Prve zlatne kapi i djetetovo prvo cjepivo – kolostrum

kolostrum

„I vidje Bog sve što je učinio, i bijaše veoma dobro.“
(Post 1,31)

Ljudsko tijelo je čudo Božje, vrijedno divljenja, poštovanja i njegovanja. Svaki dio našeg tijela ima svoju važnu svrhu i savršeno je osmišljeno i „posloženo“. Naše tijelo je ustvari skup čuda, od kojih je jedno postupak stvaranja ljudskog mlijeka, ono tekuće zlato koje osigurava preživljavanje, rast i razvoj naše djece.

Bliski odnos majke i djeteta je bitan za razvoj mlijeka

Dojka se počinje pripremati za svoju nezamjenjivu ulogu, a to je stvaranje mlijeka već u raznoj fazi trudnoće – dijele se stanice, granaju se mliječni kanali, povećava se protok krvi u dojci – sve da bi bile spremne u trenutku rođenja pružiti djetetu što je potrebno. Uslijed djelovanja hormona posteljice, stvaranje mlijeka u trudnoći je svedeno na minimum, ali čim se porodi posteljica (ukoliko nije ostao mali komadić u maternici), počinje se stvarati više mlijeka. To se očituje 2-3 dana nakon poroda (najkasnije 5. dan) kao punoća dojki što savršeno odgovara rastu djetetovog želuca.

Naime, u prvim danima djetetov želudac je veoma malen, veličine je špekule, pa je ona prva količina mlijeka sasvim dovoljna za djetetove potrebe. Kako želudac raste, tako raste i količina mlijeka koja se stvara. Jedini preduvjet za taj normalan razvoj je bliski odnos majke i djeteta, odnosno učestali podoji. Što se više dojka prazni i stimulira, to se više mlijeka stvara.

Kolostrum – tekuće zlato i djetetovo prvo cjepivo

To prvo mlijeko, koje je prisutno u dojkama prvih nekoliko dana, zove se kolostrum i zaslužuje posebnu pažnju jer, iako je prisutno u malim količinama, izuzetno je koncentrirano, tj. bogato raznim tvarima koje štite dijete od bolesti i potiču normalan rast i razvoj, uključujući sazrijevanje crijeva i rast živčanog sustava. Zato se još zove tekuće zlato i djetetovo prvo cjepivo.

Neka vas ne zbuni gustoća i tamnija boja kolostruma; kako je to koncentrirano mlijeko, zna biti tamno žute, narančaste, svijetlo zelene pa čak i svijetlo smeđe boje, ali sve su to normalne varijacije i odraz sastava vašeg jedinstvenog, dragocjenog mlijeka. Tamniju boju ima i zbog brojnih vitamina koji se nalaze u njemu, napose karoten (koji se nalazi i u narančastom povrću), koji djeluje antioksidativno i štiti vid, pogotovo kod prijevremeno rođene djece.

Prirodni laksativ

Još jedna važna osobina kolostruma je njegov povoljni utjecaj na rad crijeva. Već smo gore spomenuli sazrijevanje crijeva, zahvaljujući čimbenicima rasta, ali osim toga kolostrum sprječava prodiranje alergena i bakterija u naš krvotok (preko crijeva) te ima laksativni učinak, tj. potiče izbacivanje stolice, a time, između ostalog, smanjuje pojavu prekomjerne žutice kod novorođenčeta (malo žutice je normalno i dapače poželjno jer djeluje antioksidativno).

Toliko se kolostrum smatra dragocjenim da se u zadnje vrijeme u svijetu sve više govori o upotrebi kravljeg kolostruma u liječenju čitavog niza bolesti kod odraslih ljudi.

Nažalost, kod nas ćete još uvijek čuti izjave poput: „Dijete vam je gladno (na kolostrumu), trebate mu dati formulu” ili „Dojke su vam mekane (prvih par dana po porodu), nemate mlijeka.” To ukazuje na nepoznavanje normalnog procesa stvaranja mlijeka te na neznanje o građi i funkciji djetetovog želuca. Nadam se da ćete se sad, osnažene spoznajama o kolostrumu, moći odupirati tim negativnim stavovima i predrasudama te uspjeti pružiti djetetu ono što mu je Bogom dano i namijenjeno, na dobrobit svih. Bog vas blagoslovio!


Dr. Irena Zakarija-Grković – Žena vrsna
Foto: Edward BoultonUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
dr. Irena Zakarija-Grković

Dr. sc. Irena Zakarija-Grković, spec. ob. med. je međunarodno certificirana savjetnica za dojenje (IBCLC) i predsjednica Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje (HUSD). Specijalistica obiteljske medicine postala je u Melbourne-u, Australia, gdje je stekla dvanaestogodišnje kliničko iskustvo. U Australiji je postala i Međunarodno certificirana savjetnica za dojenje. Područja znanstvenog, nastavnog i stručnog interesa dr. Zakarije-Grković su dojenje i zaštita majki i djece, medicina utemeljena na dokazima i edukacija iz temeljnih kliničkih i komunikacijskih vještina a iz ovih područja objavila je brojne znanstvene članke. Član je osnivač Nacionalnog povjerenstva za zaštitu i promicanje dojenja pri Ministarstvu zdravlja te edukatorica u UNICEFovom programu ˝Rodilište - prijatelj djece˝.