Obitelj Trapp – njihov život zabilježen je u filmu, ali i knjizi

Obitelj Trapp

Kako bih vam što više približila knjigu moram odmah na početku reći kako je po ovoj knjizi snimljen i film „Moje pjesme, moji snovi“. Sama knjiga je autobiografija, odnosno istinita priča Marije von Trapp. Mlade djevojke koja je kroz svoj život vidjela i više nego veliko Božje milosrđe i vodstvo.

Svojim vedrim i razigranim duhom željela je doprinijeti samostanu, ali Bog ju je odlučio pozvati da ide drugim putem. Ona se malo nevoljko odazvala, ali kako kažu riječi na prstenu časne majke njezinog nesuđenog samostana Nonnberga „Božjoj volji pogovora nema“. Tu počinje životna pustolovina nje i njezine obitelji koju je, prije njezinog dolaska činilo sedmero djece (pet djevojčica i dva dječaka), a nakon njezinog dolaska obitelj je narasla za još tri člana. Ova obitelj živjela je u Austriji do 2. svjetskog rata, ali ubrzo nakon dolaska njemačke vojske morali su pobjeći iz države. Njihov život bio je buran, od bježanja, do neizvjesnosti u mnogim zemljama u kojima su bili. Ipak, baš kroz sve to Bog se najbolje proslavlja, čemu su oni svjedoci.

Obitelj Trapp prije svega svjedoči snagu vjere življene u obitelji

Prije Marijinog dolaska u obitelj Trapp blagdani i vjera su bili samo pojam. Njezinim dolaskom u kući je procvala vjera koja im je donijela obilje blagoslova. Svatko od njih imao je drugačiji odnos s Bogom, a mene se osobno najviše dojmila vjera kapetana von Trappa koja je bila izuzetno jednostavna, ali tako duboka. U trenutcima kada je njihova budućnost bila najneizvjesnija Bog se proslavljao i pokazivao im da se brine za njih te time sve više učvršćivao njihovu vjeru. Nikada nisu imali ničega previše, ali su imali svega dovoljno i uvijek su na tome bili zahvalni. Bog im je najviše pomagao kroz druge ljude i darovao im mnoštvo predivnih prijatelja. Njihova vjera bila je jaka i puna predanja i upravo to je jedan od razloga zašto sam oduševljena knjigom.

Mislim da ne postoji puno ljudi koji mogu jednu knjigu pročitati više od 20 puta i svaki puta se hraniti s njom. Ipak, kada se radi o ovoj knjizi, meni broj ne znači ništa. Svaki puta kada ju pročitam otkrijem nešto novo što me obogati i potakne da idem dalje. Sve što ih je Maria naučila o vjeri, njihovo predanje Bogu, čak i njihov način odgoja djece, može biti primjer osobi koja pročita ovu knjigu. Ona može obogatiti i muškarca i ženu jer je Bog ovu obitelj stvorio da bude primjer svima. Ono što je prava ljepota ove knjige jest upravo različitost osoba koje se nadopunjuju i čine jednu predivnu cjelinu kroz koju se Bog proslavio.


Josipa Babić – Žena vrsna
Foto: Screenshot

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!