Kako korizma može doprinijeti zbližavanju u braku

zajedno

Suprug i ja smo se pitali što odlučiti u korizmi? Htjela bih da ova godina bude posebna. Htjela bih doživjeti istinsku uskrsnu radost. Zato sam pomislila da bih trebala krenuti od prvog poziva u svom životu – poziva supruge.

Brak s mojim suprugom je „posao mog života“. Naš prijatelj svećenik nam je nedavno rekao: „Tvoj poziv nije neka općenita ideja braka, tvoj poziv je biti supruga svom suprugu, konkretnom čovjeku. I Božja volja za tebe je unutar tog poziva.“. Brak s mojim suprugom je moja karta za raj i najvažniji zadatak na koji me Isus poziva. Stoga sam odlučila usmjeriti svoje napore i žrtve kako bih posvijestila da smo „mi“ važniji od mog „ja“ te da nas je sam Gospodin stvorio i pozvao na brak kako bismo jedno drugo približili Njemu.

Ovaj popis se sastoji od ideja što bi supružnici mogli raditi tijekom korizme.

Što možete zajedno učiniti

  • Idite zajedno na svetu Misu tijekom tjedna.

Ostavite djecu kod bake i djeda ili čuvarice (ili povedite i njih sa sobom) te otiđite na Misu. Ništa i nitko ne može poboljšati naš brak kao Isus Krist.

  • Promijenite stav o sukobu.

Gledajte na konflikt na način da se usmjerite na temu, a ne jedno protiv drugoga. Jedan od mojih najdražih profesora je rekao: „Moja žena i ja znamo da smo mi dvoje ljudi koji traže istinu. Stoga ono što bi mogao biti sukob pretvorimo u zajedničko traženje rješenja koje je najbolje za nas i za našu obitelj.“

  • Idite na klanjanje.

Svratite u kapelu u kojoj je izloženo Presveto na početku ili na kraju zajedničkog izlaska. Ili isplanirajte provesti cijeli sat u klanjanju. Približavanje Kristu će rezultirati blagoslovom u svemu što svakodnevno radite u svom pozivu.

  • Nemojte se međusobno prekidati.

Vrlo je važno naučiti slušati. Pokušajte ne prekidati svog supružnika, ni naglas ni u mislima. Bilo da se radi o tome da vam supružnik prepričava svoj dan ili iznosi svoje viđenje nekog zajedničkog problema, utišajte se i slušajte bez da smišljate svoj odgovor.

  • Služite zajedno.

Nađite priliku za služenje u svojoj župi, široj obitelji ili među prijateljima. Pomozite onome tko je u potrebi. Ponudite se nekoj većoj obitelji (npr. u kojoj je majka nedavno rodila) da ćete spremiti ručak ili obaviti neki kućanski posao. Volontirajte negdje. Slijedite Krista darujući se drugima. Ponudite drugom bračnom paru da ćete čuvati njihovu djecu kako bi oni mogli otići nasamo u jutarnji ili večernji izlazak.

  • Pomognite jedno drugome da se ispovijedi.

Omogućite jedno drugome da pronađe vrijeme i otiđe na ispovijed svako dva tjedna. Budite velikodušni i strpljivi s obzirom na vrijeme koje će supružnik na to utrošiti.

  • Zajedno molite svaki dan.

Ne čini se kao zahtjevan zadatak, ali izazivam vas da mi se pridružite na način da napravite „jedan korak više“ u odnosu na ono što već sada molite. Ako još ne molite kao par, počnite s jednim Slava ocu ujutro kad se probudite i navečer kad pođete na spavanje.  Konačno, naš brak je na slavu Božju.

  • Molite zajedno krunicu ili jednu deseticu.

Ako zaista želite biti duhovno intimni, možete moliti jedno za drugo naglas. Govorite Isusu o svom suprugu i dopustite suprugu da to sluša. To će vas oboje promijeniti.

  • Čitajte Sveto pismo zajedno.

Riječ Božja mijenja naša srca.

  • Dajte milostinju.

Pročešljajte svoj budžet kako biste isplanirali dio prihoda (ili desetinu) dati u karitativne svrhe (npr. Hrvatski Caritas, potrebne u svojoj župi i slično).

Što ti možeš učiniti za svoga supruga ove korizme

1. Pitaj supruga: „Što mogu napraviti da ti uljepšam dan?“

Neka ti njegov odgovor bude na vrhu popisa zadataka za taj dan.

2. Pokušaj predvidjeti suprugove potrebe.

Trebam li mu pripremiti obrok za ponijeti na posao? Možda sam primijetila da mu ključevi nisu na mjestu? Pospremit ću ih. Možeš mu oprati auto. Poslati mu ljubavnu poruku putem sms-a ili e-maila svaki dan u isto vrijeme tako da već zna kad je može očekivati. Pokušaj dnevni ritam kod kuće urediti tako da mogu uživati i suprug i djeca.

3. Moli litanije poniznosti.

Pronađi ih na ovom linku.

4. Posti.

Odreci se nečega što voliš – šećera u kavi, popodnevnih keksa ili omiljenog namaza za doručak. Ponudi te male žrtve Gospodinu za svog supruga i njegovo spasenje.

Katie Sciba – Blessed Is She


Prevela i prilagodila: Tereza Mihaljević
Foto: TeiTo

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.