Je li zaista onaj pravi ili samo priželjkuješ?

onaj pravi

Moje klijentice dolaze zabrinute s pitanjem je li čovjek s kojim izlaze zapravo osoba s kojom se žele i vjenčati. I to je zapravo jako dobro pitanje.

Tada ih savjetujem: „Bit ću iskrena s vama. Brak ne dolazi sa stopostotnom garancijom, a ideja srodne duše ne pomaže previše.“ Također, postoji deset ključnih područja o kojima razgovaram s njima, a koja bi im mogla dati smjernicu čine li dobar izbor ili se pripremaju za težak put ispred.

Stoga, ako se pitaš zadovoljavaš li se ti onime što imaš ili ipak ideš naprijed širom otvorenih očiju, pogledaj ovih 10 područja i iskreno se zapitaj gdje se nalaziš.

Vaše prihvaćanje jedno drugoga

Zadovoljavanje: U ovoj si vezi zbog njegova potencijala. Misliš o tome kako će, jednom kada se vjenčate, biti drugačiji ili jednostavno smatraš da treba samo malo vremena da bude muškarac kakvog ti želiš i da ga ti možeš takvim učiniti.

Zdravo: Prihvaćaš ga kakvim jest. Iako možeš tražiti promjenu ponašanja, diviš mu se i poštuješ njegove mnoge kvalitete ne misleći o tome kako ga je potrebno „popravljati“.

 Vaše uzajamno poštovanje

Zadovoljavanje: Osjećaš se kao da te ne poštuje dovoljno. Ponekad umanjuje vrijednost stvari koje su tebi važne, ponizio te u više situacija ili se zbog njega osjećaš ludom. Kada želiš njegovu pozornost, on oštro reagira ili ignorira. Kakva god njegova ponašanja nepoštovanja bila, racionaliziraš ih u glavi razmišljajući: „On to doista ne misli“.

Zdravo: Možeš s povjerenjem reći da te poštuje. Čak i ako se ne slažete ili imate drugačije perspektive, on poštuje tvoja mišljenja i osjećaje. On sluša i čini da se osjećaš vrijednom te se ne osjećaš manje vrijednom od njega.

Vaša sposobnost kompromisa

Zadovoljavanje: On te ne uzima u obzir kada se radi o njegovim stvarima. Kad mu kažeš da ti je nešto važno ili mu ukažeš kako može zadovoljiti vaše potrebe, on nastoji ukloniti tvoju zabrinutost ili ju potpuno ignorira. Ponekad bi u početku mogao reći ‘da’ na ono što ti treba, ali onda prijeći preko toga.

Zdravo: Odgovara pozitivno na ono što ti treba. Stvarno se zanima za ono što ti je bitno te ulaže napor u „timu“. On je fleksibilan i spreman na kompromis. Iako možda ne slijedi tvoje želje onako kako si zamislila, dosljedno pokazuje da poduzima mjere na područjima koja su ti važna.

 Tvoj instinkt

Zadovoljavanje: Često se osjećaš tjeskobno. Nesigurna si u svojoj vezi i gdje stojite, kako se osjeća, itd. Ako si tip koji želi puno blizine u vezi, možda ćeš osjetiti potrebu smanjivanja svojih očekivanja. Nešto je isključeno i jednostavno se ne osjećaš potpuno voljenom.

Zdravo: Imaš osjećaj mira. Zaljubljenost ne traje zauvijek, a umjesto tog prolaznog osjećaja, sada se osjećaš udobno i sigurno. Ponekad ljudi to pogrešno shvaćaju jer misle da postoji nešto pogrešno ili da nešto nedostaje u vezi, ali to znači da ste krenuli prema fazi dubljeg povezivanja u vezi.

Zajednička interakcija

Zadovoljavanje: Povremeno ti je lijepo u vezi. Često sanjaš o prekrasnim trenucima iz prošlosti, prisjećaš se kako je to dobro među vama bilo i željela bi da se to ponovi.

