5 načina kako izgraditi posvećenu i postojanu obitelj

obitelj

Drugi vatikanski koncil definira obitelj kao “kućnu Crkvu”. Sv. Ivan Pavao II. potvrđuje: “Obitelj je temelj društva.” Također je ispravno reći: “Onako kako živi obitelj, živi i društvo.” Svjetska je povijest dala očiti dokaz činjenici da ako je razorena obitelj, vrlo brzo se i društvo počinje razarati. Stoga, u ovom slučaju, moramo učiniti sve što je u našoj moći da se žestoko borimo za budućnost svijeta boreći se za moralni napredak i posvećenje obitelji. Svi moramo sudjelovati!

Ovaj kratki članak ponudit će pet jasnih i konkretnih načina kako možemo stremiti oblikovanju posvećene i postojane obitelji, snažno osviješteni činjenicom da budućnost društva i svijeta uveliko ovisi o budućnosti obitelji. Neka nam Isus, Marija i sveti Josip, savršena obitelj, budu uzor i poticaj za naša nastojanja

1. Priprema za Brak

Nažalost, posljednjih godina zaručnički se tečajevi za parove koji planiraju sklopiti sakrament svete ženidbe toliko rijetko održavaju da ih skoro uopće nema (op.prev.) Izjava se odnosi na autorovu domovinu). Jedan konkretan prijedlog: okupljanje tima “bračnih mentora”.

Pod tim terminom podrazumijevamo da svaki par koji se odluči na brak treba imati nekoga tko bi ih vodio tijekom ovog prekrasnog poziva koji zovemo Brak. Konkretno, svaka crkva bi trebala imati tim “bračnih mentora”, parove koji imaju duboko produhovljen život, ljubav prema svojoj obitelji, praktično iskustvo u vlastitom bračnom pozivu i istinsku ljubav prema Crkvi i sakramentalnom životu, a koji bi pripremali par za brak. Ovakav program mogao bi uključivati susrete budućega para s mentorima jednom tjedno tijekom nekoliko mjeseci. Tijekom susreta mogu se pomoliti i zajednički proučavati što točno podrazumijeva sakrament svete ženidbe. U profesionalnom životu, mentori i treneri su apsolutno nezamjenjivi. Još je važnije imati bračne mentore koji bi pripremili parove da prigrle poziv koji je prekrasan, ali i pun izazova, poziv na sakrament svete ženidbe.

2. Sveta pričest

Najuzvišeniji čin što nas povezuje s našim vječnim životom s Gospodinom, a koji netko može napraviti jest primiti zasluženo, s ljubavlju i predanošću, najsvetiju pričest. Ovo je najuzvišeniji od svih sakramenata, jer je istinski i suštinski Tijelo, Krv, Duša i Svetost našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista.

Par koji nazoči na Misi i prima svetu pričest zapravo prima najsvetije Srce Isusovo. Možemo čak i reći da se događa duhovno usađivanje srca. Ako se dostojno prima, i muškarac i žena ispunjeni su ljubavlju najsvetijeg Srca Isusova. Ova će se ljubav očitovati kroz njihove susrete, razgovore i u svemu što oni rade. Ne postoji ništa plemenitije i uzvišenije nego imati sveto Srce Isusovo, vatrenu buktinju ljubavi koja gori unutar naših vlastitih srdaca. Ako obaveze dopuštaju, prekrasna je navika svakodnevno primanje svete pričesti. Zašto ne pokušati?

3. Djelovati tako da ugodimo drugome

Ljubav se mora očitovati u konkretnim djelima. I muž i žena moraju odlučiti da nastoje djelovati tako da ugode i usreće drugoga. Lijepa riječ, zasluženi kompliment, široki osmijeh, mali poklon, žarka molitva, mala žrtva – sve su to male, ali jako važne geste koje zaista mogu izgraditi obiteljski život. Svake noći, prije nego se povučete na počinak, smislite neku konkretnu gestu koju ćete napraviti za svog supružnika da biste ga usrećili. Isus nas podsjeća da tko je vjeran u malim stvarima bit će vjeran i u velikima.

4. Umjetnost slušanja s ljubavlju

Mnogi se brakovi uzdrmaju zbog loše komunikacije ili, još gore, zbog nikakve komunikacije! I muž i žena moraju naučiti umjetnost slušanja onog drugoga. Ono što moramo pod svaku cijenu izbjegavati jest prekidati onog drugog dok nam govori ono što mu je na umu ili u srcu i što mu je jako važno. Također, vrlo je važno izbjegavati predrasude i osude dok drugi govori! Milosrđe zahtijeva poštivanje drugoga, posebno dok ta osoba govori. Kao svećenik, primijetio sam u raznim prilikama da će osoba doći kod mene na razgovor da bi razriješila ili se rasteretila od mnogih problema. Može se dogoditi da se ta osoba rastereti putem snažnih riječi, suza, lupanjem o stol, povisivanjem glasa dobrih pola sata. Tijekom procesa rasterećenja, često ću jedva prozboriti već samo pažljivo slušati milosrdnim osluškivanjem. Tada osoba ustane rasterećena i poletna zahvaljujući mi što sam joj pomogao riješiti problem.

Danas mnogi ljudi na svijetu nemaju nikog živog tko bi ih slušao. To vrijedi i za bračne parove koji kao da su odustali od međusobnog razgovora i komuniciranja. Nastojmo njegovati umjetnost slušanja s ljubavlju. Od životne je važnosti na taj način zaštititi poziv svete ženidbe.

5. Milosrđe! Milosrđe! Milosrđe!

Samo je Bog savršen, čak i pravedan čovjek poklekne sedam puta dnevno. I muž i žena će ponekad pokleknuti; to je dio ljudskosti! Isus nam kaže što moramo napraviti: “Budite milosrdni kao što je vaš nebeski Otac milosrdan.” Najpoznatija molitva, proizašla iz Srca samog Isusa jest Oče naš u kojoj molimo: “Otpusti nama duge naše kao što i mi otpuštamo dužnicima našim.” Drugim riječima, muž i žena moraju stvoriti naviku milosrđa jednog prema drugome kada on/ona poklekne. Ako živimo milosrđe tada će i Bog biti milosrdan prema nama. To je dvosmjerna ulica. Engleski pjesnik Alexander Pope izrazio je to sažeto: “Pogriješiti je ljudski, oprostiti je božanski.” Milosrđe kod Boga jest jednostavno oprostiti grješniku. Trebamo nastojati biti spori na srdžbu, a bogati milosrđem, poput milosrdnog  Boga.


Fr. Ed Broom, Omv – Catholic Exchange
Prevela: LR
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!