Što ako moj suprug nije toliko duhovan koliko sam se nadala da će biti?

nadala

Gotovo uvijek, kada govorim grupama o duhovnom vodstvu u obitelji, pitaju me neku verziju ovih pitanja. Kako sam primijetila tijekom godina, to je jedno od pitanja koje je – često prilično teško – na srcima mnogih vjenčanih muškaraca i žena koji su strastveni u svojoj vjeri.

Iako ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje, uvidjela sam da je ovih nekoliko točki jako važno zapamtiti ako se nađete u vezi u kojoj se čini da vaš/a voljeni/a nije tako „daleko“ na duhovnom putovanju kao što ste se nadali da će biti.

Prvo i uvijek, okreni se Bogu. Traži od Boga da ulije u srce tvog supružnika veću želju da zna, voli i služi. Budi određena. Nadaš li se da bi tvoj supružnik mogao provoditi više vremena u molitvi? Bi li voljela vidjeti svog supružnika kako otvara svoje srce kako bi još više naučio o Katoličkoj vjeri? Moli Boga. Vjeruj njegovoj riječi kada kaže: „Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.“ Također, ako je tvoj suprug duhovan, ali u trenucima suhoće, razmotri mogućnost pitati ga kako možeš moliti za njega. Možda iskreno želi tvoju duhovnu podršku i možda će biti sretan predložiti ti načine na koje možeš moliti za njegov duhovni napredak.

Nemoj pritiskati, pozovi

Negativna povratna informacija, zanovijetanje i kritiziranje duhovnog života tvog supruga će skoro neizbježno stvoriti veću udaljenost između vas i nerijetko ga držati dalje od duhovnog rasta. Umjesto toga, pozivaj. „Bi li želio predvoditi molitvu?“ Možda je tvoj suprug sretan kada predvodi molitvu, samo mu treba mali poticaj s tvoje strane – duhovni suigrač – da je sada dobra prilika za molitvu. „Želiš li mi se pridružiti na ovom razgovoru kojeg imaju u crkvi? Voljela bih da mi praviš društvo.“ Tvoj suprug ima slobodnu volju reći ne, ali ti također imaš slobodnu volju pozvati – oboje trebate prepoznati i poštivati ovu činjenicu. Ponekad, ako ima previše „Ne, hvala“ odgovora na tvoje pozivnice, dobro je neko vrijeme vratiti se na molitve i uzeti odmor od pozivanja kako ne bi postalo gnjavaža.

Budi što uvjerljiviji Kristov učenik što možeš biti

Budi dobrohotnija, strpljivija, nježnija, ljubaznija. Budi hodajući primjer Prve poslanice Korinćanima, 13 glava. Primjer ozarenog kršćanina često izaziva obraćenje srca. Budi ta sveta vatra u životu svog supruga po kojoj će on biti sve više privučen vjeri, jer vidi njezine pozitivne utjecaje koji mijenjaju život na i po tebi.

Pogledaj brvno u svom oku

Kako bi postala bolji model vjere, gledaj na svoj osobni duhovni život čak i više nego na suprugov. Gdje sam nedostatna? S kojim porocima se sada borim i kako ih mogu iskorijeniti? Kako mogu rasti u vrlinama? Kako mogu jačati svoj molitveni život? Koji su duhovni ciljevi koje trebam sama sebi postaviti? Provedi više vremena rješavajući se brvna u svom oku nego što provodiš pokušavajući iskopati trn u oku svog supruga. (vidi Mt 7, 3-5)

Prepoznaj duhovnu ljepotu unutar njega

Makni svoj pogled sa „što nije u redu“ u duhovnom smislu s tvojim suprugom na sve one stvari koje jesu u redu s njim. Možda molim više krunica ili provodim više minuta čitajući Sveto pismo svaki dan od mog supruga, ali moj suprug je najpožrtvovniji čovjek kojeg sam ikada upoznala. Daje više nego ja, vjeruje više nego ja. Iskreno, pun je života, odiše krepošću. Pogledaj prekrasne, duhovne kvalitete u svom suprugu i provedi neko vrijeme prepoznavajući i cijeneći te stvari. Daj sama sebi slobodu voljeti svog supruga takvog kakav je i dopusti Bogu da radi na velikoj preobrazbi koja se možda treba dogoditi. Nakon toga uživaj u miru koji dolazi s tim. (https://zenavrsna.com/ne-ljubi-daljnjega/8050)

Ako imaš djecu, ne podcjenjuj njihov utjecaj

Isus je rekao da kraljevstvo Božje pripada malenima (vidi Mt 19, 14). Dok prenosiš vjeru svojoj djeci, ne podcjenjuj utjecaj koji će njihova vjera imati na osobni duhovni rast tvog supruga. Zadivi me kada moj trogodišnjak može preporučiti priliku za molitvu u savršenom trenutku. Ovo, bez sumnje, inspirira duhovni rast i pojačanu svijest o potrebi stalne molitve mog supruga i mene. Nastavi ohrabrivati djecu da gaje odnos s Gospodinom i uči ih o blagu Crkve pa će njihova strast za vjerom prirodno preplaviti i tvog supruga i utjecati na njega često i na načine koje ni ne primjećuješ.

Ne postoji vremenski okvir

Možda imaš samo-nametnuti rok za duhovni napredak svog supruga. Možda želiš da postane snažniji duhovni vođa prije nego vaša djeca dosegnu određenu dob ili, ako nije katolik, želiš da se obrati prije nego napuni toliko i toliko godina. Bog radi izvan vremena. Tvoj suprug je na putovanju koje nema vremenski raspored. Obraćenje (veliko poput postati katolik ili manje poput češćeg čitanja Biblije) može doći u trenutku ili trajati kroz život. Nemoj stavljati očekivanja ni vremenski raspored rasta duhovnog života svog supruga. To nije pošteno prema radu Duha Svetoga, nije pošteno prema tvom suprugu i nije pošteno prema tebi.

Nikad ne gubi nadu

Bog ne vjeruje u izgubljene slučajeve. On nas traži poput pastira koji je izgubio jednu ovcu (vidi Mt 18). Bog želi osvojiti srce tvog supruga i više nego što ti želiš da ga on osvoji. Duh Sveti je uvijek na djelu, iako ga ne možeš uvijek vidjeti. Sveti Ivan XXIII., papa, rekao je ovaj prekrasan citat o vjeri, a ja sam dodala „tvoj suprug“ umjesto „ti“ na nekoliko mjesta. Razmisli redovno se pozivati na ovaj savjet: „Ne savjetuj se sa svojim strahovima već sa svojim nadama i snovima. Ne razmišljaj o svojim frustracijama već o neispunjenim potencijalima (tvog supruga). Ne zabrinjavaj se oko toga što je (tvoj suprug) pokušao i nije uspio već se brini o tome što je (tvom suprugu) još uvijek moguće učiniti.“ Nikad ne gubi nadu.

Katie Warner 


 

Prevela: Katarina Zrinkijević
Foto:  Fischer Twins – Unsplash

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.