Sabor u Jeruzalemu: Scott Hahn osvrće se na čitanja 6. vazmene nedjelje

Sabor, novo, Presvetog Trojstva, odazvati, nam, dočekivati

Čitanja:

Dj 15,1–2.22–29
Ps 67,2–3.5–6.8
Otk 21,10–14.22–23
Iv 14,23–29

Prvi Crkveni sabor, Jeruzalemski, onaj o kojemu slušamo u današnjem prvom čitanju, odlučio je formirati Crkvu kakvu mi danas poznajemo.

Neki židovski kršćani željeli su sve obraćenike obrezati i podvrgnuti ih složenim židovskim ritualima i pravilima.

Sabor je to prozvao herezom, učeći nas kako je Crkva u savršenom Božjem planu zamišljena kao Božja obitelj cijeloga svijeta. Više nije bila savez samo sa jednim narodom.

Današnja liturgija predstavlja meditaciju porijekla i značenja Crkve

Crkva je jedna, kako vidimo u današnjem prvom čitanju: “”The Church is one, as we see in the First Reading: “Apostoli [biskupi] i starješine [svećenici], zajedno sa svom Crkvom [laicima].”

Crkva je sveta, poučavana i vođena Duhom Svetim kojeg je Isus obećao apostolima u evanđelju.

Crkva je katolička, odnosno univerzalna. Ona donosi Božji put spasenja svim narodima, kako slušamo u današnjem psalmu.

Na koncu, Crkva je apostolska, kakvom je Ivan vidi u današnjem drugom čitanju. Utemeljena je na dvanaest apostola.

Sva ova značenja Crkve naglašena su u priči o saboru.

Sabor u Jeruzalemu podsjeća da nam je potrebno vodstvo i učiteljstvo

Primijetite da svi, čak i sv. Pavao, promatraju “Jeruzalem [i]… apostole” kako bi uvidjeli pravo učenje Crkve. Vidimo da Duh Sveti uvodi apostole u svu istinu. Oni se obraćaju narodu sa: “Zaključismo Duh Sveti i mi…”

Znajući ove istine o Crkvi, naša srca nikada ne bi trebala biti uznemirena. Liturgijska je poruka danas da je Crkva Gospodnje djelo, da je vođena Duhom Svetim, braniteljem poslanim od Oca u ime Sina.

Ova bi nas spoznaja trebala učvrstiti u povjerenju, osloboditi naše duše zabrinutosti da slave Gospodina. Neka nas ova velika istina potakne da podredimo svoj život Njegovom Imenu. Da ljubimo Isusa hraneći se Njegovom riječju, radujući se što smo pozvani biti dionici zajedništva Oca, Sina i Duha Svetoga.


Scott Hahn – St. Paul Center
Prevela: Lea Potočar
Foto: TeiTo

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.