8 razloga zbog kojih ćete ugasiti svjetla tijekom korizme

ugasiti svjetla

Kratko nakon svog obraćenja na katoličanstvo, našla sam se beznadno skršena. Imala sam troje djece mlađe od tri godine i listu obveza koja se činila beskrajna. Redovito sam osjećala kao da se nalazim na rubu sloma živaca. Počela sam se braniti od stresa provodeći mnogo vremena na internetu, a molitveni život mi je gotovo iščeznuo. S približavanjem korizme te godine, počela sam istraživati kako ju učiniti vremenom preslagivanja prioriteta i obnove. Htjela sam uložiti duhovni napor koji bi bio dovoljno snažan izvući me iz moje rutine. A istovremeno koji bi bio dovoljno razborit za nekog s ludim rasporedom poput mene. I tako sam, tijekom jedne (ne baš česte) molitve, dobila neobično nadahnuće:

Ugasi svjetla

Osjećala sam potrebu povremeno postiti od umjetne rasvjete tijekom korizme. Nakon razgovora sa suprugom na tu temu, odlučili smo ne koristiti električne izvore svjetla nakon sumraka. Odlučili smo to prakticirati otprilike jednom tjedno. Osim svjetiljki, to je uključivalo i svjetleće ekrane poput računala ili televizora. Iz sigurnosnih razloga smo zadržali noćnu rasvjetu u hodnicima tijekom spavanja, no u pogledu osvjetljivanja naših večernjih aktivnosti, koristili smo isključivo svijeće. Način na koji se to odrazilo na naše živote je bio moćniji nego sam mogla i zamisliti. Navest ću samo nekoliko dubokih promjena koje je ovaj tjedni post donio našim životima:

1. Primorao nas je ograničiti svoje popise obveza

Moj 98-godišnji djed često napominje da je život danas mnogo užurbaniji od okruženja u kojem je on odrastao na zabačenoj farmi 1920-tih godina. Mislim da električna rasvjeta ima puno veze s time. Prva stvar koju sam primijetila tijekom našeg posta od umjetne rasvjete je bila koliko sam posla nastojala odraditi nakon zalaska sunca. Uvidjela sam da je nemoguće slagati rublje uz svjetlost svijeće. Naravno, i sav posao na računalu je otpao. Isprva je bilo razdražujuće. No tad sam spoznala da sam koristila umjetnu rasvjetu da bih se silila premašiti granicu razumne količine posla koje čovjek može obaviti u danu.  U danima u kojima sam bila prisiljena obaviti onoliko posla koliko sam mogla za danjeg svjetla, život mi je postao prirodno uravnotežen s razdobljima odmora razmjerima vremenu rada.

2. Naučio nas je poniznosti

Prve večeri bez svjetla sam gotovo drhtala od tjeskobe. Ali što s tolikim rubljem? Što je sa suđem koje nisam pospremila? Što je s e-mejlovima?? Nisam shvaćala koliko sam se pouzdana u sebe, a koliko sam se malo pouzdala u Boga dok nisam bila primorana prestati držati svoj raspored pod kontrolom. Bilo je poražavajuće vidjeti da se svemir zapravo nije raspao jer nisam radila 16 sati dnevno. Čak i kad nisam stigla do onih točaka na listi obveza koje su bile „jako važne”!

3. Nadahnuo nas je da živimo svjesno

Onim danima kad mi je umjetna rasvjeta omogućavala produžiti radni dan koliko hoću, motala sam se po kući besciljno. Nastojala sam obavljati stvari kad bih do njih dospjela. No kad sam znala da moj posao mora završiti do zalaska sunca, a sve što ne napravim moram odgoditi za sljedeći dan, pristupila sam svojim danima mnogo smislenije.

4. Smanjio nam je razinu stresa

U to doba su me opterećivale mnoge brige o koječemu – od novca do toga kako izdržati da ne kolabirao od iscrpljenosti. No svaki put kad bismo ugasili svjetla i upalili svijeće, čudesna stvar se dogodila: stres bi mi se istog trena upola smanjio. Nešto u maglici, prirodnom sjaju i kretnjama plamena me duboko opuštalo čak i kad sam bila silno napeta samo nekoliko trenutaka ranije.

5. Oblikovao je vrijeme prema bitnim stvarima

Dva područja života su uvijek bila ugrožena našim mahnitim rasporedima – vrijeme za molitvu i vrijeme za obitelj. Bez mogućnosti raditi puno posla i bez ometanja sjajem ekrana, otkrili smo da naše večeri osvijetljene svijećama pružaju mnogo vremena pravim prioritetima.

6. Pomogao je prekinuti navezanost na internet i televiziju

Prisiljenost povremeno provesti večer bez on-line svijeta ili televizije nam je pružila toliko važnu priliku nanovo promisliti ulogu koju te stvari imaju u našem životu. Otkrili smo gdje smo ih pretjerano koristili što nas je prinudilo razviti nove navike zabave i opuštanja.

7. Poboljšao je naše zdravlje

Istraživanja pokazuju da naša tijela ovise o svjetlosnim znakovima uslijed kojih proizvode hormone i tako utječu na cijeli naš tjelesni sklop pa kad se pretjerano izlažemo umjetnoj rasvjeti navečer, možemo potaknuti razvoj različitih stanja od razvoja raka dojke do pretilosti. Iako nismo izdržali dovoljno dugo bez svjetla da bi to trajno utjecalo na naše zdravlje, uočili smo sjajne kratkoročne dobrobiti. Grickalice po noći smo gotovo potpuno izbacili, jer, čudno, čips i umak uz svijeće jednostavno nisu imali isti okus. Odlazili smo na spavanje ranije i otkrili smo da je lakše duboko usnuti kad ne zurimo u svjetleće ekrane prije spavanja.

8. Učinio nas je dubinski svjesnima naše potrebe za Božjom providnošću

Tama može biti zastrašujuća kad ju ne možeš kontrolirati. Rijetko sam se osjećala tako bespomoćnom kao kad bih promatrala kako posljednje zrake sunca nestaju s neba znajući da ću ostati u tami kojoj neću moći umaći kad poželim. Pisac osvrta na knjigu „Na smiraju dana: noć u prošlim vremenima” je napisao:

U engleskom jeziku se skraćivanje naziva „gašenje”, što doslovno znači gašenje danje svjetlosti. No poprimilo je značenje „potrebe kućanstava da zaključaju ulaze pred nadolazećom tamom.” Sva „vrata, otvori i prozori su tijesno zaključani zasunima,” i „rijetko je Božja zaštita vrednovana tako visoko kao tijekom noći.” Zanos kojim su ljudi molili je bio dubok i iskren: bojali su se nasilja, požara, smrti, čak i mogućnosti da drugo jutro sunce neće izaći.

Električna rasvjeta nam daje dojam da kontroliramo vlastite živote. Otkrila sam da je biti bez nje snažan podsjetnik na našu malenost i nemoć u velikoj shemi stvari.

Nije lako provoditi večeri obasjane samo svijećama, čak i kad su jednom tjedno; mnogima se od nas životi vrte oko dostupnosti umjetnog osvjetljenja. No ako tražite začin svojim korizmenim nastojanjima koji će prodrmati stvari i pomoći vam sagledati vlastiti život svježim pogledom, snažno preporučujem gašenje rasvjete.


Jennifer Fulwiler – National Chatolic Register
Preveo: Mladen Ilijević
Foto: Pexels.com

 

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.