Kako roditelji mogu učvrstiti temelje vjere svojoj djeci

učvrstiti temelje vjere, odgoj, prenošenje vjere

Djeci možete samo pomoći da ostanu katolici. Ne možete ih prisiliti. Ne postoji čarobna formula. Ako uzmemo u obzir sve činjenice i utjecaje, šanse da djeca ne skrenu s pravog puta su vrlo male. Istraživanja pokazuju da su katolici u dobi između 18 i 22 godine najranjiviji te se masovno udaljuju od svoje vjere. Sjetimo se da je to upravo razdoblje odlaska na fakultet, najčešće u neki drugi grad gdje se upoznaje novo i raznolikije društvo, a utjecaj roditelja se drastično smanjuje. Stoga, što nam je kao roditeljima činiti? Iako se čini nevjerojatnim, postoje načini kako možemo učvrstiti temelje vjere svojoj djeci, pomoći im da ostanu katolici i suoče se sa svijetom snagom Kristove vojske.

Izvori mudrosti

Da bismo na ovaj popis dodali kvalitetne prijedloge, moramo se osvrnuti oko sebe i potražiti živa svjedočanstva. Bliski prijatelji, prijatelji s kojima komuniciramo putem Interneta ili članovi obitelji – sve su to dragocjeni izvori mudrih savjeta. Svi koji su odrasli i odgojeni kao katolici mogu se lako poistovjetiti s problemom kada djecu obuzme ravnodušje prema vjeri. Međutim, jednako tako znamo kako svi životni izazovi mogu biti na izgradnju naše vjere, pa tako i ovaj.

Zbog naše djece stavljamo ponos sa strane te priznajemo kako nemamo odgovor na sva njihova pitanja te kako neka rješenja moramo pronaći zajedničkim snagama. Budimo iskreni, svi će navedeni primjeri zahtijevati mnogo promjena kod roditelja, pa i tada ne postoji sigurnost da će djeca uspjeti u našoj nakani: učvrstiti temelje vjere svoje djece. Ipak, nadajmo se kako će nas svih potaknuti na izazov da kao roditelj uvijek nastojimo učiniti više i bolje.

Kako učvrstiti temelje vjere?

1. Molite se bez prestanka

I još malo više. Ne postoji čarobna formula po kojoj će djeca (p)ostati katolici. Zbog toga je vrlo važno ustrajati u svom zadatku tijekom osjetljivih dječjih godina. Molite se za zaštitu njihovih srca – protiv svijeta, protiv roditeljskih pogrešaka i za otvorenost Božjem pozivu koji god on bio.

2. Božja su djeca

Svijet nas uvjerava kako su djeca nešto što posjedujemo, nešto što dodajemo na popis onoga što smo postigli. Međutim, Crkva nas uči da to nije baš tako. Mi smo poput čuvara, a djeca su dar Božji kome polažemo račune za njihovu dušu. Svi smo djeca Božja. Mi ih ne posjedujemo, oni nisu samo naša djeca već mala braća i sestre u Kristu.

3. Organizirajte molitveni život

Obiteljska je molitva jako važna, čak i u svom najjednostavnijem obliku prije blagovanja hrane ili odlaska u krevet. Blagoslovite li djecu prije spavanja? Uzmite malo blagoslovljene vode i izrecite blagoslov stavljajući znak križa na djetetovo čelo. Zapitajmo se nešto još važnije: koliko su vas puta djeca zatekla u molitvi? Znaju li da odvajate vrijeme za sebe i prakticirate osobnu molitvu? Molite li sa svojim supružnikom?

4. Naučite ih moliti

Molite se zajedno kao obitelj i djeca već znaju da se molite sami i sa svojim supružnikom. Međutim, jeste li ih naučili kako samostalno moliti svakoga dana? Pomozite im pronaći miran kutak gdje će se osjećati ugodno i moći posvetiti vrijeme Bogu. Osvijestite im koliko je važno staviti Boga u središte dnevnih događanja.

5. Razgovarajte o pozivu

U prošlosti se rijetko upotrebljavala riječ poziv, a o toj se temi malo govorilo. Međutim, potrebno je predano moliti da djeca tijekom odrastanja imaju svjedočanstva svetoga života preko svojih bližnjih ili svećenika. U svjetovnom je okruženju normalno govoriti o odabiru karijere koju bi dijete u odrasloj dobi trebalo graditi. Kao katolici, trebali bismo ih također učiti otvorenosti Božjoj volji za naš život, štogod to bilo – brak, sveti red ili đakonat.

