Ako dopuštate da vaša djeca izostaju s Mise, to je kao da ih puštate da ne peru zube

izostanak s Mise, djeca

Odlazak na Misu je obavezan

Roditelji moraju natjerati svoju djecu da prisustvuju nedjeljnoj Misi, baš kao što ih traže da peru zube ili da se okupaju. Tako je jedan irski teolog rekao grupi katolika.

Fra Oliver Treanor rekao je okupljenim roditeljima biskupije Shrewsbury koliko je važno usaditi vjeru maloj djeci. Kako je preneseno na Internetskim stranicama biskupije, fratar je rekao kako nije dovoljno da roditelji samo budu dobar primjer djeci već da bi im trebali objasniti svoje postupke i razloge odlaska na Misu.

„Djeca tijekom prvih pet, šest ili sedam godina uče o povezanosti s Kristom i ako je tada ne ostvare, kasnije je mnogo teže to postići.“ – kaže fra Oliver.

Oko odlaska na Misu nema rasprave

Upravo iz tog razloga roditelji moraju biti sigurni da djeca pohađaju Misu i da o takvim situacijama ne odlučuju sami.

Fra Oliver je rekao kako mnogi roditelji danas ne žele prisiljavati svoju djecu da rade išta što im nije po volji. „Ali tjerate ih da peru zube?“ – upitao je fratar. „Tjerate li ih da se tuširaju kada se u pubertetu počnu prekomjerno znojiti? Naravno da jeste.“

„Postoje neke stvari oko kojih nema rasprave.“ – dodao je. „Zar nemamo obavezu prema Bogu koja nadilazi naše trenutno raspoloženje? Djecu treba voditi na Misu na jedan topao, ali odlučan način te o tome ne treba raspravljati.“

Objasniti Crkveni nauk

Također je upozorio roditelje da trebaju primjerom odgajati svoju djecu te naglasio važnost objašnjavanja Crkvenog nauka djeci.

„Postavljanje osobnog primjera je na prvom mjestu, no ponekad je potrebno riječju podržati svoje postupke“, kaže fratar. „Tako je bilo i s Isusom. On je objašnjavao sve svoje postupke.“

Fratar je istaknuo važnost postavljanja ispravnog primjera djeci koje je usko povezno s objašnjenjem Crkvenih naučavanja. Ovaj se princip može ostvariti vodeći djecu na Misu.


Staff Reporter – Catholic Herald
Prevela: LR
Foto: Pexels

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.