Kako oživjeti vjeru u obitelji tijekom ljetnog odmora

oživjeti vjeru

Ljetne su vrućine i vrijeme visokih temperatura kada se škole preko ljetnih praznika zatvaraju. Život se tada drastično mijenja. Odmičemo se od ustaljenih rutina i rasporeda koje smo pratili tijekom školske godine te se pripremamo na uzbuđenja koja nam donosi ljeto. U tom je procesu lako izgubiti navike i rituale molitvenoga života proteklih mjeseci. Iako su moja djeca premlada za školu, ljetna događanja vrlo lako uzrokuju zanemarivanje molitve. Čak i prekrasne inicijative ljetnih programa pojedinih župa traju obično tek nekoliko tjedana. Uz to, takvi su susreti najčešće usmjereni samo na djecu, a ne na cijelu obitelj. Iako je vrlo važno prihvatiti ovakve i slične prilike vjerskog poučavanja djece, još je važnije približiti cijelu obitelj Bogu. Donosimo nekoliko jednostavnih načina kako možete oživjeti vjeru u svojoj obitelji.

1. Uključite molitvu u dnevni raspored

Molitva ne mora biti ograničena samo na vrijeme pred objed ili navečer, postoji bezbroj načina kako uvesti molitvu u dnevni raspored i tako oživjeti vjeru u svojoj obitelji. Na primjer, možete izreći kratku zajedničku obiteljsku molitvu ujutro prije nego što se svi razbježe na svoje aktivnosti. Možete zajedno izmoliti molitvu Anđeo Gospodnji. Možete tijekom ručka ili večere pročitati kratak odlomak iz Biblije. Možete izmoliti molitvu Božanskom milosrđu u 3 sata poslije podne. Ako imate stariju djecu, možete zajedno naučiti moliti Časoslov.

2. Stvorite molitveno ozračje u domu

Otkriva li dom vašu vjeru? Jesu li molitveni materijali lako dostupni u vašem domu? Ako nisu, ovo je ljeto odlična prilika da vjera postane fizički prisutna u vašem domu. Ne treba vam ništa komplicirano, čak i smještanje jednostavnog nabožnog predmeta negdje u domu ili molitvenom kutku je izvanredan način kako staviti Boga u središte svoga dana i obiteljskog života. Možemo, na primjer, staviti Bibliju i krunicu na odgovarajuće mjesto da bismo potaknuli molitvu.

3. Posjetite Isusa

Kada ste zadnji put otišli u kapelicu na klanjanje? Kada ste zadnji put otišli na klanjanje zajednički, kao obitelj? Ako niste dugo, ovo je ljeto dobra prilika da zajednički posjetite Isusa. Možete biti sigurni da će susret sa živim Isusom oživjeti vjeru vaše obitelji.

Ako ste zabrinuti da će djeca biti prebučna ili nemirna tijekom molitve, pokušajte pronaći sat klanjanja za djecu. Ovakva su klanjanja posebno organizirana za malu djecu, a uključuju pjevanu molitvu, pjesme i vođeno vrijeme šutnje. Ako vaša župa ne nudi ovakvu vrstu susreta, pokrenite ga sami! Raspitajte se za ideje i poticaje.

4. Zajedničko hodočašće može oživjeti vjeru

Hodočašća imaju dugu i bogatu povijest unutar katoličke Crkve. Stoljećima su muškarci i žene moleći se putovali u svete gradove diljem svijeta. Iako često zamišljamo kako su hodočašća duga, međunarodna putovanja, zapravo možemo organizirati hodočašće bez obzira na ograničenja budžeta ili ostalih mogućnosti. Kongregacija za bogoštovlje kaže da između ostalog „hodočasnik odlazi u hram da bi susreo Boga, da bi bio u Njegovom prisutstvu, prinio Mu slavu i otvorio Mu svoje srce.“ Čak i odlazak u crkvu u obližnji grad može biti obilježeno dubokom molitvom i preobražujućim iskustvom. Proučite obližnja lokalna područja da biste pronašli ideje za posjet katoličkim mjestima. Postoji mnogo lijepih hodočasničkih mjesta diljem svijeta o kojima možete saznati na Internetskim stranicama.

Pripadamo živoj Crkvi stoga je važno njegovati duhovni život i svoj i svoje obitelji. Postoji mnogo načina kako to postići, a naši su savjeti tek početak puta.


Annemarie Miller – Catholic Mom
Prevela: LR
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!