Očuvanje emocionalne čistoće

emocionalne čistoće, ljubav, djevojke, zaruke

Poslušavši sjajno predavanje novog ciklusa predavanja za mlade, Truth be Told (hrv. Istini za volju) u izdanju katoličke izdavačke kuće Lighthouse Catholic Media, osjetila sam snažnu potrebu za promjenom svoje emocionalne čistoće. U svom predavanju pod nazivom „Why Do Women Do That?“ (hrv. „Zašto žene to čine?“) Lisa Cotter istražuje način na koji funkcionira ženski mozak, najbolji način na koji bi muškarci trebali reagirati, te zašto je toliko važno da muškarci pomažu ženama u očuvanju njihove emocionalne čistoće – ne samo u korist svoje veze, već radi osobnog razvoja svakog pojedinca.

Nakon malo istraživanja i razmišljanja, sastavila sam popis savjeta koji su odskočna daska za tu promjenu emocionalne čistoće za sebe i druge djevojke koje, poput mene, misle da je vrijeme da prestanu u svojim mislima uhoditi dečke te se počnu u mislima usmjeravati na Krista. Ovaj popis funkcionira obrnuto. Dakle, nabrojene su stvari koje NE biste trebali činiti, a sažetak ispod objašnjava zašto je određena aktivnost štetna za vas te kako umjesto toga možete činiti suprotno. Muškarci, premda je ovih pet točaka upućeno damama, nadam se da ćete nastaviti čitati kako biste stekli uvid u način na koji žene oko vas funkcioniraju.

Jednom kada steknete taj uvid, moći ćete bolje razumjeti svoje sestre, prijateljice ili djevojke te ćete im tako moći pomoći na njihovom putu prema svetosti. Kako bismo vama muškarcima pomogli u tome, na kraju svake točke nalazi se podebljana rečenica u kurzivu koja vam daje savjete o tome što možete činiti kako biste pomogli ženama u svakoj pojedinoj napasti/borbi. Bez daljnjeg okolišanja, donosimo vam popis savjeta:

Ako želite rasti u emocionalnoj čistoći, nemojte:

Cijeli dan maštati o dečkima

Mnoge su od vas možda pomislile: „Cijeli dan, pa to je baš dugo. Nema šanse da ja maštam o dečkima cijeli dan.“ Zaustavite se i razmislite na trenutak. Ne govorim o sanjarenju koje se odnosi na povezivanje vaših omiljenih imena za djecu s prezimenom najnovijeg dečka koji vam se sviđa, već govorim o kratkotrajnim, čeznutljivim mislima koje vam se pojavljuju u glavi dok dolazite u doticaj s različitim dečkima tijekom dana. Te misli nisu loše, no mogu se pretvoriti u problem ako se na njima zadržavate.

To se može dogoditi u tren oka. Ideš pogledati film s prijateljicama i čim se na ekranu pojavi zgodni glumac, pitaš se koliko on ima godina, ima li djevojku te kolike su tvoje šanse da postaneš njegova djevojka. Ili zamisli sljedeću situaciju: žuriš u knjižnicu i dečko ispred tebe se okreće i otvara ti vrata prije nego i sam uđe unutra. Dok mu upućuješ svoj najljepši osmijeh, razmišljaš o svom izgledu i o tome prati li te „džentlmen“ zato što mu se sviđaš ili zato što ste se oboje uputili prema istome odjeljku (što bi također bilo romantično!).

Sitnice poput ovih, koje zabljesnu i nestanu u pet minuta, teško da se mogu nazvati „cjelodnevnim“ gubljenjem vremena, no ako se u jednome danu dogodi četiri ili pet ovakvih naleta uzbuđenja, onda većina vaših misli može nesvjesno biti usmjerena na dečke. Ne, nema ničega lošeg u tome da zamjećujete privlačnu narav muškarca ili da se nadate kako ćete jednoga dana biti u vezi s jednim od tih privlačnih muškaraca. No ako u tim kratkotrajnim naletima maštate o muškarcima koje ne poznajete, to može vrlo brzo prerasti u dugotrajnu naviku.

Kako biste svladali ovu napast, prvo naučite gledati na muškarce kao na potencijalne prijatelje, umjesto da na svakog pojedinca gledate kao na kandidata za vezu.

