Još malo igara za zimske dane

igara

Šuškalica

Ako imate mlađu djecu u kući, ovo će biti savršena igračka za njih. Za izradu vam je potrebno samo ono što već imate negdje po policama zato ovaj zadatak posebno vole roditelji. Uz šaku sirove riže i tjestenine možete izraditi zanimljive instrumente za cijelu obitelj. Šuškalice tada mogu postati vesela pratnja dječjim pjesmicama ili brojalicama.

Savjetujemo vam da iskoristite boce ili valjkaste kutije od nešto čvršćeg materijala koji se neće lako zgnječiti, npr. limenke od kave, čipi-čipsa ili kakaa. Ovisno o tome kakvo punjenje koristite, dobit ćete različiti zvuk. Riža i leća dat će mekši zvuk, a grah će proizvoditi glasnije šuškanje. Nemojte napuniti punu bocu jer morate ostaviti slobodnog prostora da se zrnca mogu kretati. Dobro zatvorite otvor boce, možete i selotejpom. Ako želite, omotajte bocu ukrasnim papirom, naljepnicama ili markerima u boji. Uživajte u glazbi!

šuškaliceKolaž u bojama duge

Ovo je aktivnost u kojoj ćete spojiti zabavu i učenje. Na jednostavan način djeca mogu naučiti razlikovati boje i pamtiti njihova imena. Za početak, izrežite od većeg komada kartona oblik duge i olovkom iscrtajte 6 ili 7 otprilike jednakih traka. Ispunite ih različitim bojama karakterističnima za dugu, a ako je vaše dijete dovoljno vješto, dajte mu kist u ruke i neka boji zajedno s vama. Ostavite nekoliko minuta da se osuši, a za to vrijeme pripremite kolaž.

Od papira i svih ostalih materijala koje možete pronaći u kući izrežite manje kvadratiće, krugove, trokute ili oblike slova i brojki. Boje koje pripremate moraju odgovarati bojama kojima ste obojili dugu na kartonu. Razvrstajte kolaž u različite posudice prema bojama. Ako imate starije dijete, kolaž možete ostaviti pomiješan što će konačan zadatak učiniti malo težim.

Nakon što su se boje osušile, zajedno s djetetom lijepite komadić po komadić na odgovarajuću traku dugine boje. Sigurno će vaše dijete biti zadovoljno konačnim umjetničkim djelom.

Na isti način umjesto duge možete izraditi bilo koju sliku iz prirode.

Papirnate bubamare

Za izradu papirnatih bubamara trebat će vam: papirnati tanjuri, crvena boja, crni marker ili pastela, crni papir, ukrasna žica, ljepilo, plastične oči.

Prvo obojite papirnate tanjure crvenom bojom i pustite da se osuše. Crnim markerom ili pastelom podijelite krug na polovice  s jedne strane nacrtajte krugove, a zatim potaknite dijete da ih pokuša precrtati na ista mjesta unutar druge polovice krila bubamare. Od crnog papira izrežite oblik glave i zalijepite ga na vrh tanjura. Na mjesto ticala zalijepite ukrasnu žicu koju možete pronaći u trgovinama repromaterijala gdje možete pronaći i plastične oči koje ćete zalijepiti blizu ticala.

Ako vam se svidi izrada bubamare, potražite upute za izradu i nekih drugih papirnatih životinja.

Kućni brlog

Tko se u djetinjstvu nije volio igrati šatora ili brloga? Iskoristite namještaj u dnevnom boravku, dodajte pokoji jastuk i deku i već imate pravi brlog u koji se djeca mogu uvući. Neka to mjesto postane njihovo malo carstvo, tvrđava ili skriveno mjesto. Ako ste na gusarskom brodu, obucite djeci neki gusarski detalj, a ako ste u dvorcu, obucite svoju curicu u princezu. Uključite u igru njihove omiljene igračke i eto popodnevne zabave!


Livija Rogulj
Foto: Danijela Ljubas

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.