Prava božićna priča ispričana u crtićima za naše najmlađe

Prava božićna priča ispričana u crtićima za naše najmlađe, Superknjiga

Evo nas u najljepšem dobu godine koje nas okuplja oko jednog posebnog novorođenčeta, a čije rođenje slavi čitav svijet. To je prava božićna priča.

Na televiziji se prikazuju filmovi i crtići o „božićnim pričama” koje uključuju sobove, vilenjake i svetog Nikolu koji se naglo udebljao i biskupsku mitru zamijenio crvenom kapicom. Sve je to simpatično i sjećam se da sam ja kao dijete jedva čekala te filmove i crtiće. Nije me nitko uputio u istinsku bit Božića, nisu mi je dočarali. To sam morala shvatiti sama kako sam odrastala i to je ono što nikako ne želim svojoj djeci.

Baš naprotiv, trudimo se primjerom pokazati djeci kako se slavi (pravi) Božić. Tako sam se bacila u potragu za sinkroniziranim crtićima koji će ispričati priču o Isusovom rođenju i pronašla sam tri koja ću vam ovdje kratko predstaviti.

Superknjiga – Prvi Božić

Trajanje: 26:37

Luka, glavni junak Superknjige, želi poklone i odlazi u trgovački centar gdje zaigra neku nagradnu igru. Na putu do trgovačkog centra susretne siromašnog dječaka i njegovu majku. Dolazi trenutak proglašenja pobjednika i baš tada se pojavljuje Superknjiga koja cijelu ekipu (Luku, njegovog robota Gizma i prijateljicu Elu) odvodi na putovanje na kojemu će otkriti pravo značenje Božića. Odjednom se nađu u palači kralja Heroda te saznaju za kraljev izopačen plan. Naći će se i na putovanju u Betlehem sa Svetom Obitelji. Na kraju će shvatiti koja je zaista ona prava božićna priča te će svoj komercijalni Božić u zadnji tren pretvoriti u ono bitno – usredotočit će se na Kristovo rođenje.

Tiha noć – božićna priča iz pogleda jednog magarčića

Trajanje: 47:25

Cijela priča je proizašla iz nezadovoljstva jednog magarčića koji žarko želi biti konj. Za sebe misli da je ružan i spor, odnosno da je sve suprotno konju. Jedna starija magarica ga pokušava oraspoložiti tako što mu priča priču o povijesti spasenja ljudskog roda u kojoj nije bio izabran konj. Naprotiv, to je bio jedan sasvim obični magarac. Tako je započela priču o nestašnom, tvrdoglavom i vrlo lijenom magarcu Habibu. Za popisa stanovništva, za vrijeme cara Augusta, kupuje ga jedan (naizgled) sasvim običan bračni par. Zvali su se Josip i Marija. Marija je bila pred krajem svoje trudnoće.

Iako nestašan i lijen, od Josipa, a posebno od Marije, dobivao je samo lijepe riječi. Osjećao se kao kraljevski konj!

Daljnje zgode i nezgode ovog simpatičnog magarčića pogledajte u crtiću kojeg također možete kupiti u Verbum knjižari. Tako ćete saznati i zašto je Bog magarcima dao poseban znamen – znak križa na njihovim leđima. Uživajte!

Isusovo rođenje

Trajanje: 44:00

Kao treći dostupan crtić pronašla sam ovaj koji je malo lošije kvalitete i sinkronizacije, ali u kojem je također ispričana ona prava božićna priča. Narator je mladić koji ponekad zapjeva.

Crtić započinje s Elizabetinom i Zaharijinom tugom za djecom jer nisu mogli imati vlastitu. Sljedeća scena je Zaharijino vršenje službe u svetištu hrama te ukazanje anđela Gospodnjeg koji mu naviješta rođenje sina Ivana. Zatim se preko Elizabete polako uvode likovi Marije i Josipa. Ostatak već poznate i drage božićne priče pogledajte u crtiću.

Želimo vam puno lijepih trenutaka s vašim najmilijima. Nemojmo dopustiti, poput Luke, da nas proguta konzumerizam, nego držimo pogled uperen u Dijete Isusa koje je došlo radi našeg spasenja.


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Screenshot

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.