Emocionalna čistoća – kako zaštititi srce?

srce, ljubav, emocionalna čistoća,

Ljudi su kreativni.

Neboderi u tvom gradu. Hrana na tanjuru ispred tebe. Složeni buket u vazi blizu tebe. Naši umovi su sposobni -za nevjerojatne, prekrasne i komplicirane stvari.

A jedna od naših najdražih stvari za kreativnost su naši životi.

Dobijemo dobru ocjenu na testu iz biologije i pomislimo: „Mogao bih biti doktor.“ Ili se vozimo pokraj lijepog ljetnikovca i pomislimo: „Možda ću jednoga dana živjeti tamo.“

I meni najdraži: kada mi se konobar u kafiću nasmiješi i ja pomislim: „Sviđam mu se.“

Zapravo, ne samo da mu se sviđam, već me želi oženiti, imati šestero djece, tri psa i otvoriti naš zajednički kafić. Konobarev i Pattyn kafić, stiže na ugao ulice blizu vas… čekaj malo. Konobarev i Pattyn? Oh, tako je. Ja ga ne poznajem. Čak ne znam ni njegovo ime.

Što je emocionalna čistoća?

Mislila sam da je pojam „emocionalna čistoća“ ista stvar kao i tjelesna čistoća, samo s emocijama. Doslovno sam zamijenila riječi tjelesna intimnost za emocionalnu intimnost kako bih razumjela temu.

Jednostavno rečeno, ono što sam shvatila je to da su emocije dobre, ali nisu namijenjene davanju bez brige. Dobre su u pravom smislu. Količina moga emocionalnog ulaganja u nekoga bi trebala oponašati dubinu našega odnosa.

Ne radi se o tome da odbijaš razvijati osjećaje prema ikome ikada. Emocionalna čistoća je odlučiti se dozvoliti drugoj osobi da bude tko zaista jest radije nego tko ja želim da bude. To je ukorijenjeno u stvarnosti.

Kada sam planirala konobarev život za njega, činila sam ga nečim što on nije. Krala sam mu njegove nade, snove i osobnost i prisiljavala ga da bude ono što sam ja htjela.

Ali ovo je teško zato što smo, kao što sam rekla ranije, mi kreativni. I stvoreni smo da volimo. Ovo je toliko istinito da čak i naša ljubav može postati kreativna. Naš život ne čini samo umjetnost i tehnologija već i naša ljubav.

Mi žudimo za ljubavlju i da budemo voljeni

Kada se uhvatim zanesenom i nerealnom u mislima i emocijama, shvatim da je to zbog toga što sam zaboravila na Gospodinovu ljubav za mene. Čeznem za tim da radije budem viđena i poznata nego da otrčim onomu koji me vidi i poznaje bolje nego što me itko poznaje ili će me poznavati. Ja odlutam. Rastem u nestrpljenju i tražim trenutno zadovoljenje. Odjednom se uhvatim kako budna sanjam o konobaru koji u mojim mislima piše pjesmu o meni, a zapravo upravo kuha kavu.

Zašto nam je potrebna?

Čini mi se da mi je lakše uvjeriti se da ovo nije štetno jer je to samo zamišljanje. Sve je to u mojoj glavi, to ne vrijeđa nikoga.

Ali vrijeđa. To vrijeđa moj odnos s Gospodinom zato što se počinjem oslanjati na „ljubav“ koju sam proizvela radije nego na Boga – Ljubav samu.

To vrijeđa tu drugu osobu jer ju iskorištavamo. Može povrijediti i nas same kada napokon prihvatimo da se toj osobi ne sviđamo. I može povrijediti našeg budućeg supružnika. Ako je svaki konobar koji ti se nasmiješi potencijalna ljubav sada, što će te spriječiti da ih na isti način gledaš kad se udaš? Odabrati emocionalnu čistoću je teško, ali je to disciplina vrijedna ostvarenja.

Kako ju mogu steći?

To je teško jer vrline ne pristižu u naše srce u trenutku kada shvatimo da ih trebamo. Božja milost može učiniti mnogo, ali i mi moramo napraviti svoj dio.

Ako se nadaš biti više „emocionalno čista“ evo ti moj savjet:

Gledaj stvari kakve one zaista jesu. Kada netko učini nešto lijepo za tebe (kao na primjer da ti zadrži otvorena vrata ili da kompliment) zahvali njemu i Gospodinu na prijateljstvu. Nemoj da to prijeđe u zaruke.

Razmisli prije nego podijeliš. Djevojke vole pričati o svojim problemima, a dečki vole rješavati probleme. Dijeljenje važnih dijelova tvoga srca kroz duže razdoblje može postati zbunjujuće za obje uključene strane.

Ako se boriš sa zanošenjem u misli o potencijalnoj romansi, pokušaj se udaljiti od stvari koje to čine još težim. Slike o vjenčanjima na Pinterestu ili maraton romantičnih komedija ili slušanje te country pjesme o lijepoj djevojci po tisućiti put ne pomažu baš najbolje. Ove stvari nisu loše, ali budi iskrena prema sebi.

I na kraju, možda najsnažniji način vježbanja emocionalne čistoće je ostaviti srce Isusu. Nemoj primijeniti „Nađoh onoga koga ljubi duša moja“ (Pjesma nad pjesmama 3,4) na neku drugu osobu. Primijeni to na samu Ljubav, razapetu u nadi da će zauvijek biti s tobom. Davanje tvoga srca u potpunosti Bogu sačuvat će te od pojeftinjenja autentične ljubavi koju je on isplanirao za tebe tako da se zadovoljiš s „ljubavlju“ koju želiš sada.

 – Lifeteen.com

Prevela Katarina Zarinkijević

Foto: Pixabay.com

 

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.