I dečki, nemojte stalno očijukati.
Ako djevojci cijelo vrijeme poklanjate zavodničku pažnju, to će samo potaknuti njenu kratkotrajnu nadu, navodeći je na razmišljanje da je vama stalo do nje više nego što je to možda istina.

Dopuštati iznimku

Dakle, doneseš odluku da je danas dan kada „nova ja“ nastupa na scenu i započneš dan klanjanjem u kapelici kako bi dokazala samoj sebi da će ti danas Bog biti na prvome mjestu. Spremaš se i čestitaš samoj sebi jer si se uspjela istuširati, odjenuti i našminkati bez ikakve pomisli na zgodnog blagajnika iz trgovine. Dođeš do dvorane za predavanje i uspiješ se nasmiješiti nekolicini muških kolega, a da ne trepneš ni okom, i dok čekaš predavanje, osjećaš se odlično. No onda u predavaonu ulazi ON, a pod „ON“ mislim na nevjerojatno zgodnog dvojnika tvog najdražeg glumca koji se nedavno prebacio u tvoju grupu.

Gledaš ga dok ide prema slobodnom mjestu, a onda se njegov pogled susretne s tvojim i prije nego se okrene, on ti se nasmiješi. U tom trenu sve tvoje dobre namjere padaju u vodu, a ti više ne čuješ ni riječ profesora jer si previše zauzeta uvjeravanjem same sebe da je osmijeh „zgodnog tipa“ bio znak da mu se stvarno sviđaš. Tu se krije opasnost da si dopustiš jednu iznimku. Uvjeravaš samu sebe da, s obzirom da je dečko dobar katolik, volontira i izvrstan je student, nema ničega lošeg u tome da maštaš o njemu jer, za razliku od drugih dečki koje si danas susrela, on bi zapravo bio dobar dečko za vezu, a možda jednoga dana i za brak. No to bi čak moglo biti i još opasnije.

Postoji li iznimka?

U ovome se slučaju bezazlene misli pretvaraju u ozbiljnu emocionalnu privrženost. Ako postaneš stručnjak u izbjegavanju romantičnog sanjarenja o svim dečkima osim jednog – no s tom jednom iznimkom si već isplanirala vjenčanje, dala imena vašoj djeci i odabrala kuću u kojoj ćete živjeti, mogla bi propustiti ne samo druge odlične dečke u tvojoj blizini, već bi mogla odbiti i onoga dečka kakvoga najviše želiš. Jednom kada se djevojka toliko snažno emocionalno veže uz nekog dečka, teško da može sjediti prekriženih ruku i pustiti njemu da se potrudi oko nje.

Kako biste izbjegli ovu napast, budite otvoreni i nemojte birati kuću bez prstena na ruci.

Muškarci, ovo vrijedi i za vas.
Izbjegavajte raspravu o dubokim i osobnim temama koje se tiču planova za budućnost dok ne provedete neko vrijeme s djevojkom, bilo da ste prijatelji ili da ste u vezi. Što djevojka više otvori svoje srce, to vam više vjeruje i oslanja se na mladića kojemu je otvorila srce.
Koliko je važno paziti na čistoću od dodira toliko je važno paziti i na emocionalnu čistoću. No to onda ne znači da prvih šest mjeseci nakon upoznavanja morate razgovarati samo o vremenu, već da budete oprezni i izbjegavate osjetljive situacije koje bi mogle sezati dublje nego što biste vi to željeli.

Zanemariti proces razlučivanja

Riječ „razlučivanje“ se u posljednje vrijeme često pojavljuje u katoličkim krugovima, a posebno se povezuje s redovničkim zvanjem. Jeste li znali da se proces razlučivanja ne odnosi na vrijeme kada odlučujete o vjerskoj zajednici kojoj biste se pridružili, već vrijeme kada se odlučujete za svećenički poziv ili brak? Da, razlučivati o pozivu zapravo znači moliti i promišljati o tome koji vam je put Bog namijenio: svećenički poziv, život posvećenog laika ili brak.

Kako izgleda proces razlučivanja? O. Mike Schmitz iznosi tri lagana koraka i dva uvjeta koja morate slijediti prilikom razlučivanja. Dva uvjeta glase: 1. Bog vas voli više nego što vi volite sami sebe, poznaje bolje nego itko drugi i želi najbolje za vas; 2. Zapamtite da Bog želi da otkrijete svoj poziv i neće se s vama igrati skrivača. Možda vam ga neće odmah otkriti, no ako budete strpljivi, poziv će vam postati jasan sam po sebi.

