A gdje je Isus u ovakvom Božiću?

A gdje je Isus

Početak je prosinca i sve što nas okružuje već je u znaku Božića. Djeca u vrtiću izrađuju ukrase, na ulicama su upaljeni svjetleći ukrasi, a ako gledate televizijski program sigurna sam da nećete izbjeći rumenog djedicu koji s gomilom pomagača priprema razne poklone. Posebne prigode, popuste i rasprodaje do isteka zaliha da i ne spominjemo. Na prvi pogled sve je ispunjeno neopisivim uzbuđenjem. No, što se zaista krije ispod ukrasnog papira? Za koga i zašto je sve to?

Došašće je, prije svega, duhovna priprema

Ako želimo pronaći najbolji način za proslavu božićnih blagdana, trebali bismo prvo posložiti svoje prioritete. Kroz vrijeme došašća duhovno se pripremamo na Isusovo rođenje, dolazak Kralja nad kraljevima, Onoga koji će se roditi da bi za nas umro, Slavljenika bez kojeg svega ovoga ne bi ni bilo. Problem je što ga je svijet potisnuo, pa čak i zamijenio nekim upitnim likovima, a naš je zadatak da budemo hrabro drugačiji. Naš je zadatak da svoju obitelj zaštitimo od nasilnog nametanja svjetovnih ispraznosti i povučemo se u okrilje svoga doma gdje naš Gospodin želi ući u miru i tišini.

Kako Isus može postati središte našega slavlja?

Dovedite Isusa u srca djece

Možemo li u poziv Ivana Krstitelja da pripravimo put Gospodinu uključiti svoju djecu? Što možemo napraviti da ove riječi ne ostanu tek isprazna fraza? Prije svega, želim istaknuti da djeca razumiju mnogo više nego što mislimo, a mi ih nenamjernim podcjenjivanjem njihove pronicljivosti ponekad zakidamo za važan duhovan segment. Jedan od načina kako djeci dovesti Isusa u srca jest dan po dan kroz adventski kalendar ispričati priču o Isusovom dolasku. Čitajući im biblijske retke i prepričavajući im najvažnije misli toga čitanja, djeca u svojoj mašti grade priču o Isusovom rođenju. Od početka prosinca do Božića, dan po dan, gradimo s djecom tradiciju i produbljujemo vjeru.

Palite adventske svijeće svakodnevno

Svake nedjelje došašća palimo jednu novu svijeću adventskog vijenca. Znate kako djeca vole nekoliko puta zaredom paliti i puhati svjećice na rođendanskoj torti? Iskoristimo njihovu zaigranost. Neka svijeće ne gore samo tu jednu nedjelju za vrijeme obiteljskog ručka. Palite ih svakoga dana za vrijeme svakog obroka. Podsjetite svaki put djecu zašto ih palite, a onda, na kraju druženja za stolom, neka ih nestašno gase.

Budite kreativni

Ako volite izrađivati ukrase svojim rukama, to je još jedna prilika za druženje kada možete dovesti Isusa u središte svoga doma. Pripremite Mu jaslice, uredite detalje, neka Ga za Božić dočeka spremno mjesto u vašem domu. Dok izrezujete, lijepite, bojate, slušajte adventske pjesme koje radosno naviještaju Isusovo rođenje. Kada se djeca umore i zažele se neke nove aktivnosti, odaberite jednu od božićnih priča, sjednite s djecom u njihov kutak i pročitajte im priču o čudu Isusovog začeća i rođenja.

Posjetite „žive jaslice“

Kako se Božić približava, posebno na Badnjak, bit će sve više okićenih crkvi i jaslica. Otiđite u obilazak Božjeg doma. Sigurna sam da neće nedostajati svjetla, ukrasa i mirisa bora. Doživjet ćete posebno uzbuđenje i radost, bez da se osjećate pogubljeno u gomili užurbanih ljudi ili izbezumljeni vrištećim reklamama koje vas jedino tjeraju da pobjegnete daleko od svega. Znam da se nakon samo jednog posjeta trgovačkom centru osjećam kao da je netko iscijedio iz mene svu energiju i radost. Zamijenite ovakvo loše iskustvo nečim što će vas ispuniti – saznajte gdje se mogu pogledati žive jaslice.

Zamislite radost svoje djece kad ugledaju „živu“ svetu obitelj. Vidjeti svojim očima prizore iz Isusova života i okruženje u kojem se rodio nešto je što će djeca pamtiti i prepričavati još danima. Ovako neće sve ostati na priči već će djeca zaista shvatiti da se Isus utjelovio u djetetu i živio životom mnogo težim nego što će većina nas ikada doživjeti.

Pokloni neka budu umjereni

Živite u svijetu, ali ne i od svijeta. Ako je odluka vaše obitelji kupiti djeci božićni poklon, odaberite način na koji darivanje neće biti spektakl već samo jedan od detalja u vrijeme Božića. Dogovorite se da to bude nešto u okviru vaših mogućnosti, a bilo bi idealno da taj poklon ispuni i svoju duhovnu svrhu. Trgovine koje nude vjerske knjige za djecu, igre ili slagalice s božićnom temom mogu postati odličan odabir za pod bor. Obavezno istaknite da je to ostavio mali Isus u znak zahvalnosti. Tada možete predložiti svojoj djeci da i vaša obitelj pokloni nešto Isusu, na primjer, rođendansku tortu.

Darujte svoje vrijeme

Naposljetku, darujte svoje vrijeme. To je ono što će najviše ispuniti duše i srca vaše djece. Zaboravite na mobitel, e-mail i jurnjavu po trgovinama. Savjetujem vam da ostanete u svoja četiri zida sa svojom djecom i pozovite Isusa da bude s vama. Bilo odlaskom na misu, pjesmom, pričom ili crtićem, budite sa svojom obitelji i ne dopustite da vas obuzme ludilo bliještećih izloga. Zapamtite, Isus je razlog za slavlje, a on dolazi radi nas. Ako mu okrenemo leđa, što nam preostaje?


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Geekatolik

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka petero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.