Uštedjeti pri planiranju godišnjeg odmora

Uštedjeti pri planiranju godišnjeg odmora

Vrijeme je zasluženih godišnjih odmora i polazaka na put. To je ono doba kojem se svi veselimo, a djeca najviše. Želimo otići negdje gdje ćemo se zaista odmoriti, gdje će nam biti lijepo i ugodno. Poželjno je i da bude što mirnije, odnosno prilagođeno obiteljima s djecom. Poželjno je uštedjeti.

Bilo bi idealno kad bi smještaj bio što ljepši i funkcionalniji, kad bi nam plaža bila blizu, kada bi more bilo što čišće i kada bismo financijski prošli što bolje. Zato odmor treba dobro isplanirati, a planiranje obiteljskog odmora može biti izazov ako želimo ostati unutar obiteljskog budžeta. Iskusne žene i majke su mi dale nekoliko savjeta kako se što bolje financijski pripremiti za ljetovanje. Vjerujem da ste ovogodišnji odmor već isplanirali, ali možda vam ovi savjeti budu od koristi za iduću godinu. Evo što savjetuju.

Razumno planirajte

Biti turist nije jeftino. Kod planiranja odmora prvo trebamo znati kamo želimo ići, koliko dugo možemo ostati te s kojim ćemo budžetom raspolagati. Dnevnu potrošnju moramo računati kao da smo kod kuće, ali još uvećanu za kavu, sladoled, trampolin i slično.

Što se tiče smještaja, puno ih je povoljnih u okviru Crkve (primjerice Krapanj), nalaze se na odličnim lokacijama i pružaju duhovnu komponentu odmoru. Osim toga su povoljni i obično budu obiteljski termini pa je i ambijent za djecu odličan. Probajte i to uzeti u obzir prilikom planiranja jer dobijete dva u jedan: odmor i za dušu i za tijelo.

Promislite također možete li u mjestu ljetovanja pronaći neko svetište ili je možda čak to mjesto u kojem ljetujete rodno mjesto nekog sveca. Tako s obitelji možete napraviti malo hodočašće i dodatno si upotpuniti odmor.

Ljetovanje u podsezoni bude povoljnije jer je smještaj povoljniji. Ovo bi moglo biti privlačno rješenje za one kojima nije toliko bitno kupanje na otvorenom, nego im je bitnija klima i zrak iz zdravstvenih razloga. Treba uzeti u obzir da ova opcija nije povoljna za obitelji sa školarcima.

Krenite štedjeti – odmah

Mjesečno odvajanje određenog novčanog iznosa je super strategija za financijski bezbolnije ljetovanje. Bilo bi dobro odmah početi štedjeti ili po završetku sadašnjeg godišnjeg odmora do onog sljedećeg i na taj novčani iznos jednostavno ne računati.
Neke će obitelji u kasicu prasicu odvajati samo mede (kovanice od 5 kuna). Neke će obitelji u kasicu prasicu tijekom cijele godine stavljati sve kovanice, pa i one žute. Neke pak obitelji imaju dogovor da će novac od svih (dječjih) rođendana stavljati u kasicu prasicu za ljetovanje. Sve obitelji svjedoče da se na svaki od ovih načina nakupi poprilična svota. Ako ništa drugo, bit će dostatna za cestarinu, gorivo i pokoji sladoled.

Kao i u svemu, i ovdje je važna dosljednost i posvećenost cilju. Nemojte zaboraviti i moliti na tu nakanu. Božja Providnost nema granica!

Uštedjeti na hrani

Ako ste u privatnom smještaju i ako ste u mogućnosti, možete ponijeti vlastitu hranu. Jedna od zanimacija na ljetovanju vam može biti pecanje pa ćete tako moći pripremati ribu i hobotnice koje sami ulovite. Planirate li većinu dana provesti na plaži, zgodno bi bilo ponijeti prijenosni hladnjak sa svojom hranom.

Izbjegavajte hranjenje u restoranima. Radije sami kuhajte i hranite se kao kod kuće, a možete ponijeti i zamrznutu hranu od kuće pa ju samo odmrznuti. Prehrana na odmoru se može bazirati na raznolikim salatama u kojima se kombiniraju namirnice ugljikohidrata (tjestenina, slanutak, krumpir, kuskus, grah), bjelančevina (tuna, jaja kuhana, sir, slanina/šunka) i sezonsko povrće (rajčice, paprike, krastavci). Tako ćete unositi sve potrebno te ćete uštedjeti i vrijeme i novac.