Koraci u razlučivanju poziva

  • Budite u stanju Božje milosti, a ako trenutno niste, potrudite se! Kada ste u stanju Božje milosti, Bogu je lakše doći do vas jer ste već otvoreni Njegovim poticajima.
  • Izvršavajte svoje dnevne obaveze. Vrlo je važno da zapamtite ovaj korak. Ako ideš u školu ili na fakultet, nemoj propuštati nastavu, rješavaj zadaću. Ako radiš, dolazi na posao na vrijeme, izvršavaj savjesno svoje dužnosti. Razlučivanje poziva nije izlika da ostavite sve što se od vas očekuje, sve što trebate učiniti i kažete: „Bog mi je rekao da najprije moram razlučiti“. On vas s razlogom stavlja u svaku situaciju i vaša je dužnost da donosite plodove tamo gdje vas je postavio. Naravno, ako ste se pretrpali obavezama ili ako se nalazite u situaciji koja nije primjerena, razmatrajte u molitvi što trebate učiniti kako biste mogli dovesti svoj raspored u ravnotežu ili kako biste prestali s nemoralnim aktivnostima, tako da Isus dođe na prvo mjesto u vašemu životu.
  • Počnite sa samo 15 do 20 minuta na dan, kleknite i zamolite Boga da vam kaže koja je Njegova volja za vas, a zatim slušajte. Ako ste proveli vrijeme u tihom iščekivanju i ne osjećate nikakve poticaje ni znakove da slijedite ili istražujete neki put kao jednu od mogućnosti, jednostavno recite: „Bože, shvaćam da danas nije pravo vrijeme da saznam koji je moj put. Pomozi mi da danas mogu vršiti Tvoju volju i ostani uz mene dok nastavljam s ovim procesom“. Ako to učinite, o. Schmitz tvrdi da će vam se vaš poziv sam razjasniti – a do tada ne brinite.

Nemojte odlučivati o svom pozivu prije nego prvo zatražite Božju volju i nemojte provoditi vrijeme brinući se oko toga zašto još niste otkrili svoj poziv. Kao što je Padre Pio rekao: „Moli, nadaj se i ne brini“.

Muškarci, isti ovaj proces vrijedi i za vas. Nemojte odlučivati o rimskom kolaru ili vjenčanom prstenu dok prvo ne pitate Boga što On misli o tome.

Ispuniti prazninu pjesmama romantičnim pjesmama i filmovima

Kao što Lisa ističe, nema ničega lošeg u ljubavnim pjesmama ili romantičnim komedijama, no problem nastaje kada se ove stvari pretvore u emocionalni bijeg od samoće, depresije ili dosade. „Jedino je dosadnim ljudima dosadno,“ tvrdi Lisa stoga, dame, oprez! Ako te tvoja želja za tim da budeš voljena vodi do toga da prekomjerno jedeš čokoladu uz opsesivno gledanje lagane romantične komedije, onda tražiš utjehu na pogrešnom mjestu.

Neka molitva bude vaša prva linija obrane, a zatim idite nešto raditi da oslobodite svoj mozak od tužnih misli, umjesto toga da radite nešto što će ih kasnije samo pogoršati. Neka vrsta vanjske aktivnosti uvijek je dobra ideja. Osim toga, možete pročitati neku novu knjigu ili se vratiti staroj omiljenoj knjizi, možete se početi baviti novim ručnim radom, dovršiti znanstveni rad dan ranije, igrati se sa svojom mlađom braćom i sestrama, preurediti svoju spavaću sobu ili sobu u studentskom domu, napraviti kolače, zasaditi vrt – popis je beskonačan! Ako razmišljaš o zarukama i braku svakako pročitaj barem neku od knjiga s našeg popisa preporuka.

Izbjegavajte tražiti privremenu utjehu u Hollywoodu i naučite se oslanjati na Krista u trenutcima slabosti.

