Ideje za uređenje obiteljskog božićnog stola

Ideje za uredenje blagdanskog stola, božićnog stola

Svi znamo da su svakodnevni zajednički obiteljski obroci vrlo važni. Nije toliko važno što je na stolu, koliko tko je za stolom. Ipak, poneki događaji se obilježavaju s posebnije uređenim stolom i onda onome što je na stolu možda pridajemo malo više važnosti. Osim posebnih jela, na stol možemo staviti i lijepe dekoracije, stolnjake, nadstolnjake… Bliži nam se Božić pa ovim putem donosimo nekoliko ideja za uređenje obiteljskog božićnog stola. Naći će se tu ideje za serviranje pribora za jelo, ubrusa, ideje za centar stola, torte za Isusov rođendan… sigurno ćete pronaći inspiraciju.

Serviranje pribora za jelo

pribor za jelo, filc, božićni stol
pribor za jelo, filc, božićni stol

Osim klasičnog serviranja pribora za jelo, možete isprobati varijantu s filcom ili bilo kojom drugom čvršćom tkaninom. Ako niste vješti s iglom i koncem, poslužite se pištoljem na vruće ljepilo. Osim filca, „držače“ za pribor možete izraditi od hamer papira (druga slika) pa na njega nalijepiti božićni motiv, npr. sličicu Svete obitelji i jaslica. Umetnete salvetu, na to uredno složite pribor i to položite na tanjur – garantiramo ljepši stol u trenu.

Na platnenu salvetu možete složiti pribor, privezati ukrasnom vrpcom te dodati borovu grančicu, božikovinu, štapić cimeta, osušenu šnitu naranče… Ideja je bezbroj.

Za doručak vam može poslužiti ideja s četvrte slike gdje je pribor štosno serviran u šalici.

Ideje za ubruse i/ili salvete

ubrusi, salvete, božićni stol

Salvete možete servirati u čašama ili na tanjuru. Možete im dodati neke božićne detalje kao sa slika: neke ukrase, ručno izrađene božićne čestitke (s motivom jaslica) ili čak sitne jaslice (provjereno ih imate kupiti u Offertissimi po vrlo, vrlo povoljnim cijenama, a kasnije ih možete iznova koristiti iz godine u godinu).

Pronašle smo i videe kako lijepo i drugačije složiti ubruse pa se probajte okušati i u tome:

https://www.youtube.com/embed/plkWFQ89XyE
https://www.youtube.com/embed/KuU9V2GLJCo

Dekoracija na sredini stola

dekoracije na sredini stola, sveta obitelj, božićni stol

Oduševile su me ideje s jaslicama u staklenom zvonu kao dekoracije na sredini stola. Trebaju vam pladanj sa stalkom, veće figurice Svete obitelji i zvono, a možete unutra dodati i sićušne lampice.

dekoracije na sredini stola, sveta obitelj, notni zapis, borove grančice, božićni stol

Ovo su još neke zanimljive ideje: po cijeloj dužini stola staviti zimzelene grančice ukrašene svijećama, obiteljskim slikama, figuricama iz jaslica… ili notnim zapisima (hrvatskih pučkih) božićnih pjesama.

dekoracije na sredini stola, obrnute čaše sa svijećama, božićni stol

Ovu ste ideju vjerojatno već puno puta vidjeli. Čaše sa stalkom okrenite obrnuto i na njih posložite ideje, a unutar čaše možete složiti božićne ukrase ili figurice jaslica. Potrebno je samo malo se poigrati.

Ideje za uređenje božićnog stola u cjelini

ideje za uređenje božićnog stola, stolnjak, nadstolnjak, božićni sto
ideje za uređenje božićnog stola, stolnjak, nadstolnjak, božićni sto
ideje za uređenje božićnog stola, stolnjak, nadstolnjak, božićni sto

Bijeli stolnjak, crveni nadstolnjak ili obrnuto, zlatni tonovi, prigodne salvete, svijeće, najljepši tanjuri, čaše i pribor i još poneki detalj i stol je spreman za blagovanje uz tihe zvukove najljepših hrvatskih pučkih božićnih pjesama.

Ideje za torte za Isusov rođendan

Svjesni smo tko je na Božić jedino važan, odnosno čiji rođendan slavimo pa hajdemo ga proslaviti uz tortu! Donosimo nekoliko ideja za posebne božićne torte; od jednostavnih do kompliciranih. Sigurno ćete pronaći svoje nadahnuće!

Od debljeg kartona možete skalpelom izrezbariti jaslice, vrućim ljepilom to zalijepiti za štapiće za ražnjiće i pažljivo zabiti u gotovu tortu. Možete kupiti gotovi crni fondan, tanko ga razvaljati pa izrezati siluete jaslica i Svete obitelji ili ih jednostavno možete nacrtati rastopljenom čokoladom… i ne zaboravite svjećicu!

Šlag je isto zgodno rješenje s kojim se može crtati, a na vrh torte uvijek možete staviti mini keramičke jaslice. Špilju na drugoj slici možete dobiti tako da rukom oblikujete aluminijsku foliju pa je premažete sivim šlagom.

Ovo su ideje za vas malo vještije u baratanju s fondanom i šlagom, a prilažemo i videozapise s detaljnijim uputama koji vas mogu dodatno inspirirati:

https://www.youtube.com/embed/otEV7gUMXpY
https://www.youtube.com/embed/BfFKwKiW8i8

Želimo Vam najradosniju pripremu za Božić!


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Pinterest, Žena vrsna, Kyle HeadUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.