Mogu li djeca slušati bez da na njih vičemo?

Mogu li djeca slušati bez da na njih vičemo?

„S maslom i bez kore, molim!“

Moja osmogodišnjakinja sjedi za kuhinjskim pultom i polako uživa u posljednjim zalogajima svoje treće kriške kruha. Razmišljajući kako netko tako malen može pojesti toliko kruha, prelazim pogledom preko sata da bih shvatila kako su nam jutarnje minute opet proletjele. Obavještavam svoje kćeri da je vrijeme za školu, požurujući ih da spakiraju svoje torbe i obuku jakne.

Što da napravim da me dijete posluša?

Moja prva kći i dalje polako jede svoj kruh bez kore.

Drugo dijete trči prema klaviru jer je odlučilo da je baš sad pravo vrijeme za vježbanje sviranja. Mora da se šali!?

Trenuci prijelaza iz aktivnosti nisu lagani, posebno mogu biti teški za djecu. Znam da nije jedino našoj obitelji teško tijekom takvih trenutaka i užurbanih dijelova dana, a budući da radim kao savjetnik za djecu, roditelji mi često prilaze s očajničkim pogledom u očima: „Molim Vas, recite mi što da napravim da me dijete posluša!“

Za početak im objasnim da, zapravo, ne možemo natjerati djecu da nas slušaju. Nastavim objašnjavajući da je neposluh ponekad zdrav izraz osobnosti i da djeca nisu iznimka od pravila da imaju svoju vlastitu volju.

Bez obzira koliko bismo ponekad htjeli kontrolirati svoje dijete, nijedan čovjek ne može u potpunosti kontrolirati drugoga. Kada je kontrola najvažniji cilj roditeljstva, tada idemo na uštrb djetetova stjecanja samopouzdanja te dovodimo do nezdravog razvoja odnosa.

U ovoj fazi roditelji pomalo napreduju, ali vidim da strpljivo čekaju dobru priliku – praktičnu intervenciju – u stvarnom životu koja daje prostora ovim malim ljudima lakše sudjelovati u svakodnevnom životu.

Ponekad djeca moraju odmah poslušati

Iako mnogi roditelji počinju koristiti pozitivne odgojne vještine nastojeći podići emocionalno zdravo dijete, neka je područja teže izvježbati kao što je, na primjer, reakcija s poštovanjem u situacijama kaotičnih prijelaza iz dnevnih aktivnosti.

Naposlijetku svi ipak moramo izići iz kuće, stoga, kako motivirati svoju djecu da poslušaju bez utjecanja zastrašivanju ili prijetnjama samo zato što takvi potezi rezultiraju time da dijete posluša istoga trenutka?

Prvo, podsjetimo se da iako su takvi potezi naizgled kratkotrajno učinkoviti, naš odgoj nije tako usmjeren. Ciljamo odgojiti djecu koja će jednom biti sposobna samostalno funkcionirati u životu. Drugo, sjetimo se ponuđenih pozitivnih odgojnih vještina i metoda koje daju mnogo čvršći temelj za budućnost naše djece.

5 pozitivnih odgojnih vještina koje će pomoći da vaše dijete sluša

Suosjećanje

Budimo iskreni, ponekad su naša jadna djeca prebacivana naokolo poput vreće krumpira bez da se uzme u obzir njihovo mišljenje ili sudjelovanju u oblikovanju rasporeda obaveza. Nažalost, još uvijek živimo u svijetu koji smatra djecu manje vrijednima zaboravljajući, zapravo, da su oni ljudi sa svojim željama, potrebama i stavovima, baš poput nas. Što kad bismo se na trenutak zaustavili u tom našem rasporedu da poslušamo svoje dijete, prihvatimo što nam govori i razmislimo o tome što možda oni proživljavaju u tom trenutku? Često je samo jednostavan čin suosjećajnog slušanja dovoljan da bi se netko osjećao uvažen kao ljudsko biće. To ih u konačnici opušta da lakše sudjeluju u obavezama.

Zaigranost

Bez obzira koji je djetetov materinji jezik, univerzalan jezik je igra. Budite sigurni da će se borbe nadmoći jedostavno rastopiti kada primijenite zabavu, kreativnost i maštu u dnevne rutine. Kad se osjećamo kao da ne napredujemo, najbrži način da se pokrenete jest igra. Naposlijetku, tko bi htio staviti bockavu staru zimsku kapu umjesto zaštitine kacige superheroja prije nego što uđete u trkaći auto (kombi je vrlo sličan trkaćem autu, zar ne?).

Povezanost

Budući da imam iskustva u području razvoja djece, učinila bih propust kada vam ne bih istaknula važnost ispunjenja djetetove primarne potrebe za povezivanjem prije nego što od njega očekujete da se u potpunosti otvori vašem utjecaju tijekom kaotičnih trenutaka u danu. Umovi i tijela naše djece vrlo lako preplave osjećaji usred zbrke užurbanog obiteljskog rasporeda. Ako želimo da ga bez problema slijede kada smo u vremenskom škripcu i jurimo van, trebamo u jednakoj mjeri imati vremena za mir i povezanost.

Davanje jednostavnih uputa

Usred svih slika, zvukova i kretanja tijekom užurbanih izmjena dnevnih aktivnost, dijete mogu preplaviti osjećaji i problem s prihvaćanjem i razumijevanjem izgovorenih uputa od strane odraslih. Povećajte šanse da će vas dijete čuti i poslušati tako što će vaše upute biti jednostavne i jasne. Postupajte na jednostavan i koncizan način te ponudite izbor kada je to moguće.

Umjesto: „Triput sam te tražila da obuješ cipele. Zar želiš ponovno zakasniti u školu? Otiđi u hodnik i obuj ih odmah!“ upotrijebite samo riječ „cipele“ i ponovite nekoliko puta ako je potrebno.

Zajedničko rješavanje problema

Ako vidimo da se dijete s nečim muči, zašto se ne biste udružili i zajednički se suočili s izazovom?

„Vidim da ti je teško obuti cipele. Kako ti mogu pomoći?“ Lako je biti ratoboran prema svojoj djeci pri čemu zaboravljamo da smo svi u istom timu i da svi vjerojatno rade najbolje što mogu u tom trenutku. Možda je potreban malo veći trud, no na poslijetku će nam pomoći u toliko drugih sličnih trenutaka.

Brzo rješenje obično nije i najbolje

Mogli bismo zanovijetati, držati prodike i vikati na svoje dijete da bismo ga na silu uputili na satove klavira ili da ostave doručak i otrče u školu. Kada se zatečemo da smo zapeli u istom starom načinu odgoja, s ljutitim pogledom, utučenim stavom i osjećajem furstriranosti i negativnosti kod svoga djeteta (da ne spominjemo vlastiti osjećaj krivnje), prepoznajmo to kao dobre znakove da je svaki korak u novom smjeru vrijedan truda.

Vježbajući pozitivne odgojne vještine suosjećajnosti, povezanosti i suradnje, dijete će biti sposobnije dugoročno slijediti naše upute tijekom užurbanih dana. Ne samo da će odlaziti u školu bez da vičete i s manje osjećaja krivnje, već ćete ih učiti i davati primjer važnih životnih vještina.


Angela Pruess – Parents with Confidence
Prevela: LR
Foto: Pexels.com

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!