Sv. Josip Radnik – proslavite vrijednosti rada

Sv Josip proslavite vrijednosti rada, otac, obitelj, sveti josip

Blagdan svetog Josipa radnika idealan je dan za isticanje vrijednosti rada na pravom primjeru. Sveti Josip zaručnik je Blažene Djevice Marije i Isusov zemaljski otac. Bio je zaštitnik i hranitelj Svete Obitelji. Po zanimanju je bio tesar, a tom je zanatu učio i Isusa dok je bio dijete. Na grčkom jeziku riječ tesar znači „umjetnik u radu drvom“. Mnogi su prikazi svetog Josipa koji u radionici podučava dijete Isusa kako obrađivati drvo.

Sveti Josip poznat je još i kao „šutljivi svetac“ jer evanđelja ne prenose nijednu njegovu riječ. Međutim, to ga čini utoliko zanimljivijim jer time postaje primjerom kako šutnja također nosi veliku vrijednost. Umjesto riječima, sveti Josip svjedoči djelima i radom.

Upravo zato što je sveti Josip povezan s radom, svetkovina Josipa Radnika slavi se upravo 1. svibnja.

Proslava sv. Josipa Radnika

Budući da se na dan svetog Josipa Radnika obilježavaju vrijednosti svakodnevnog rada, pripremili smo za cijelu obitelj nekoliko raznovrsnih aktivnosti. Svaki član obitelji može pronaći nešto za sebe, a možete i okupiti cijelu obitelj i zajedno ispuniti ponuđene materijale.

1. Budite kreativni

Odaberite jednu od ideja za kreativne aktivnosti. Iskoristite materijale koji su vam pri ruci ili se odvažite i kostimirajte se u sv. Josipa Radnika. Možda dobijete inspiraciju za kratku predstavu iz Josipove radionice.

Izradite papirnate ili drvene figurice, obojite ih kistom i temperama ili upotrijebite flomastere. Figurice možete izraditi i od filca. Lijepite ili šivajte, prepustite se mašti i vlastitim vještinama.

Iskoristite karton ako vam je ostao od starih kutija od cipela ili neke druge ambalaže. Izrezivanje i bojenje alata bit će posebno zanimljivo mlađoj djeci. Zalijepite ih na neki stari pojas i u tren postanite stolar u radionici sv. Josipa. Prijedloge možete vidjeti i u galeriji slika.

2. Radni listići i materijali

Pripremili smo mnoštvo zadataka i sakupili ih u radni materijal koji možete preuzeti u pdf formatu.

Materijali se sastoje od bojanke koju je pripremila Emanuela Matijaca i radnih listića s raznolikim sadržajem koje je pripremila autorica ovih redaka. Ponudili smo vam osmosmjerku, labirint, kodirani stih (koji glasi: Preslavni sveti Josipe, tebe je Bog izabrao za hranitelja svom Sinu i za zaručnika prečistoj Majci Njegovoj i postavio te glavarom Svetoj Obitelji.) i tablicu s kućanskim obavezama (ideja preuzeta s Catholic Linka). Tu se nalazi i Mali dnevnik o sv. Josipu Radniku.

Tablica s kućanskim obavezama pripremljena je za sve one koji se bore da bi na vrijeme izvršili svoje obaveze. Obaveze su jednako važne i odraslima i djeci jer ih uče odgovornosti i posljedicama, ali i vještinama i sposobnosti da budu samostalni. U tablici se nalaze dani u tjednu te stupac od deset redaka gdje se mogu upisati dnevne obaveze. U svakom kvadratiću ispod određenog dana u tjednu dijete može upisati kvačicu kada izvrši tu obavezu. Na kraju tjedna kada je dijete ispunilo sve svoje obaveze, možete osmisliti neku prigodnu i jednostavnu nagradu. Tablicu možete ispisati svaki tjedan ili plastificirati jednu i bilježiti flomasterom.

3. Nešto slatko ili nešto slano

Ne morate se opredijeliti, možete se okušati u obje verzije. Ako ćete odabrati nešto slatko, nudimo vam poveznicu na niz recepata za torte u obliku panja – prigodno za obilježiti blagdan sv. Josipa Radnika – tesara.

Provjerite koji vam najviše odgovara na popularnoj stranici s receptima.

Volite li slane grickalice, izradite perece u obliku štapa koji je nosio sv. Josip. Poslužite se receptima za zimske perece ili štapiće sa sirom. Ne zaboravite uključiti djecu koja će rado pokazati vještinu izrade raznih vrsta, oblika i veličina pastirskog štapa.

4. Online slagalice za velike i male

Napravite izazov među članovima obitelji! Tko će biti brži u slaganju slike sv. Josipa Radnika u njegovoj tesarskoj radionici? Naša vrijedna Suzana izradila je za vas dvije online igre koje možete odigrati na sljedećim poveznicama:

Slagalica 1

Slagalica 2

Uživajte!


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: CentrArredo – Pixabay 

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.