Zdravo: Uvijek se dobro provodite. Izgradili ste duboko prijateljstvo i među vama je dobra atmosfera. Pozitivnost vašeg odnosa daleko nadilazi negativnost. (Razmislite o održavanju omjera najmanje 5:1 pozitivnih i negativnih interakcija.)

Tvoj društveni krug

Zadovoljavanje: Često se žališ na njega obitelji i prijateljima – ili su oni podijelili svoje brige o vašem odnosu.

Zdravo: Tvojoj obitelj i prijateljima se on sviđa. Znaju da nitko nije savršen i da nijedan odnos nije bez konflikta – ali većina, (ako ne i svi), podržava vaš odnos i zapravo voli tvog dečka.

Tvoj razlog

Zadovoljavanje: Budi iskrena ovdje. Misliš li da bi se trebali vjenčati s tom osobom, ili je to samo sljedeći korak? Možda si ga upoznala prije 5 godina i misliš da je već vrijeme. Možda se bojiš da si izgubila sve ovo vrijeme tako da ipak ostaješ u vezi. Ili ti se možda povraća i na samu pomisao da ponovno moraš prolaziti kroz izlaženje s nekim. Možda misliš da si dosegla određenu dob, ili su svi tvoji prijatelji vjenčani i misliš da je pravo vrijeme za to.

Zdravo: Želiš ga zbog njega. Ne samo da duboko voliš ovog čovjeka, već možeš u sekundi izgovoriti njegove nevjerojatne osobine. Detaljna si o stvarima kojima se diviš i cijeniš kod njega. Čak i ako postoje ponašanja koja te izluđuju, znaš da je to nešto na čemu možete zajedno raditi.

Ciljevi veze

Zadovoljavanje: On ukazuje na brak jednoga dana, no, ne čini se kao da aktivno radi na toj ideji. Ako ne razgovara s tobom u nadi da će shvatiti biste li vas dvoje mogli izgraditi zajednički život, možda te samo zavlači.

Zdravo: Kao i ti – želi brak. Imate jednake ciljeve u vezi te je uključen u razgovore o tome kako bi život izgledao kada biste se vjenčali.

Otrovno ponašanje

Zadovoljavanje: Kritiziranje, zamjeranje, obrambeni stavovi i podizanje zida –  četiri su jahača iz Otkrivenja i prema nekim istraživanjima vode k rastavi. Šalim se sa svojim klijenticama: „Ako se pronalazite u ovome možete odmah uz vjenčane papire potpisati i papire za rastavu!” Parovi ovo moraju shvatiti vrlo ozbiljno i pronaći način da porade na svom odnosu prije zaruka ili vjenčanja.

Zdravo: Četiri jahača mogu ponekad pokazati svoje lice, ali to se ne smije događati često. Možda ponekad kritiziraš ili pokazuješ obrambeni stav, ali prelaziš preko toga budući da se ne ponavlja često. Također, naučila si uspješno popraviti štetu koje je nanijelo tvoje ponašanje.

Prekid

Zadovoljavanje: Predviđaš nešto ili misliš: „Kasnije ćemo to riješiti…“ – to može biti zastrašujuće, ali ako te probleme ne riješite odmah u braku bi se oni mogli još više nagomilati.

Zdravo: Razgovarali ste o svim mogućim problemima koji bi vas mogli dovesti do prekida te shvatili da su neke stvari dio osobnog karaktera koje će se ponavljati, ali i da one nisu put u propast nego u realnost.

Ostaviti nekoga koga voliš, čak i ako si uopće ne odgovarate, može biti zastrašujuće. Ne znaš hoćeš li kasnije naći nekoga ili se bojiš da ćeš zauvijek ostati sama. S druge strane, ako već neko vrijeme hodaš s nekim, trebala bi znati da on nije savršen. Zapamti, svoj nevjenčani status možeš promatrati kao jednu od prednosti – prednosti da razmisliš jesi li u vezi s dobrim čovjekom i potencijalne prednosti da dopustiš sebi naći nekoga s kime ćeš se bolje slagati.


Anita Chlipala – Catholiceducation.org
Prevela: Josipa Novački
Foto: Priscilla Du Preez – Unsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.