Molitvom i krepostima kroz obiteljske oluje

krepostima

U svemu što činimo Duh Sveti je po Gospodinu Isusu Kristu inteligencija, savjet i znanje koje nam omogućuje da živimo Božju volju. I to je životna istina koju primjenjujemo prilikom velikih odluka kao što je životni poziv, ali i u svakodnevnim izazovima, npr. u naoko običnim situacijama s djecom. Duh Sveti se zauzima za nas i vodi nas do rješenja po kojima će se Gospodin proslaviti u našim obiteljima. Putem nas izgrađuje u krepostima.

Kroz kušnje prolazimo zajedno s djecom

Unatoč svem osluškivanju možemo ići od zida do zida i uviđati da niti jedno naše rješenje koje pokušamo ne funkcionira. Pa čak i ako predano molimo za taj problem. Uvidjet ćemo kako je ta i ta naša situacija i dalje teška, ako ne i teža, te da rješenja na koja smo naišli kod nas nemaju ploda. Da, svi smo mi drukčiji, može i to biti razlog. No zaboravljamo i da određene situacije imaju duhovne uzroke te da zajedno s djecom, pa čak obiteljski, prolazimo kroz razne kušnje. I tako će te određene situacije doći do ispunjenja, odnosno problemi će se riješiti kada se u nama dogode određeni duhovni plodovi. Jer i sam put do tog rješenja ili oslobođenja je duhovno iskustvo, a naša djeca putuju s nama.

Kroz muku svakodnevne borbe rastemo u krepostima

Sjećate se kada je primjerice dijete toliko vremena imalo baš nepodnošljivu fazu uspavljivanja… Ili je toliko dugo imalo problema s odlascima u WC ili odbijalo jesti… Ili nešto još puno teže, bolnije, neizvjesnije i kompliciranije… A vi ste tražili savjete posvuda, međutim ništa nije uspijevalo, samo biste se „lomili“ još više. Sve dok Gospodin nije odlučio odnijeti to svojom moćnom mišicom i uputiti vam nakon dugo vremena borbe baš taj savjet, ozdravljenje ili na bilo koji način – uspjeh sa spoznajom da je Njegova ljubav pobijedila.

Naša djeca su itekako duhovna bića i zajedno s nama doživljavaju duhovna iskustva i prolaze svoj životni put suobličavanja s Kristom. Dok mi putujemo, ono što se u nama slomi, stvara prostor za novi život, za Njegov život u nama. To je put stjecanja kreposti i rasta u upoznavanju duboke i neizrecive Božje prisutnosti i ljubavi. I za nas, ali i za našu djecu, duhovna bitka je naša životna stvarnost.

Ne boj se, jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho, jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom. Iz 41,10

Kad mama i tata ne znaju najbolje

Neki izazovi u kojima ćemo biti zajedno s djecom mogu se posebno činiti dugotrajni, a mi iscrpiti sve resurse i ideje do te mjere da ne znamo kako djetetu pomoći. Gospodin nas tu također nije ostavio same, već nas uči da i naša djeca trebaju imati osobni odnos s njim kroz život molitve i osluškivanja. Čak i vrlo mala djeca mogu početi razvijati svoju osobnu molitvu, samo ih na to potaknite. Za svaki problem se obiteljski molite i dopustite dječjem čistom srcu da moli. Vi ih ohrabrujte i molite na njihove nakane – od odvikavanja od pelene pa do nepravedno ocijenjene zadaće. I naravno, posebno u onim situacijama kada ostanete bez objašnjenja i odgovora na bitna životna pitanja.

Uz molitvu za to, svoju djecu potaknite da se nauče u samoći, uz Bibliju za djecu ili mlade, s krunicom u ruci (barem deseticom oko male ruke!) predati sebe i svoj problem Onomu čija Ljubav ima sva životna rješenja i koji je mir svakoj našoj oluji.

Ponizite se dakle pod snažnom rukom Božjom da vas uzvisi u pravo vrijeme. Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas. 1 Pt 5,6-7


S. D. – Žena vrsna
Foto: Freely Photos

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!