Premda na prvi pogled ove opcije mogu izgledati neprivlačno u usporedbi s cmizdrenjem uz film, kasnije ćete se osjećati puno bolje. Pjesme također imaju snažan utjecaj na nas. Ne znam za vas, ali nakon što otpjevam na sav glas nekoliko najvećih hitova Olivera Dragojevića, mogu se zaljubiti u prvog dečka koji naiđe. Ako znate da vas određene pjesme pogađaju te nakon njih osjećate nezadovoljstvo i žudite za stvarima koje vam Bog još nije dao, možda bi bilo dobro da ih se odreknete na neko vrijeme.

Vjerojatno na utječe svaka ljubavna pjesma na vas na ovakav način, no svi mi imamo svoje slabosti – a dok ste zaokupljeni pokušajima da vratite svoju emocionalnu čistoću, bilo bi dobro da maknete takve pjesme sa svog popisa za reprodukciju. Čuvajte ih za kasnije, kada budete imali zaručnika s kojim ćete moći povezivati te pjesme – ili barem za onda kada će vaše srce postati snažnije u Kristu.

Dečki, imajte na umu da slatkorječivost snažno utječe na djevojku.
Jason Evert tvrdi da, kao što na vas dečke utječe ono što vidite, na djevojke utječe ono što čuju. Nemojte se razbacivati slatkorječivim
izrazima i ljubavnim stihovima pred djevojkom za koju niste ozbiljno zainteresirani. To nije u redu prema njoj.

Pretvarati se da je sve u redu

 Vrlo često odbijamo razmišljati o tome da možda u nama samima leži problem. Čitamo objavu za objavom o tome kako drugi pokušavaju popraviti svoje živote te možda mislimo da smo mi u pravu zato što naši problemi nisu toliko ozbiljni. Teško je i bolno gledati na sebe iskrenim očima i priznati da nam treba promjena.

Za one među vama koje su se počele nervozno smijati kada su pročitale neke od gore opisanih situacija, prije svega znajte da vas ne osuđujem. I ja se nervozno smijem s vama i kao što je Krist pozvao mene, tako ja pozivam vas da započnete iznova i promijenite stvari nabolje. Možda je vaš problem ozbiljniji od ovoga. Možda vam je jedan teški prekid slomio srce ili su vaša sanjarenja dovela do borbe s nečim ozbiljnijim, poput ovisnosti o pornografiji (s čime se bore i muškarci i žene) ili do promiskuitetnog načina života. Znajte da i za vas postoji nada da okrenete novi list. Bog vas zauvijek voli i želi vam oprostiti.

Nemojte dopustiti da vas strah od napornog putovanja spriječi u tome da na kraju tražite mir i radost, da se uhvatite u koštac s problemima i učinite sve što je potrebno kako biste napokon postali zadovoljni sami sa sobom i imali snažnu vjeru koja dolazi s odricanjem same sebe za Krista.

Muškarci, i vi se morate ohrabriti, biti snažni i suočiti se s napastima koje umanjuju vašu sposobnost da ljubite.
Tražite pomoć, savjet i podršku drugih muškaraca kojima se divite ili vjerujete. Nemojte se bojati ili sramiti priznati s čime se borite. U većini će slučajeva muškarci kojima se obratite za pomoć
biti duboko dirnuti zato što ste potražili njihovu pomoć, bit će nadahnuti vašom željom za promjenom, bit će vam zahvalni zato što ste potražili njihovu pomoć te će učiniti sve što je u njihovoj moći da vam pruže podršku na vašemu povratku kući. No ništa ne možete postići dok ne preuzmete odgovornost za sebe, prepoznate svoju potrebu za promjenom te tada – uz Božju pomoć – započnete taj proces.

 

Jeste li spremni vratiti svoju emocionalnu čistoću, postati „ženstvena, samouvjerena i kreposna“ žena (ili „muževan, samouvjeren i krepostan“ muškarac) koju Lisa Cotter hvali i podupire u svom predavanju?

Onda više nemojte čekati, jer Isus samo čeka da Mu date svoje dopuštenje da vas povede na najljepše putovanje vašega života: putovanje koje počinje onoga trenutka kada Mu se predate, a staje jedino na sekundu, dovoljno da se prebacite s tračnica ovoga svijeta na rajske staze. To neće biti jednostavno putovanje, no bit će bolje od svega što ste do sada iskusili.


Abigail C. Reimel – Ignitumtoday.com

Prevela: Maja Dukmenić
Foto: TeiTo

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.