6. Sveta Misa, svakoga dana i blagdanom, bez iznimke

Neka vam odlazak na svetu Misu bude obaveza. Djeca vrlo lako prepoznaju licemjerje. Ako vide kako namjerno izbjegavate Misu, neće ni oni uvidjeti vrijednost prisustvovanja Euharistiji. Što je gore, krše zapovijed, a to je u većini slučajeva smrtni grijeh. (Što je smrtni grijeh? Grijeh mora biti težak, počinjen uz potpunu svjesnost i znanje o težini prekršaja te mora biti namjerno počinjen i slobodnim pristankom.) Dakle, ne propuštajte Misu. Inzistirajte da vas djeca poslušaju kad je u pitanju odlazak na Misu. S ovim se morate suočiti pod svaku cijenu. Najbolje što možete učiniti jest doći na Misu ranije, urediti se (dobro ste pročitali!) i ne odlazite prije kraja osim u izvanrednim okolnostima.

7. Ispovijed

Ako već nemate dogovoreno, odredite jedan dan u mjesecu kada ćete redovito sa svojom obitelji ići na ispovijed. Poželjno je i češće. Čak i ako imate priliku ići svakodnevno na ispovijed u svoju župnu crkvu ili vaša djeca imaju organiziranu ispovijed, otiđite zajedno kao obitelj jer si time međusobno potičete dobru naviku.

8. Budite iskreni

Ne savršeni. Iskreno izražavajte svoje osjećaje kad god je to moguće. Postoji velika razlika između iskrene borbe i očitog licemjerja. Vjerujte da djeca brzo prepoznaju razliku! Lako se izgubi povjerenje ako ne ispunjavate norme koje ste ranije zadali ili ako ne podijelite svoje muke u borbama. Budite iskreni i pristupačni. To ne znači da morate podijeliti svaki detalj svoga života – njih sačuvajte za svoga supružnika ili duhovnika.

9. Poniznost

Budite oni koji će ohrabrivati sve koji traže Istinu. Ne odgovarajte mladima na pitanja s: „Takva je tradicija.“ ili „To je nešto što oduvijek radimo.“ ili „Pitaj roditelje.“ Svima je u naravi da budu znatiželjni, posebno kada pronalazimo svoj smisao u katoličkoj vjeri. Potrebno je savladati 2000 godina kršćanstva! Neka od najozbiljnijih istraživanja potaknuta su takvim pitanjima. Razgovori mogu biti izazovni, ali neka vas odvedu u dublje razmatranje vjere. Može vas iznenaditi koliko možete naučiti povrh svega što ste primili sakramentom Krizme.

10. Bog Otac i Blažena Majka

Ako se ikada osjetite manje dobrom majkom, objasnite svojoj djeci da će odnosi u obitelji biti nesavršeni, koliko god se trudili. Međutim, oni će imati vječnog oca i majku u Bogu Ocu i Majci Mariji. Potaknite ih da im se obrate u svojoj molitvi i zatraže njihovu zaštitu te jačanje veze s nama, ovozemaljskim roditeljima.

11. Sveci među nama

Ovo je vrlo primjenjiva metoda. Kada djeca iskuse teži životni izazov koji, možda, sami nismo prošli, uvijek se možemo pozvati na nekog sveca čiji životopis djeca mogu pročitati i s njime se poistovjetiti. To je ljepota naše vjere – uvijek postoji netko tko je iskusio sve životne izazove prije nas.

12. Uključite se

Uključite se u vjerske zajednice ili organizacije gdje roditelji druge djece prolaze kroz iste svari kao i vi – bilo da vas djeca ne slušaju ili potpuno ignoriraju znat ćete da se to i drugima događa. Budite uzor djeci i potpora roditeljima. Mnogo djece dolazi iz razorenih obitelji ili prolaze kroz probleme vlastite obitelji. Vaše će vam svjedočenje vjere i ljubav koja iz nje proizlazi pomoći i blagosloviti zajednicu ili organizaciju u kojoj se nađete.

13. Iskreno razgovarajte o teškim vremenima i pokažite ranjivost

To se posebno odnosi na razdoblje kada su djeca tinejdžeri. Vi najbolje poznajete svoju djecu te je zaštita njihove nevinosti najvažnija. Poruka mladih svojim roditeljima glasi: budite otvoreni i iskreni o borbama živeći kršćanskim životom u svijetu. Ne morate iznositi sve svoje tajne, no pričajte im o svojim iskustvima i vremenima kada vam je bilo teško donijeti ispravnu odluku, kako žalite što niste napravili drugačije dok ste bili mladi. Ako pokažete malo svoje ranjivosti, iako možda ne prihvate takav stav otprva, možete ih zaista zadiviti. Čak i ako naprave istu pogrešku, i dalje će imati na umu kako ste i sami požalili zbog takve odluke.

