Farmaceuti navode sljedeće dobrobiti „metode suzdržavanja“ (naziv za PPO): izostanak fizičkih nuspojava, dobra učinkovitost ako se slijede upute, nisu uključeni hormoni niti mehanička sredstva.

Nijedan sustav niti metoda planiranja obitelji nije 100 % učinkovit u odgađanju trudnoće. Statistika učinkovitosti PPO-a pokazuje istu ili čak veću uspješnost korištenja u odgađanju trudnoće od uspješnosti korištenja kontracepcijskih sredstava.

Tablica prikazuje učinkovitost nefarmakoloških i farmakoloških metoda odgađanja trudnoće:
tablica1_ppo

Nuspojave oralnih kontraceptiva:

Nuspojave oralnih kontraceptiva

2. Zdravstvene dobrobiti poznavanja PPO-a vs. mehanizam djelovanja kontracepcije

PPO ima mnoge značajne prednosti nad metodama kontracepcije:

  1. Upoznavanje vlastite plodnosti pomaže poštivati i cijeniti svoju plodnost kao normalan i zdrav dio sebe, a ne kao bolesno stanje koje treba prigušivati ili kontrolirati.
  2. Zdrav i odgovoran odnos prema vlastitoj i tuđoj spolnosti i plodnosti – izgrađuje odnos i brak.
  3. Daje izvanredan uvid u plodnosti na vrijeme prepoznaje ginekološke probleme, ukazuje na rizik od spontanog pobačaja i daje mogućnost da se spriječi, ukazuje na rizik od umanjene plodnosti.

Mehanizam djelovanja hormonske kontracepcije:

  1. Kontracepcijske tablete djeluju tako da sprječavaju ovulaciju (sazrijevanje i oslobađanje jajne stanice iz jajnika). Ovulacija je preduvjet za oplodnju.
  2. Osim toga, kontracepcijske tablete mijenjaju viskozitet sluzi koju luče žlijezde sluznice maternice, otežavajući tako prolaz spermija.
  3. Treći mehanizam djelovanja su promjene koje nastaju na samoj sluznici maternice i koje otežavaju implantaciju eventualno oplođene jajne stanice.

3. Jačanje veze između supružnika kod PPO-a  vs. genitocentrično ponašanje – „spontani sex“

Ako je namjera para odgoditi, odnosno izbjegavati trudnoću, izbjegavat će spolne odnose tijekom plodnog razdoblja. Ova kratkoročna apstinencija ima više pozitivnih učinaka. Mnogi parovi tijekom tog razdoblja svjedoče obogaćivanju i produbljivanju drugih aspekata svoje veze. Poboljšana je komunikacija i kreativnost para te se osjećaji uče izražavati na mnoge druge načine, što može djelovati „osvježavajuće“ za par i oživjeti vezu. Po povratku neplodnog razdoblja, parovi obično dožive nova uzbuđenja i dimenzije genitalnog kontakta koje opisuju kao „učinak medenog mjeseca“.

Genitocentrična seksualnost ima genitalnu preokupaciju ili „spontani sex“, a predominantna je u našem društvu. Don Damir Stojić tvrdi da kontracepcija, koja je popularizirana u ime „seksualne revolucije“, zapravo potiče dobrovoljno ropstvo. Stvara kulturu ljudi koji svojim hormonima nisu sposobni reći „ne“.
Celebrocentrična seksualnost prepoznaje mozak kao izvor našeg intelekta, naših osjećaja, naših intuicija, našeg srca (itd.) i takva (brain focused) seksualnost orijentirana na mozak dozvoljava cijeniti cjelovitu seksualnost.

4. PPO je otvoren životu, kontracepcija nije

Kristina Pavlović, podučavateljica Bilings ovulacijske metode primjećuje da se unatoč velikoj sigurnosti same PPO metode, u brakovima u kojima se ona primjenjuje u pravilu rađa više djece. Na prvi pogled, brojne obitelji baš nisu dobra „reklama“ za metodu. Međutim, razlog većem broju djece nije taj što bi metoda bila nesigurna, već taj što je prirodno planiranje samo po sebi otvoreno za novi život, pojačava želju za djecom. Osim toga ono jača povjerenje i ljubav supružnika, a time i njihovu spremnost za odgoj više djece.

Zgodna je priča, nastavlja Kristina, jedne mlade majke dvoje djece koja je došla u australski centar na poduku s izričitom namjerom da nauči metodu isključivo kako ne bi imala više djece. Nakon godinu -dvije podučavateljica ju je srela – trudnu. Pitala ju je: „Što je bilo, je li metoda zakazala?“ Žena je odgovorila: „Ne, nije, jednostavno je bilo šteta sve te divne plodnosti, da se opet ne iskoristi…“

S druge strane, kontracepcija nije otvorena životu. Ako pogledamo treći mehanizam djelovanja, vidimo da uništava mogućnost ugnježđenja začetog ploda u maternicu.

5. Ne najmanje važno, ali PPO je cjenovno prihvatljiv i dostupan.

Kad se jednom nauči metoda PPO, znanje ostaje za cijeli život. Ako se želite prijaviti za poduke diljem Hrvatske, možete to učiniti već danas na sljedećim web adresama:

Marija i Goran Luketa, certificirani FertilityCare podučavatelji – Žena Vrsna

Foto: Pexels.com

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.