Što kad oba roditelja rade

oba roditelja rade

Oni su bračni par sa stalnim zaposlenjem, suprug radi u kadrovskoj službi jedne farmaceutske tvrtke, a supruga je zaposlena kao medicinska sestra na odjelu onkologije. Imaju dvoje djece od sedam i pet godina te su vjerni župljani u svojoj zajednici gdje aktivno služe kao dio pastoralnog vijeća i crkvenog zbora, ali istovremeno iznimno uživaju u svome poslu. Kao svakom predanom vjerniku, primarna im je briga da svojoj djeci uspješno prenesu vjeru i ljubav prema Bogu.

Kako balansirati obitelj i karijeru?

Čitajući retke mnogih knjiga o savjetima kako na zdrav način balansirati karijeru i djecu potaknuti su na sve češći međusoban razgovor o ovoj temi. Supružnicima se nametnulo pitanje o tome ima li Crkva jasan stav i savjet kako voditi suvremenu obitelj u kojoj oba roditelja rade, a žele ostati vjerni tradicionalnim katoličkim vrijednostima. Dr. Popcak tvrdi da ima. Štoviše, u takvoj obiteljskoj organizaciji još je važnije poticati samopoštovanje kod djece, zadržati prioritet obitelji nad svim ostalim i zaštititi solidarnost među članovima obitelji.

Kroz nekoliko sljedećih savjeta dr. Popcak usmjerava ovu obitelj kao primjer svim sličnim obiteljima koje su zabrinute oko istog problema.

Ne zaboravite identitet svoje obitelji

Svakodnevica zaposlene obitelji može ponekad postati kaotična, a dogode se dani u kojima nastojimo samo preživjeti i postignuće nam je ako stavimo topli obrok na stol. U takvim danima moramo se više nego ikad podsjećati da život nije tek puko preživljavanje već misija u kojoj postajemo ono što Bog želi da budemo. To možemo postići jedino unutar svoje obitelji te ne smijemo zaboraviti da nijedna osoba izvan obitelji nije sposobna to učiniti za nas. Na taj ćete način vi i vaša djeca izbjeći zabludu da vlastito ispunjenje možete pronaći u svijetu gdje radite, gdje je svatko zamjenjiv i gdje je krajnji cilj jedino izvršiti zadatak. Osvijestite da je vaš svakodnevan zadatak služiti svojoj obitelji u ljubavi.

Pazite kako gradite odnos prema poslu

Ispunjenje svrhovitih uloga na radnome mjestu važno je za čovjekovo mentalno zdravlje i sasvim je prirodno da čovjek voli ono što radi, ali i u tome mora postojati granica. Međutim, tu je granicu lako prijeći i zanemariti ljude za koje nas je Bog pozvao da se brinemo.

Odašiljemo li djeci ispravnu poruku?

Primjer je jedna supruga i majka koja voli svoju obitelj, ali i svoj posao te se zatekla u situaciji kada je teško držala ravnotežu između jednog i drugog poziva. Međutim, jednog je dana čula razgovor svog sina s prijateljem koji ga je upitao hoće li ga majka pratiti na izletu. Sin je odgovorio da mu je majka previše zaposlena da bi išla te da joj nije niti spomenuo ovaj prijedlog. Majka je najviše od svega bila zatečena činjenicom da njezinom sinu to naizgled nije uopće smetalo. Osjećala se kao da sinu odašilje poruku da je mama prezaposlena da bi došla i da je to prihvatljivo. No, ona se s time nije htjela pomiriti.

Obiteljski poziv nadilazi poziv na rad

Mnogi se roditelji nađu u sličnoj situaciji. Za svakog ozbiljnog katolika, obiteljski poziv nadmašuje poziv na rad. Dakle, posao koji obavljamo mora biti sukladan Božjem pozivu na majčinstvo ili očinstvo, savjetuje dr. Popcak. Majke i očevi imaju, nakon Isusovog otkupiteljskog djela, najvažniju ulogu u postizanju svetosti svoga supružnika i djece. Katolički roditelji moraju formirati stav da radimo kako bismo mogli živjeti u svijetu, a ne živimo da bismo radili. Ovo ne znači da moramo prihvatiti sveto siromaštvo, iako su neki pozvani i na to, već da moramo znati reći kada je dosta. Da bismo to znali, oslanjamo se na milosti dobivene krštenjem koje se očituju u obiteljskim principima.

Usmjerite se na razvijanje međusobnih odnosa

Morate pronaći način kako odvojiti vrijeme za svoju djecu da biste ih upoznali u dušu i postali njihovom osobom od povjerenja. To je temelj svake veze. U situaciji gdje oba roditelja rade, iznimno je važno izdvojiti vrijeme nasamo s djetetom i poštovati rituale i rutine koje grade osjećaj obiteljskog zajedništva. Ako imate previše obaveza i morate birati između posla i obitelji uvijek izaberite – obitelj.

