Sveti Ivan Bosco: 10 savjeta kako pomoći mladima

sveti Ivan Bosco

Kakvo je bilo vrijeme u koje dolazi sveti Ivan Bosco? Tijekom punog procvata industrijske revolucije u 19. stoljeću koja je radikalno preobrazila europsko društvo, mnogi su mladi iskusili fizičke, moralne i duhovne opasnosti s kojima se nikad prije nisu susreli. Agrarno i stočarsko društvo ubrzano se preobrazilo u zaposlen i užurban gradski život buke i vreve. Sukladno tome, mnoge su se obitelji raselile i otisnule u istinske promjene. Mnogi su se mladi osjećali napušteno od svojih obitelji, društva i svijeta u cijelosti. Mnogi su postali siročad, lutajući ulicama velikih gradova izloženi svim mogućim opasnostima.

Sveti Ivan Bosco kao svjetionik zalutaloj mladeži

Bog uvijek, svjestan čovjekove borbe, lošeg stanja i neprilika, djeluje na najmoćniji način – posebice žurno pomažući mladim ljudima koji su, čini se, bili bačeni na milost i nemilost agresivnog društva. U svojoj Božanskoj Providnosti Bog je usred redova svojih hrabrih vojnika uzdignuo osobu svetog Ivana Bosca.

Ovaj je veliki svetac, odrastao u strašnom siromaštvu, postao goruće svjetlo, sjajan svjetionik koji je obasjavao put tolikim mnogim mladim ljudima koji su lutali ulicama Torina u Italiji poput ovaca bez Pastirova štapa kojim ih vodi. Osjećajući snažan unutarnji poziv da spasi mlade iz ugriza proždrljivih vukova, don Bosco je postao njihov prijatelj, vodič, vođa, Pastir, a posebno njihov duhovni vođa.

Kako po uzoru na don Bosca pomoći mladima

Dakle, što možemo napraviti za sebe i naše mlade slijedeći stope velikog prijatelja mladih, svetog Ivana Bosca?

Prije svega, moramo s poniznošću i iskrenošću prepoznati da nikada nije postojalo razdoblje u društvu tijekom ljudske povijesti u kojem nije bilo više napasti, borbi, izazova, preprjeka za mlade i za djecu da slijede Kristov trag i žive u čistom, plemenitom i svetom postojanju. Stoga je ovaj kratak članak napisan s namjerom da nas motivira da damo sve od sebe kako bismo pomogli mladim generacijama da ne postanu plijenom u raljama sotone, vuka proždrljivog za žrtvom, te ostvarili njihovu sigurnost i vječno spasenje. Nudimo deset konkretnih prijedloga, evo ih!

Prepoznajte brojne neprijatelje mladih

Droga, piće, pornografija, uključenost u bande, suicidalne misli, materijalizam, konzumerizam te opće stanje neposluha i buntovništva – sve spomenuto predstavlja moralno okruženje koje mladi udišu, a onečišćuje njihova duhovna pluća. Kao odrasle osobe i dobri pastiri mladih moramo strogo paziti na brojne zlobne i opasne neprijatelje te ih biti svjesni. Dobar pastir mora poznavati čopor vukova koji su u potrazi za plijenom.

Molite, molite i molite

Nadam se da svi pronalazimo vrijeme za molitvu. Ono što je plućima kisik, to je molitva našoj duši. Bez molitve se gušimo i umiremo. Isus i poslanice svetog Pavla inzistiraju da se neprestano molimo i nikada ne prestanemo nadati se. Govoreći iskreno, vjerojatno se ne molimo dovoljno za mlade. Molimo se za svjetski mir, siročad, umiruće i bolesne, Crkvu i njene potrebe kao i za brak i obitelj – sve su to najplemenitije nakane, no ne smijemo zapostaviti molitvu za mlade. Svaki dan imajte nakanu moliti se za mlade, za njihovu sigurnost i spas. Prikazujte molitve, Mise, Pričesti i žrtve za spas mladih.

Zbližite se s tinejdžerima, posebice kao roditelj

Raditi s mladima, posebice tinejdžerskom grupom, može biti iscrpljujuće, pa čak i uzrujavajuće. Ovo ne znači da predamo bitku, to nije bio način svetog Ivana Bosca. Roditelji bi trebali naći vremena, načina, metoda i strategija da se zbliže sa svojim tinejdžerima. Što su tinejdžeri više naizgled buntovni, treba više vremena i truda da bi se zbližili s njima i spasili ih. Tinejdžeri znaju utihnuti i biti zlovoljni, tužni i depresivni, ljuti i prezrivi – sve su to vapijući znakovi njihove očajničke potrebe za prisutnošću, pažnjom i ljubavlju roditelja. Roditelji, ne gasite stijenja što tek tinja! (usp. Mt 12,20) Odvojite vrijeme da biste komunicirali i bili s mladima.

Vrijeme jela s mladima

Sociološke su studije širom svijeta dokazale primarnu važnost razdoblja obroka za cijelu obitelj, no posebno za mlade. Brojne su studije otkrile da tinejdžeri čiji roditelji sjednu za stol, jedu i razgovaraju s njima jesu upravo oni tinejdžeri koji bolje prolaze u školi, bolji su sportaši, manje pate od depresije te doživljavaju sveukupni osjećaj sreće i dobrobiti.

No, ne donosite elektroničke uređaje za stol

Zaista, obitelj može zajedno sjediti za stolom i kao da je svatko u svome svijetu, svojoj predstavi ili mašti. Unatoč tome što smo za stolom, često vidimo razdvojenost koja i dalje postoji zbog sveprisutne elektronike i medija. Vrijeme obroka bi u potpunosti trebalo biti oslobođeno televizije koja bez prestanka radi, ili zujanja radija i glazbe; mobitela i neprestanih poruka, interneta u bilo kojim veličinama, bojama i oblicima.