14. Razgovarajte

Ne dopustite da se vrijeme provedeno na Internetu i besciljno surfanje ispriječi u razgovoru s vašom djecom. Odložite mobitel. Potrudite se osigurati vrijeme tijekom kojeg ćete se posvetiti svojoj djeci. Znam da je roditeljima s više djece to nemoguća misija, ali vrijedi truda. Djeca moraju znati da u vama mogu promaći utjehu. Odložite svoj mobitel.

15. Prijatelji i iskustva

Jednom kada vaša djeca krenu u srednju školu, vaš utjecaj kao roditelja će se uglavnom razvodniti i postat ćete nepopularna osoba za druženje. Okružite svoju djecu katoličkim prijateljima te razmislite o tome da ih upišete u katoličke programe i susrete kada je to moguće. Veze i iskustva koje stvore nosit će ih tijekom razdoblja „neposlušnosti“. Razdoblje srednje škole ili studiranja u drugome gradu vrijeme je kada se djeca odmetnu od vjere. Dali ste im temelje tijekom djetinjstva i sada je vrijeme kada moraju donositi vlastite odluke. Kvalitetni odnosi s onima koji isto razmišljaju razvit će se u dugotrajna prijateljstva.

16. Stvorite lijepe uspomene

Svećenik koji se tijekom mladosti borio s vjerom reći će da su tople i pozitivne uspomene vrlo važne za djecu. On se susreće s mnogo grješnih ljudi koji čak i ako govore sve najgore o vjeri, ipak imaju neku lijepu uspomenu iz mladosti. To može biti odlazak na Polnoćku s bakom ili neki drugi bliski običaj katoličke Crkve. Izgradite takve uspomene koje mogu kroz male stvari uvelike pomoći djetetu u povezanosti s vjerom. To može biti nit koja će ih vratiti na pravi put.

17. Župna zajednica

Uključite se u život župne zajednice i upoznajte ljude. Odlazak na Misu je pravi početak. Nema ničeg vrjednijeg od primanja Isusa u Euharistiji, Tijelu, Krvi, Duši i Božanstvu. Sljedeća važna stvar jest približiti se ljudima unutar župne zajednice da biste i sami učvrstili vjeru unutar svoje obitelji.

18. Opasnost da postanemo previše ljubazni i tolerantni

Primijetite kako Crkva i svijet upotrebljavaju ove izraze na različit način. Ljubaznost i tolerancija u očima svijeta znači da bi katolik morao prilagoditi svoja uvjerenja svjetovnom mišljenju. Ljubaznost znači šutjeti kada biste trebali nešto reći, a biti tolerantan znači upravo isto to. Duhovna i tjelesna djela milosrđa izravno nam kažu kako biti ljubazan i tolerantan na način koji je usmjeren ka putu za raj.

19. Budite primjer služenja

U prvom redu morate biti primjer ponašanja koje očekujete od drugih. Takav je primjer važan. Bez obzira na koji način služite; bilo u javnoj kuhinji, Caritasu, održavate besplatna predavanja, pjevate u zboru ili nešto drugo; vaš primjer šalje važnu poruku vašoj djeci. Služite bližnjima i time naučite svoju djecu isto.

20. Naučite djecu služiti drugima

To se posebno odnosi na tinejdžere koji ne pripadaju skupini s vrlinom nesebičnosti, ali mogu jako utjecati na mlađu djecu. Prilika je to da iskoristite ovaj divan talent za nešto pozitivno što im daje svrhu i ojačava ono što su do sada naučili o vjeri. To im daje poticaj da izađu iz svoje ljušture u razdoblju kada se podrazumijeva da su sebični i usmjereni na svoje potrebe. Pronađite način kako mogu pomoći unutar svoje župe. Time ćete ih naučiti vještinama i omogućiti im iskustvo koje će im pomoći u hodu s Kristom te ih ohrabriti za suočavanje sa svijetom kada napuste sigurnost doma. Uvjerit ćete se da se isplati.


Martina Kreitzer – Catholic Sistas
Prevela i prilagodila: LR
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!