„Iz obilja srca usta govore.“ Scott Hahn razmatra misna čitanja za osmu nedjelju kroz godinu

grijeha, muka gospodina, pastir i janje

Čitanja

Sir 27,4–7
Ps 92,2–313–16
1 Kor 15,54–58
Lk 6,39–45

U današnjim čitanjima slušamo Isusa kako govori ono što židovski mudrac imenom Sirah piše u Jeruzalemu više od stoljeća ranije. Obojica se dotiču jedine istine: riječi koje izlaze iz nas objavljuju skrivene misli u nama.

Govor otkriva tajne srca.

Sirah poučava da je govor „kušnja ljudi“ i njihova karaktera.

„Nikoga ne hvali prije no što progovori,                                                                                         jer govor je kušnja ljudi.“ Sir 27,7

Onaj koji je čestitog srca, izgovarat će riječi koje su iskrene i koje ohrabruju druge. Međutim oni čije srce je ispunjeno odbacivanjem drugih, „plod“ njihovih usta mnogo govori o „stablu“ koje ga tvori.

„Obradu voćke očituje njezin plod:
tako i riječi čovjekove otkrivaju njegove osjećaje.“ Sir 27,6

Izaći iz kušnje očvrsnut ili raspadnut

Sirah također uspoređuje kušnju naših riječi sa lončarevim posudama koje iskušava peć- ako se pravilno pripremi za pečenje, nastat će korisna posuda, ali ako se glina ne osuši u potpunosti, ona će se pri ekstremnoj toplini raspasti.

„Lončareve posude peć iskušava,
a čovjeka njegov govor.“ Sir 27,5

Na sličan način Isus ustraje na zahtjevu da čovjek govori „iz obilja srca“.

„Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore.“ Lk 6,45

Također Isus uspoređuje naš govor bilo dobar ili loš, sa plodovima koji rastu na drveću: „Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom.“ Lk 6,43

Pozvani smo paziti na riječi koje nam izlaze iz usta

Oba čitanja potiču nas da „zdrav“ govor postane naša navika. Uostalom, mnogo toga o tome tko smo mi je iznosi se na vidjelo upravo načinom na koji govorimo i riječima koje izgovaramo. Ali tu se dodaje još jedan korak: Gospodin traži od nas da pogledamo prema sebi, da pregledamo naša srca i ispunimo ih “dobrim blagom” koje Bog želi.

Zašto je čistoća srca i govora toliko važna? Jer, kao što Isus izjavljuje negdje drugdje u Svetom Pismu: “svojim će se riječima opravdati, a vašim će riječima osuditi”.

„A kažem vam: za svaku bezrazložnu riječ koju ljudi reknu dat će račun na Dan sudnji. Doista, tvoje će te riječi opravdati i tvoje će te riječi osuditi.“ Mt 12, 36-37

Čistoća govora i srca važna je jer nam može pomoći pri donošenju odluke o izgledu našeg posljednjeg suda i tu sada nastupa važna misao drugog čitanja. Pavao nas podsjeća da će Bog zauvijek uništiti smrt. Ako želimo sudjelovati u ovoj pobjedi i živjeti zauvijek s Gospodinom, moramo poduzeti sve potrebne korake kako bismo predali naša srca i usta u službu onome što je dobro.


Scott Hahn – St. Paul Center
Prevela: Martina Gazdek
Foto: TeiTo

 

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.