Drugim riječima, ljudska osoba, majka, otac, sin, kći, brat i sestra, baka i djed imaju nemjerljivu vrijednost i prevlast nad svim elektroničkim uređajima u postojećem svemiru. Međutim, za mnoge, nažalost, beznačajna oprema i izloženost medijima često nadilaze veliku važnost ljudske osobe i naše međusobne povezanosti. Ovo je moderna idolatrija. Doista, idolatrija je kada sve ostalo smještamo iznad Boga. Ljudska je osoba stvorena na Božju sliku te je treba duboko poštovati zbog ovog urođenog dostojanstva.

O čemu razgovarati

Može biti da naša kultura stvara obitelji koje se zapravo nisu nikada povezale na dubljoj razini i moraju naučiti što napraviti i reći za stolom. Evo nekoliko prijedloga za stvaranje skladnog, slobodnog i radosnog okruženja za vrijeme obiteljskog obroka.

  • Prvo, započnite molitvom. Blagoslovite jelo i pozovite Gospodina Isusa da sjedne s obitelji za stol. On je najbolji Gost i izvor jedinstva i ljubavi.
  • Drugo, slušajte! Kada član obitelji govori o nečemu što on smatra važnim – pozorno slušajte bez osuđivanja.
  • Treće, ohrabrite svih i budite izvor utjehe.
  • Četvrto, dijelite istinu! Biblijski ulomak, crkveni događaj, društveno okupljanje, osobne anegdote – sve navedeno može biti hrana za misli i hrana za razgovor.
  •  Peto, nasmijte se! Jedna od gesti koja najviše ohrabruje i potiče razgovor jest osmijeh. To je također jedan od jasnih znakova da smo učenici Gospodina Isusa.
  • Šesto, naučite neke smiješne priče ili dobre (pristojne) viceve.
  • Sedmo, smijte se! Na području zdravlja su mnogi zaključili da je smijeh najbolji lijek.
  • Osmo, dijelite znanje. Sveti Ignacije Loyolski u kontemplacijama o dostignuću ljubavi tvrdi da ako netko voli, spremno dijeli svoje blago s drugima – dijelite znanje!
  • Deveto, ako član obitelji zbog sramežljivosti, straha ili bilo kojeg razloga ne kaže ništa za stolom, tada bi ga majka ili otac trebali potaknuti da bilo što podijeli te bi svi trebali pozorno slušati!
  •  Deseto, završite molitvom!

Ako se prihvate i žive ovi principi komunikacije, obitelji će bolje komunicirati, a mladi će vrlo vjerojatno mnogo manje proživljavati poražavajuću usamljenost koja je prečesto tužno stanje mnogih.

Igrajte se s djecom

Jedno od obilježja uspjeha svetog Ivana Bosca jest važnost koju je dao rekreaciji i zdravoj igri. Roditelji se trebaju naučiti igrati sa svojom djecom. Tenis, stolni tenis, košarka, vožnja biciklom ili planinarenje, nogomet ili neki drugi sport. Igranje, posebice sportova, može imati neprocjenjivu vrijednost u oblikovanju dobrih društvenih navika kod mladih. Odvucite ih od ovisnosti o elektroničkom svijetu u kojem zapravo žive u svijetu mašte, a ne stvarnom svijetu.

Razgovor pred spavanje

Pronađite udarne prilike za razgovor s mladima na dubljoj razini. Za djecu se pokazalo da je udarno vrijeme pred spavanje, pokušajte i s tinejdžerima! Svi imamo svoje skrivene strahove, rane, sumnje, pogreške. Sjedite pored kreveta svog sina ili kćeri i jednostavno upitajte kako im je prošao dan; zatim, postoji li bilo što na njegovom/njezinom umu ili srcu što im teško pada. Ovo može biti najučinkovitije u zbližavanju s vašim djetetom i sprječavanju loših odluka koje svi donosimo kada djelujemo u stanju ispraznosti.

Opraštajte

Ako se dogodilo da je vaše dijete moralno pogriješilo, molim vas, nikada ne odustajte od njih, već budite milosrdni opraštajući. Recite im da je naš Bog – Bog ljubavi i da je uvijek spreman oprostiti, uvijek, no pod jednim uvjetom: kažemo Bogu da nam je žao i da smo spremni promijeniti se, spremni obratiti se. Tada odvedite svoje dijete na vrelo i izvor oproštenja, sakrament ispovijedi. „Budu l’ vam grijesi kao grimiz, pobijeljet će poput snijega.’“ (Iz 1,18).

Posvetite djecu Prečistom Srcu Marijinom

Usred oluje i životnih borbi, mora postojati mirno utočište sigurnosti i spasa. Ovo sigurno utočište jest Prečisto Srce Marijino. Trebali bismo se moliti i učiti našu djecu moliti kratku, nježnu, ali moćnu molitvu: Slatko Srce Marijino, budi spasenje moje. Ako tražimo istinsko utočište u Prečistom Srcu Marijinom, to će nas odvesti do Najsvetijeg Srca Isusova i luke vječnoga spasenja. Kako nas podsjeća molitva Spomeni se: „…nije poznato da je itko tko se tebi utekao, molio tvoju pomoć i zaštitu, bio ostavljen bez tvoje pomoći…“

Neka naša Majka položi svoj plašt da zaogrne sve naše mlade i nježno ih prigrli u svom Prečistom Srcu!


Fr. Ed Broom – Catholic Exchange
Prevela: LR
Foto: Pixabay

Pročitajte svojoj djeci priču o svetom Ivanu don Boscu.

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!