Ako u blizini smještaja imate neki veći trgovački centar, možete tamo kupiti hranu. Ako pak nemate, trebali biste se pripremiti na veće izdatke vezano za hranu jer će cijene biti veće.

Smještaj u hotelima i neki trikovi

Ako privatni smještaj nije za vas i ako birate hotel, istražite koji je za vaše prilike najisplativiji. Na stranicama poput Booking.com i Trivago.hr možete pretraživati smještaj (apartmani i hoteli) za željeno mjesto ljetovanja. Također možete uspoređivati cijene, filtrirati prema cijeni i prema nekim drugim kriterijima (npr. parking, besplatan doručak, klimatizacija i sl).

Kada se jednom odlučite za hotel (ili se dvoumite), nazovite direktno na telefonski broj hotela te ih pitajte koju vam najbolju cijenu mogu ponuditi. Ako ste već prije bili njihov gost, svakako spomenite jer će možda vašu vjernost i nagraditi.

Provjerite je li u cijenu uračunat besplatan doručak ili, primjerice, besplatna hrana za djecu.

Nemojte plaćati ono što nećete koristiti – saunu, spa centre i slično – ako planirate većinu dana provesti izvan hotela.

Provjerite koje još dodatne popuste vaš hotel ima. Možda je to popust na karte za lokalni muzej pa zašto to ne biste iskoristili?

Ako vam ne smeta malo šetnje ili čak vožnje autom do plaže, potražite hotel koji je udaljeniji od mora jer će on najvjerojatnije biti najpovoljniji što se tiče cijene smještaja. Bogu hvala na GPS-u koji će vam pomoći brzo se i lako snaći.

Ako si ne možete priuštiti nekoliko dana na moru, a silno želite ići, možda možete otići na jednodnevni izlet autom na more. Ovo je, dakako, moguće ako vam more i plaža nisu jako daleko.

Uštedjeti „First minute i Last minute ponudama

„First minute” i „Last minute” ponude su dobre za uštedu za one korisnike koji se dobro snalaze u online rezervaciji.

„First minute” ponuda uključuje velik izbor smještaja, velike popuste i mogućnost obročnog plaćanja. Pojavljuje se dosta prije početka sezone pa je dobra za one koji vole puno unaprijed planirati.

„Last minute” ponuda se koristi kada iznajmljivači imaju „rupa” u svom kalendaru za najam. Ova je ponuda dobra za one ljude koji su fleksibilni i koji mogu dobiti slobodne dane bilo kada. Popusti budu veliki, a nedostatak je u tome što ne možete birati smještaj, sobu, pogled i sl. koji bi bili u potpunosti prema vašoj volji, nego birate između onoga što je ponuđeno.

Trebalo bi voditi računa o tome da većina iznajmljivača traži rezervaciju od subote do subote. Takve bi trebalo izbjegavati jer su tad na cesti velike gužve. Uz malo strpljenja mogu se pronaći smještaji gdje  je mogućnost dolaska i odlaska bilo koji dan u tjednu.

Direktno ugovaranje ljetovanja i ugovaranje preko posrednika

Ugovaranje preko posrednika (Booking.com, Airbnb.com i sl.) nosi veće cijene nego kada dogovaramo direktno s iznajmljivačem jer posrednici naplaćuju svoju uslugu posredovanja koja je obično uključena u cijenu. No, gost je više zaštićen kada ide preko posrednika jer oni odgovaraju za ispravnost podataka navedenih na webu. Također, dužni su pronaći zamjenski smještaj ukoliko na licu mjesta ne bude sve ispravno.

Bilo bi dobro malo više prosurfati i pregledati ponudu na stranicama turističkih zajednica željene destinacije ili se pridružiti grupama na društvenim mrežama gdje se iznajmljivači direktno oglašavaju. Tako je moguće s njima pregovarati za cijenu, a možete naletjeti i na dobar popust.

Također preporučujemo čitati recenzije gostiju na svim platformama za oglašavanje.

Želimo vam ispunjeno ljetovanje i da sve brige ostavite kod kuće. Ipak, Bibliju ponesite sa sobom i nemojte zaboraviti na svoju dušu i nedjeljnu misu. Vjerujem da ćete uspjeti izvući ono najbolje za oboje – i za dušu i za tijelo. Sretno!


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Nick FewingsUnsplash

Suzana Džeko
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) troje vesele dječice. Gnijezdo su svili u baroknom Varaždinu. Urednica kategorije Dan po dan, voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Trudi se biti žena i majka po Božjem naumu, zahvalna što ju je Gospodin stavio na ovaj put. Uz diplomu magistre informatike, izabire karijeru mame kod kuće i u tome uživa cijelim bićem.