„Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš.“ Scott Hahn razmatra misna čitanja za 7. nedjelju kroz godinu

majka Gospodina, pokloniti se kralju, budite milosrdni

Čitanja

1 Sam 26,2, 7–9, 12–13, 22–23
Ps 103,1–13
1 Kor 15,45–49
Lk 6,27–38

Priča o Davidu i Šaulu u današnjem prvom čitanju ima ulogu parabole. Pokazujući milost prema svojem smrtnom neprijatelju, David nam daje konkretan primjer onoga što Isus očekuje da postane način života za Njegove učenike.

Novi zakon koji Isus donosi u današnjem evanđelju zahtjeva od nas da svi postanemo poput Davida- da volimo svoje neprijatelje čineči dobro onima koji bi nas povrijedili, da ne tražio za uzvrat da nam se vrati dug koji smo pozajmili.

Stari Zakon tražio je samo da Izraelci ljube svoje sunarodnjake

„ Ne osvećuj se! Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Ja sam Jahve!“ Lev 19,18

Novi pak Zakon koji Isus donosi , čini nas sunarodnjacima i rođacima svakome muškarcu i ženi.

Milosrdni Samarijanac

„Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: „A tko je moj bližnji?“Isus prihvati i reče: »Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe.

Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: ‘Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.’“ »Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?« On odgovori: »Onaj koji mu iskaza milosrđe.« Nato mu reče Isus: »Idi pa i ti čini tako!« Lk 10,29-37

Njegovo kraljevstvo je obitelj. Kao Isusovi sljedbenici, na nama je da živimo kao što je Isus živio među nama- kao „djeca Svevišnjega“.

„Nego, ljubite neprijatelje svoje. Činite dobro i pozajmljujte ne nadajuć se odatle ničemu. I bit će vam plaća velika, i bit ćete sinovi Svevišnjega jer je on dobrostiv i prema nezahvalnicima i prema opakima.“ Lk 6,35

„Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji.“ Lk 1,35

Kao sinovi i kćeri, mi želimo hodati stazom našega nebeskog Oca, da budemo „milosrdni kao što je naš Otac milosrdan“. Zahvalni za Njegovo milosrđe, pozvani smo opraštati drugima njihove prijestupe jer je nama Bog otpustio naše.

U kontekstu današnje liturgije, svi smo mi „Šauli“- našim grijesima i ponosom, sami sebe činimo Božjim neprijateljima. Međutim pošteđeni smo smrti kojom smo zasigurno zaslužili umrijeti jer nas Bog ljubi i pokazuje milosrđe prema svoji neprijateljima, „nezahvalnima i opakima“, kao što Isus kaže.

Isus nam je pokazao ovu ljubav u svojoj Muci, opraštajući svojim neprijateljima kad su sa Njega skinuli haljinu, psovali Ga i udarali o obrazu, osudivši Ga na smrt na križu.

„A ljudi koji su Isusa čuvali udarajući ga poigravali se njime i zastirući mu lice, zapitkivali ga: »Proreci tko te udario!« I mnogim se drugim pogrdama nabacivali na nj.“ Lk 22,63-65

„On ti od propasti izbavlja život“, podsjeća nas David u današnjem psalmu.

Takvo obećanje nalazimo i u današnjoj poslanici: onaj koji vjeruje u „posljednjeg Adama“,Isusa, uskrsnut će iz mrtvih na Njegovu sliku, kao što danas nosimo sliku “prvog Adama”, koji je svojim grijehom učinio Boga neprijateljem i doveo u svijet smrt.

„Doista, po čovjeku smrt, po Čovjeku i uskrsnuće od mrtvih! Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni.“ 1 Kor 15,21-22


Scott Hahn – St. Paul Center
Prevela Martina Gazdek
Foto: TeiTo

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.