Kod djece mlađe od tri godine vrlo je važno istaknuti nezamjenjivost odnosa između majke i djeteta koji se gradi tijekom što duljeg razdoblja dojenja, zajedničkog spavanja, nošenja djeteta, zatim dijeljenjem nježnosti, osjetljivošću na njihove potrebe i prakticirajući disciplinu u ljubavi. Na ovaj ćete način uspostaviti odnos koji se drugačije ne bi mogao uspostaviti.

Uključite se u obiteljske hobije

Djeca danas imaju i previše aktivnosti tijekom dana, sve u ime socijalizacije. Postoji slučaj devetogodišnjeg djeteta koje je odjednom dobilo napadaje panike i epizode mokrenja u krevet. Roditelji su prihvatili terapiju lijekovima, međutim, tijekom terapije otkriveno je da je dijete imalo toliko mnogo obaveza i aktivnosti da nije imalo vremena uživati u igri, vožnji biciklom i druženju s prijateljima. Bilo je pod stresom jer su ga roditelji neprestano tjerali s aktivnosti na aktivnost. No, kad su mu roditelji rasteretili raspored i oslobodili vrijeme za obitelj i uživanje u djetinjstvu, simptomi su nestali.

Najbolja socijalizacija odvija se kod kuće

Dijete koje je uspješno socijalizirano jest ono koje je socijalizirano u obitelji. Naravno da i ostali odnosi i aktivnosti igraju važnu ulogu u djetetovu razvoju, no tek kao sekundaran oblik. Lekcije koje dijete najbolje uči unutar svoga doma jesu uljudnost, solidarnost, timski rad, odanost, odgovornost. Ako je na obiteljskom planu sve u redu te možete imati kvalitetne odnose i uspješno izvršavati obaveze, svakako upišite dijete na izvanškolske aktivnosti.

Jedan od načina kako možete imati zdrave društvene odnose istovremeno gradeći one obiteljske jesu zajednički obiteljski hobiji – upišite se u teretanu, pretplatite se na kazališne predstave, uključite se u volonterske udruge.

Podijelite kućanske poslove

Česta je pritužba kod obitelji u kojima oba roditelja rade da posao pojede ne samo vrijeme izvan kuće već i vrijeme koje bi trebalo pripadati obitelji i kućanskim obavezama. Rješenje je da podijelite kućanske poslove ili ih obavljate zajedno – kuhajte, čistite, uređujte vrt, ali ne dajite djecu na čuvanje da biste mogli raditi po kući jer je vaša ljubav nezamjenjiva i nemjerljiva novcem ili vremenom.

Nemojte misliti da ugnjetavate djecu ako im dajete kućanske zadatke. Upravo suprotno, činite najbolje da ne postanu razmaženi gotovani.

Napunite baterije

Svakom je roditelju potrebno vrijeme samo za sebe, no u obiteljima gdje oba roditelja rade, može se dogoditi da je vrijeme toliko dragocjeno da ga ne želite potrošiti samo na sebe. Ova krivnja nije loša u malim količinama jer nas drži usmjerene na prioritete, no sjetite se Pisma koje kaže da se čak i Isus htio odmaknuti od mnoštva i nasamo razmišljati.

Kada vam se učini da su vam snage pri kraju, pronađite jednostavne načine kako napuniti baterije dok će vaš supružnik provesti vrijeme s djecom. Kasnije možete uzvratiti istom uslugom.

Promislite zašto radite

Ovo je stavka koju je potrebno uzeti u obzir. Mnogi smatraju da je druga plaća u obitelji potrebna da bi se izgurao mjesec, no određena istraživanja pokazuju da jednom kada oduzmete troškove poput čuvanja djeteta, radne garderobe, toplih obroka, putovanja i ostalog obitelji ostaje tek 10% druge plaće.

Postoje primjeri ljudi koji rade da bi se osjećali vrijednima i korisnima, no jednako koliko je takav stav dobar za mentalno zdravlje, toliko u njemu leži opasnost da čovjek svoj identitet poistovjeti sa svojim poslom. Tada možete upasti u zamku da vas kolege iskorištavaju jer ne cijene vaš obiteljski život ili da počnete misliti da je karijera važnija od supružnika ili djece, a znamo da nisu.

Kršćanski se identitet – živi

Ključ za muškarce i žene koji rade izvan kuće jest da zapamte da se naš kršćanski identitet u prvom redu očituje kroz vrijednosti do kojih držimo i prioriteta koje pokazujemo u svakodnevnom životu, a ne kroz naše poslove. Za to je potrebna velika hrabrost, no trud se isplati jer zauzvrat dobivamo bolje odnose u obitelji, unutarnji mir i dublji duhovni pogled na svijet umjesto površnog pogleda na život kao na preživljavanje.


Prema knjizi G. & L. Popcak, “Parenting with Grace”,
Priredila Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: TeiTo

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.