Devet mjeseci s Bogom – preporuka knjige

Devet mjeseci

Kad na policama ugledate knjigu „Devet mjeseci s Bogom“ autorice Éline Landon prvo će vas privući lijepo dizajnirana naslovnica. Nježnih boja u čijem je središtu trudnica, odnosno njezino još skriveno dijete uokvireno srcem, zainteresirat će svaki ženski um. Zajedno s naslovom lako je pretpostaviti da se među koricama kriju retci o tajnama trudnoće, no ono što vas očekuje mnogo je više od toga.

„Primiti, u punini prigrliti svoje dijete isto je što i primiti i u punini prigrliti Isusa, našega Spasitelja. To je izvanredno otajstvo.“

Kratak osvrt na sadržaj

Landon nam odmah na početku podnaslovom otkriva što nas očekuje na narednim stranicama – duhovna priprava za rođenje djeteta no pravo bogatstvo otkriva se poglavlje za poglavljem. Sadržaj knjige podijeljen je na nekoliko dijelova: prije začeća, začeće djeteta, devet mjeseci trudnoće te nekoliko dodataka na kraju. Svaki od njih govori o pojedinom razdoblju povezanim s trudnoćom. Svaki dio započinje odlomkom iz Svetog pisma nakon kojeg slijedi kratko razmatranje Riječi s osvrtom na to pojedino razdoblje koje opisuje. Na kraju svakog odlomka nudi nam dodatne poticaje za razmišljanje i vrlo osobnu molitvu.

Retci ispunjeni Božjom mudrošću i utjehom

Međutim, u ovoj naizgled jednostavnoj strukturi krije se izobilje mudrosti, utjehe i nade. Kako i ne bi kada je cijeli ovaj put od devet mjeseci (pa i više) popraćen Božjom riječi u kojoj pronalazimo jedinog istinskog pratioca na ovom jedinstvenom putu žene i muškarca – Boga. Njih troje zajedno sudjeluju u činu stvaranja vođeni Božjom voljom. S nadom i povjerenjem u Božju milost i ispunjenje molitve za dijete, čitateljici se otvaraju nadahnjujuće misli autorice knjige.

„Dopustimo tako i sebi da nam se srce u molitvi izlije pred Gospodina. Ne oklijevajmo povjeriti Mu svoje boli, radosti, strahove, iskustvo, a ponekad i bijes.“

U temelju svakog životnog događaja leži povjerenje u Boga

Iz mjeseca u mjesec ovog blagoslovljenog stanja Landon koristi poveznice iz Svetog pisma da bi supružnicima približila sve ono što se tijekom tog razdoblja događa u njihovim srcima te ih pri tome uputila na dublji odnos s Bogom u kojem mogu pronaći svu potrebnu utjehu i milosrđe. Bez prisnog odnosa s Bogom trudnoća je tek fizičko stanje koje prolazimo s više ili manje teškoća. No ova knjiga otvara dimenziju koja nas otvara Duhu Svetom, osnažuje vjeru te usred trudničkih tegoba unosi mir i povjerenje u Boga. Kroz svaku riječ autorica provlači veličinu Božje ljubavi prema nama i prema svakom začetom djetetu za koje ima svoj poseban plan.

„Dopustimo Bogu da nas voli, da bdije nad nama, da voli naše dijete i bdije nad njim.“

Nekoliko praktičnih savjeta

Između svih nadahnutih riječi, autorica je isplela i nekoliko praktičnih savjeta vezanih uz neke konkretne odluke kao što je molitva prije bračnog čina, odabir kumova, dogovor oko djetetova imena, pisanje hvalospjeva te suočavanje s olujom poroda. Na samom kraju Landon zaokružuje svoje djelo Isusovim uskrsnućem kao konačnom porukom vjere i nade koju je svaka majka dužna prenijeti svojoj djeci. Majka je ta koja preuzima ulogu navjestiteljice Božje riječi te tako postaje izravna veza između Boga i svoje djece.

„Molite za svoju djecu. Bog sve ima u svojim rukama te (da) su naša djeca prije svega njegova djeca.“

Napravite mjesta u kućnoj biblioteci

„Devet mjeseci s Bogom“ knjiga je kojoj ne možete odoljeti, a da je ne pročitate od korica do korica u jednom dahu. Duboke poruke izrečene jednostavnim i razumljivim jezikom vode vas kroz stranice, a da ni ne primijetite da ste ih pročitali do zadnje riječi. Ovo je vrsta knjige koju pročitate cijelu odjednom (iako autorica ističe upravo suprotno) zatim to ponovite još nekoliko puta te, za svaki slučaj, čitate opet odlomak po odlomak tijekom svakog razdoblja trudnoće. Nakon iskustva čitanja jedva čekate priliku kad ćete jednoj bliskoj trudnici pokloniti ovaj neprocjenjiv poklon. Prvom prilikom uronite u ovo blago!


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.