Uz malo mašte stvorite posebne trenutke u obitelji

posebne trenutke

Koliko god se svi dobro nosili sa svakodnevicom, želimo ponekad doživjeti posebne trenutke. Znate, one trenutke u kojima se čini da je vrijeme stalo i da nemate baš nikakvih briga? One u kojima vam se čini da se nalazite u nekom drugom svijetu.

Ta želja u nama izvire iz duboke čežnje ljudskog srca za Rajem, životom vječnim, trajnim blaženstvom u Božjoj prisutnosti. Sama po sebi ta želja za posebnim trenucima i srećom koju oni nose jest dobra jer nam je podsjetnik na onu pravu čežnju- čežnju za Bogom. Nažalost, naša pala narav jako lako iz pravih sadržaja posklizne u surogate. Nije čudo. Svijet nudi svoje i zna to činiti jako glasno.

Posebne trenutke možete imati samo ako…

TV reklame, mediji, društvene mreže i sl. učinit će sve da iskoriste u vama želju za srećom kako bi vam ponudili „svoju robu“. Stvorit će vam dojam da je za sreću potrebno imati puno novca i puno vremena. Da biste to imali, jako je važno imati što manje ili ništa djece. Zaista?

Ne. I mogu vam to iskustveno potvrditi jer imam puno djece, malo vremena i tek nešto novca. Za sreću nije potrebno ništa više od srca koje je otvoreno za ljubav i ljepotu. Drugim riječima, za sreću je potreban i jedino dostatan samo Bog. Kao što je u bajkama dovoljno posuti malo vilinske prašine da bi iz bundeve nastala raskošna kočija, tako je u životu moguće iz običnih trenutaka stvoriti posebne, najposebnije, ako po njima pospete malo ljubavi i vjere da Bog želi da budete sretni i da svoju sreću prenosite na one koje volite.

Obične trenutke i poteškoće pretvorite u posebne trenutke

Donosim vam neke ideje kako možete obične situacije, pa čak i poteškoće, pretvoriti u posebne trenutke pune zadovoljstva.

1. Piknik u dnevnoj sobi ili dvorištu

Tko ne voli piknike? Međutim, navikli smo misliti da je za piknik potreban cijeli dan slobodan, sunčano vrijeme i odlazak negdje dalje od kuće. Što onda sa situacijama kad je mama usred rizične trudnoće i mora mirovati? Kad je neko od djece bolesno? Kad je kiša ili puše jaka bura?

Uzmite plastično posuđe koje inače koristite za piknik, napravite sendviče, stavite sok u termosicu i krenite! Prošetajte se po kući i pretvarajte se da idete na udaljenu livadu. Po podu dnevne sobe možete prostrijeti deku ili prostirku za piknik, ako je imate. Pripremite sve i neka piknik započne.

Ako imate svoje dvorište i lijepo je vrijeme, piknik možete organizirati i u dvorištu.

Osim što ćete se s djecom lijepo zabaviti, naučit ćete ih da ne ustuknu pred poteškoćama. Od svake poteškoće moguće je napraviti priliku ako ste odvažni i ustrajni. Jedna anegdota kaže da su filozofu Hegelu slušatelji prigovorili da se njegove ideje ne slažu s činjenicama. On im je mirno odgovorio: „Utoliko gore za činjenice!“ Ne zagovaram Hegelovu filozofiju, samo mislim da se ova rečenica može odlično primijeniti na život. Ne dopustite da vas činjenice ili okolnosti spriječe u postizanju ciljeva. Sve je moguće onome koji vjeruje!

2. Putujuća kuća priča

Možda se nalazite u situaciji da stariju djecu morate voziti u školu ili na neku slobodnu aktivnost. Možda ih tamo morate pričekati neko vrijeme jer je predaleko da se vraćate. Ako je vrijeme lijepo, možete vrijeme čekanja iskoristiti za šetnju ili igru vani s mlađom djecom. No, možda pada kiša? Ili je beba zaspala, pa bi bilo bolje pričekati u autu?

Pobrinite se da u autu uvijek imate nekoliko zanimljivih slikovnica i redovito ih mijenjajte. Ne morate djeci pokazati koje ste pripremili da biste dodali i učinak iznenađenja. Ponesite i neku plišanu igračku, dekicu ili mekani jastuk. Nekoliko poteza i vaš auto postaje udobna putujuća kuća priča.

3. Restoran u vašem domu

Financijska situacija vam ne dopušta česte odlaske u restorane i to vam smeta? Ako ne možete u restoran, restoran može doći k vama. Obucite se svečano, uredite stol sa stolnjakom i svijećama i već umjesto svoje blagovaonice imate fini restoran!

Pretvorite sve u igru: vi poslužujte djecu, a oni neka poslužuju vas. Naizmjence. Ili se dogovorite s bakom i djedom, kumovima, susjedima… Jednom priredite vi njima restoransku večeru, jednom oni vama.

4. Filmska večer kao u kinu

I kino možete dovesti k sebi ako vi ne možete ići tamo. Možete biti zadovoljni svojim televizorom ili u nekoj udruzi ili kod prijatelja posuditi projektor. Nabavite male papirnate vrećice u koje ćete staviti kokice i/ili druge grickalice. Možete za tu priliku unaprijed pripremiti sokiće za djecu.

Možete ići korak dalje i napraviti ulaznice na malim papirima. Jedna osoba može biti zadužena za kontrolu ulaznica na vratima dnevne sobe. Druga može „prodavati“ grickalice i sokove. Predali ste ulaznicu i nabavili grickalice? Sada se udobno smjestite i neka projekcija započne.

5. Čajanka s lutkama ili plišancima

Ako imate djevojčice, ova će im se igra jako svidjeti. Pripremite čajanku za njihove lutke i plišane prijatelje. Nemojte štedjeti na pripremi. Potreban vam je čajnik, svečane šalice (možda od vaše bake ili stare tete) i kolačići. Ne brinite se, mogu proći i kupovni kolačići ako vam situacija ne dopušta pečenje kolača. Svečani cvjetni stolnjak i cvjetne salvete, vaza s cvijećem i sve je spremno da zajedno sa svojim djevojčicama otputujete u zemlju starih priča i romana.

Čajanke imaju tu posebnu moć usporiti vrijeme i odagnati brige. Možda zato što nas podsjećaju na neka prošla vremena u kojima je bilo manje žurbe i stresa? Ili zato što su u središtu svake čajanke međusobni odnosi? Ugodan razgovor i lijepe priče koje griju srce. Priuštite sebi i svojim djevojčicama malo te stare čarolije.

Nakon što ste pročitali moje ideje, pozivam vas da predate svoje srce Bogu i zamolite ga da vam otvori um za nove (vaše!) ideje prilagođene vašoj situaciji i izazovima. Imajte na umu Kristove riječi: „Jaram je moj sladak i breme je moje lako!“ Ako nas je pozvao da budemo majke, posebno majke brojnih obitelji, onda to nije zato da nas uništi i slomi. Upravo suprotno! Bog ima samo jedan cilj: moju i tvoju vječnu sreću koja prihvaćanjem Njegove volje počinje već danas. Sada.


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Andrew Bui – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.