Zašto je pitanje pobačaja lakmus papir današnjih političara i kakve to ima veze s nama?

pobačaja

Znajući da pitanje zabrane pobačaja u Hrvatskoj nema nikakve veze s kandidaturom za Europski parlament u kojem se o tome ne odlučuje, možemo se upitati čemu uopće uplitati to pitanje u priču. Nije li to samo podvala sekularnih medija u stilu „podijeli pa vladaj”? Smatram da je upravo pitanje pobačaja ključno u razlučivanju kome dopustiti (i svojim glasom pomoći) da nas zastupa, a objasnit ću i zašto.

Jesu li se i „vrsne žene” počele miješati u politiku?

Vrlo kratko i jednostavno: nisu! Pitanje razlučivanja kome dati ili ne dati svoj glas smatramo prije svega moralnim i vjerskim pitanjem, nikako političkim. Kada se pitanje glasovanja preseli iz područja morala u područje politike, onda lako uspijevaju zablude i kalkulacije. Kome se isplati dati glas? Hoće li moj glas biti izgubljen i na kraju dodijeljen mojim protivnicima? Koja je opcija politički uspješnija? Sve su to počeci puteva koji sigurno vode u zabludu.

Kao što će sva naša djela biti vagana na tezulji koja će ispitati njihovu vrijednost za vječni život, tako će i svi naši odabiri, potpisi i glasovanja. Ako razmišljamo da je dati glas na nekim izborima ujedno i doprinos knjizi u kojoj su zapisana sva naša djela po kojima ćemo biti suđeni u posljednji dan, onda je sasvim razumljivo da je to moralno, a ne političko pitanje. Gospodin nas neće u onaj dan pitati koliko je politički uspješan bio naš kandidat, nego koje smo sve stavove uz njega potpisali.

Pitanje zabrane pobačaja kao lakmus papir

Tomistička filozofija koja je temelj katoličke teologije kaže da je istina uvijek logična. Ako nešto nije logično, ne može biti ni istinito. Danas se taj princip olako zaboravlja i logika najčešće ustupa mjesto osjećajima. Makar se radilo ponekad o iznimno vrijednim osjećajima, kao što je, primjerice, suosjećanje, gotovo sigurno će nas napuštanje logike u korist osjećaja povesti krivim putem zaključivanja. Pa krenimo jednostavno i logično.

Crkva nas uči, a znanost potvrđuje, da čovjekov život počinje začećem i treba završiti prirodnom smrću. Dakle, svaki čovjek je jednako čovjek imao on starost od jedne minute (pa i sekunde!) ili sto godina. Svaki čovjekov život ima pred Bogom jednaku vrijednost. Oduzimanje života bilo kojem čovjeku (neovisno o tome kako to nazovemo i koja su nam opravdanja) u bilo kojoj fazi njegova života, činjenično je ubojstvo. Ako smo se složili s time, onda ćemo uz zabranu ubojstva zasigurno zastupati i zabranu pobačaja koji je također ubojstvo. Imate li još nejasnoća po ovom pitanju, pokušajte sva opravdanja koja navode na protivljenje zabrani pobačaja primijeniti na protivljenje zabrani ubojstva (ili čak samo slobodnoj prodaji oružja!) i vidjet ćete kako su sva ta opravdanja redom besmislena.

Naravno, pitanje zabrane pobačaja je samo jedno od mnogih pitanja koja u današnjem društvu donose nepopularnost kad zastupate Istinu. Pa ipak, dužnost je svakog čovjeka, a poglavito kršćanina, zastupati Istinu ma koliko ga to koštalo. Pitanje je to njegovog osobnog integriteta i vjerodostojnosti. Ako si kršćanin, budi kršćanin u svim situacijama i na svim mjestima. Ako nisi, nemoj druge dovoditi u zabludu tako se izjašnjavajući.

Zar je toliko jednostavno i jasno?

Nije uvijek. Upravo zato što živimo u društvu koje je napustilo i istinu i logiku (vidite koliko je to uvijek povezano!), nije uvijek jednostavno vidjeti istinu u svoj njezinoj jasnoći i jednostavnosti. No i tada se možemo zapitati: mogu li nas dobrim putem voditi oni koji ni sami ne nalaze put?

Zato uza sve razumijevanje koje možemo imati prema zahtjevnosti ulaska i opstanka u političkoj areni današnjeg svijeta, ostaje jasno da su teška pitanja poput zabrane abortusa pravi lakmus papir kvalitete kandidata koji nam se na izbor nude.

Sveto pismo nudi nam jasne smjernice

Na koncu, bez puno kompliciranja, nije li uvijek najsigurniji put onaj koji nam nudi i tumači Božja riječ?!

„Gledaj! Danas preda te stavljam: život i sreću, smrt i nesreću. Ako poslušaš zapovijedi Jahve, Boga svoga, koje ti danas dajem – ako ih poslušaš ljubeći Jahvu, Boga svoga, hodeći njegovim putovima, vršeći njegove zapovijedi, njegove zakone i njegove uredbe, živjet ćeš i razmnožit će te Jahve, Bog tvoj, i blagoslovit će te u zemlji u koju ulaziš da je zaposjedneš. Ali ako se srce tvoje odvrati i ne poslušaš, nego zastraniš i budeš se klanjao drugim bogovima i njima iskazivao štovanje, ja vam danas izjavljujem da ćete zaista propasti; nećete dugo živjeti na zemlji u koju ćete, prešavši Jordan, ući da je zaposjednete.

Uzimam danas za svjedoke protiv vas nebo i zemlju da pred vas stavljam: život i smrt, blagoslov i prokletstvo. Život, dakle, biraj, ljubeći Jahvu, Boga svoga, slušajući njegov glas, prianjajući uz njega, da živiš ti i tvoje potomstvo. Ta on je život tvoj, tvoj dugi vijek, da bi mirno mogao boraviti na zemlji za koju se Jahve zakle ocima tvojim: Abrahamu, Izaku i Jakovu da će im je dati”.
Pnz 30,15-20

Nije lako ući u političku arenu i u njoj kao katolik opstati. Svim srcem vas potičemo na molitvu za sve naše katoličke političare i javno aktivne osobe: da ostanu vjerni nauku Crkve i, ako je Božja volja, u javnom životu opstanu na slavu Njegovu i dobro duša.


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Element5 DigitalPexels

Katarina Matijaca
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) sedmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.