Božić otkriva veličanstvenu slavu ženskog tijela

Bog dolazi k nama kroz ženino tijelo

Možda se na prvi pogled čini neobičnim povezivati žensko tijelo s blagdanom Božića? Pa ipak, upravo žensko tijelo je nositelj najvećeg događaja u ljudskoj povijesti: utjelovljenja Boga. Kada smo naišle na ovaj tekst Christophera Westa, poznatog teologa i najvećeg poznavatelja Teologije tijela Ivana Pavla II, pomislile smo kako nam je baš potreban. Kao kad usred velikog mraka upalite lampion i postavite ga na visoko... Upravo tako sljedeće riječi djeluju u tami sadašnjeg trenutka.

Bog dolazi k nama kroz ženino tijelo

Usred svijeta koji neprestano pornificira i oskvrnjuje žensko tijelo, snažno je iscjeljujuće i otkupljujuće prepoznati da Božić proslavlja konačnu slavu ženinog tijela.

Marija otkriva što je konačna slava: Bog dolazi k nama kroz ženino tijelo!

Kako bismo prepoznali ženino tijelo kao „prolaz“ kroz koji Beskonačnost ulazi u vrijeme, kroz koji Beskonačnost ulazi u konačnost kako bismo mi mogli biti uzeti u Vječnost, u Beskonačnost… prepoznati ovo znači biti ispunjen sa strahopoštovanjem i čuđenjem nad misterijem žene. To znači biti ispunjen s „duhovno zrelom fascinacijom“ rekao je sv. Ivan Pavao II u svojoj Teologiji tijela. Sveta fascinacija u ženinom „misteriju“ je ta koja ispravlja izobličenu fascinaciju koja prevladava u današnjem svijetu.

Sveti Ivan Pavao II nam kaže da „duhovna zrelost ove fascinacije nije ništa više nego plod rođen od dara straha (poštovanja), jednog od sedam darova Duha Svetoga.“ (Teologija tijela 117b:4). Dozvoliti Duhu Svetom da nas ispuni ovim darom znači biti ispunjen čudom Crkve koja, kako je sv. Ivan Pavao II napisao, „časti i hvali kroz stoljeća „utrobu koja te je nosila, i prsa, koja su te dojila.“ (Lk 11, 27). Ove riječi“, potvrđuje Ivan Pavao, „pohvala su majčinstvu, ženskosti, ženskomu tijelu i njenom tipičnom izrazu stvarateljske ljubavi. (Teologija tijela 21:5)

Kroz misterij Božića, Bog preuzima meso kako bi otkupio naše meso. Kako možemo dopustiti da proslava Božića otkupi naš pogled na ljudsko tijelo?

Christopher West – Chasity Project


Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto: Aaron BurdenUnsplash

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.