Odazvati se pozivu: Scott Hahn razmatra čitanja 13. nedjelje kroz godinu

Sabor, novo, Presvetog Trojstva, odazvati, nam

Čitanja:

1 Kr 19,16–21
Ps 16,1–2.5.7–11
Gal 5,1.13–18
Lk 9,51–62

U prvome čitanju ove nedjelje, susrećemo Elizeja, Ilijinog učenika kojemu je dopušteno pozdraviti se s roditeljima prije nego će se odazvati i poći za prorokom.

Ali, mi smo pozvani slijediti većega od Ilije. O tom pozivu govori nam današnja liturgija.

Odazvati se pozivu znači slijediti Krista

Kada smo kršteni, Krista smo obukli i time smo pozvani u kuću Očevu. Postali smo djeca Božja i baštinici Kraljevstva. Pozvani smo ostaviti svoj prošli život i nikada se više ne okrenuti za njim. Pozvani smo slijediti Isusa kamo god nas pozvao.

Elizej je promatrao trenutak kada je Ilija bio uzet na Nebo i zbog toga dobio obilje duha Ilijina(vidi 2 Kr 2,9–15).

Evanđelje nas podsjeća da je i Isus bio uzet na (vidi Dj 1,2.11.22), i ostavio nam svog Duha da po njemu živimo i da nas on uvede u Kraljevstvo.

Za slobodu nas Krist oslobodi

Današnja nam poslanica govori o Isusu koji prelama svaki jaram ropstva. Oslobađa nas staroga zakona, ispunivši zakon pozivom da ga nasljedujemo služivši jedni druge u ljubavi.

Poziva nas da ruke stavimo na novi plug, da preuzmemo novi zadatak i budemo navjestitelji Božje riječi. Šalje nas narodima kako bi upoznali Njega i ušli u Njegovo Kraljevstvo.

Ilija je poslao oganj na one koji nisu htjeli prihvatiti Boga (vidi 2 Kr 1,1–16). Ali mi smo primili drugačijeg Duha.

Živjeti po Duhu znači suočiti se sa odbijanjem i sa drugačijim mišljenjima. Isto su činili i apostoli, kako čitamo u evanđelju. Moramo se osjećati kao izbjeglice (vidi Heb 13,14), bez mjesta na svijetu kojeg bismo zvali domom.

Slušajmo glas Onoga koga slijedimo, kako nas poziva današnji Psalam (vidi Dj 2,25–32Dj 13,35–37). On nas poziva da budemo poput Njega – vjerujući da nas nikada neće napustiti, da će nam pokazati stazu života i uvesti nas u radost svojeg Kraljevstva.


Dr. Scott Hahn – St. Paul Center
Prevela: Lea Potočar
Foto: TeiTo

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.