Pastir i janje: Scott Hahn osvrće se na čitanja 4. vazmene nedjelje

grijeha, muka gospodina, pastir i janje, ostaviše, danas

Čitanja:

Dj 13,14.43–52
Ps 100,1–3.5
Otk 7,9.14–17
Iv 10,27–30

Izrael je kao obećani narod imao jednu misiju – posredovati u Božjem planu spasenja svih naroda do na kraj zemlje (vidi Iz 49,6).

Rječju Božjom, koju Pavao i Barnaba propovijedaju u današnjem prvom čitanju, rađa se narod Novog Saveza. Narod koji veliča Boga Izraelova i naziva ga svojim Ocem.

Po Crkvi svi narodi svijeta mogu čuti glas Pastira i poći za njim

Crkva generacijama ostaje vjerna milosti Božjoj predanoj apostolima i nastavlja njihovo djelo spasenja. Po Crkvi svi narodi svijeta mogu čuti glas Pastira i poći za njim (Lk 10,16).

Isti onaj dobri pastir iz današnjemg Evanđelja postaje žrtveno janje u današnjem drugom čitanju. U polaganju vlastitog života za svoje stado, janje uspostavlja novu Pashu (1 Kor 5,7). Po krvi jaganjca od ropstva grijehu i smrti oslobađa se mnoštvo iz svakog naroda, plemena, puka i jezika (usp. Otk 7,9).

Crkva je to veliko mnoštvo koje Ivan opisuje u svom viđenju. Bog se zakleo Abrahamu da će mu dati potomstvo brojno poput zvijezda na nebu. To je obećanje, po Ivanovu viđenju, ispunjeno u Crkvi (usp. Otk 7,9; Post 15, 5).

Janje kraljuje s Božjeg prijestolja. Štiti svoje stado. Hrani gladne svojim Tijelom i Krvlju. Vodi ih na zlene poljane i daje im vodu vječnoga života (vidi Iv 4,14).

Janje dostojno vječni je Pastir i Kralj, Sin Davidov kojeg su naviještali proroci. Njegova je Crkva kraljevstvo svega Izraela kojem su proroci navijestili obnovu u vječnome savezu (Ezk 34, 23-31;37,23-28).

To kraljevstvo nijedno pleme niti narod ne može ljubomorno proglasiti vlastitim. Pastirova riječ Izraelu usmjerena je svim narodima zemlje, pozivajući ih na slavljenje i blagoslivljanje njegova svetig Imena u Nebeskom Jeruzalemu.

Ovo je blagovijest narodima – možemo pjevati pjesmu Izraelovu u današnjem radosnom psalmu:

 „On nas stvori, mi smo njegovi – njegov smo narod i ovce paše njegove.“
(Ps 100,3)

Scott Hahn – St. Paul Center
Prevela: Lea Potočar
Foto: TeiTo

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.