Zasjati poput sunca: Scott Hahn razmatra čitanja 16. nkg

svet kao otac

Čitanja:

Mudr 12,13.16-19
Ps 86,5-6.9-10.15-16a
Rim 8,26-27
Mt 13,24-43

Bog poučava svoj narod, na to nas podsjeća današnje prvo čitanje.

Što On to želi da znamo pa nas poučava? Želi da znamo da On brine za nas, da je On pravedan Bog, da čak i one koji Mu ne vjeruju imaju nadu u Njegovoj milosti ako zatraže njegov oprost i pokaju se.

Ova lekcija ponavlja se i u prispodobama koje nam Isus govori u današnjem evanđelju. Svaka od njih opisuje Kraljevstvo Božje. Opisuje Sijača i sjeme. Rast sjemena rast je Kraljevstva, skriven poput djelovanja kvasca u tijestu kruha; nevjerojatan i neočekivan kao rast velikog drva gorušice iz najmanjeg od svih sjemenja.

Pravednici će u onaj dan zasjati poput sunca

Današnja čitanja nameću nam pitanje: Zašto Bog dopušta da zli rastu uz dobre? Zašto dopušta nekima da odbiju navještaj Njegova Kraljevstva?

Psalam nam nudi odgovor – Bog je spor na srdžbu i bogat dobrotom. Pravedan je, u to nas Isus uvjerava – zavodnici i bezakonici bit će bačeni u oganj na kraju vremena. Ali, svojom nas strpljivošću Bog poučava da mu je prije svega milo naše pokajanje i okupljanje svih ljudi i naroda u Njegovom Imenu da bismo Ga mogli hvaliti i slaviti u vijeke vjekova.

Iako ne znamo moliti kako bismo trebali, Duh se za nas zauzima neizrecivim uzdasima, govori sveti Pavao u današnjoj poslanici Rimljanima. Prvo se morale obratiti i zazvati Gospodina, moramo priznati da smo gušili dobro sjeme Njegove Riječi, ne dajući mu da urodi plod u našim životima.

Ne gismo smjeli biti zavedeni, izgubiti razum i dušu kada vidimo da sjemena ima svakakvog. Da je među pšenicom Istine i svetosti i sjeme grijeha, nepravde, slabosti.

Bog dopušta da Njegovo since Sja i dobrima i zlima (vidi Mt 5,45). Ali žetva je blizu. Trudimo se, toga, biti dostojni zvati se pravednicima da bismo mogli zasjati poput sunca u Kraljevstvu Oca svojega.


dr. Scott Hahn – St. Paul Center
Prevela: Lea Potočar
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!