Hod kroz došašće: Emanuel – S nama Bog!

s nama, devet, pripremite put

Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti. Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: »Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.« Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku: »Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog!« Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu.

Mt 1, 18-24

Posljednja nedjelja došašća već nas pobliže pripravlja za Božić. Zaustavimo se danas i razmišljajmo o tom događaju koji je promijenio ljudsku povijest. Sam Bog sišao je na zemlju. Nikada prije to se nije dogodilo. No ne znamo što je više vrijedno čuđenja i udivljenja: to što je Bog došao među nas ljude ili način na koji je došao među nas ljude. Oboje iznenađuje. Očekivali bismo drugačije. Ljubav uvijek ide dublje, uvijek ide dalje. Uvijek nadmašuje.

Gospodine, pomozi nam da spoznamo dubinu tvojeg djela utjelovljenja, dubinu tvoje žrtve i odricanja radi nas ljudi. Ti si, Gospodine, izgradio most od neba prema zemlji. Ti si, Gospodine, pružio ruku spasa. Ti si jedini koji nas može spasiti, izliječiti i iscijeliti. Nema drugoga. Nema nikoga tko bi sišao s neba i s tolikom ljubavi ponudio nebo nama koji to nismo zaslužili, koji to tako podcjenjujemo, a ipak nam i dalje nudiš i daješ.

Vječni se rodio od Vječnoga i zato je suvječan

Neka nam u ovom promišljanju o Božjem utjelovljenju pomogne razmišljanje svetog Augustina:

„Kristovo se rođenje od Oca zbiva bez majke, a od majke bez Oca. Oba su rođenja čudesna. Prvo je vječno, drugo vremenito. Kada se Krist rodio od Oca? Što znači `kada`? Zar `kada` tražiš gdje ne nalaziš vrijeme? Tu `kada` ne traži! Traži `kada` – kad s pravom pitaš o rođenju od majke. Ako je riječ o Ocu, ne tražiš kako valja. Od Oca se rodio i nema vremena. Vječni se rodio od Vječnoga i zato je suvječan. Što se čudiš? Bog je. Ako je posrijedi božanstvo, snebivanju nema mjesta. Isto tako kad kažemo da se Isus rodio od Djevice, velika je to zbilja te se čudiš. Bog je, nemoj se čuditi. Neka čuđenje odstupi, a pristupi pohvala. Neka je vjera nazočna. Vjeruj da se dogodilo. Ako ne vjeruješ da se zbilo, ostaješ nevjernik. Krist se udostojao postati čovjekom. Što više tražiš? Zar je malo što se Bog za te ponizio? Čovjekom je postao onaj koji bijaše Bog.“


fra Ivica Janjić – Žena vrsna
Foto: Katarina Mihanović – Nova Eva

Print Friendly, PDF & Email
fra Ivica Janjić

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Trenutno đakon na službi u franjevačkom samostanu u Našicama.