Lekcije o majčinstvu svete Zelié Martin, majke sv. Male Terezije

lekcije o majčinstvu

Osjećate li da vas majčinstvo nadilazi? Jeste li frustrirane kada vas vaša djeca ne slušaju? Borite li se s balansiranjem posla, obiteljskog života i molitve? Brinete li se za spasenje svoje tvrdoglave djece? Ako ste odgovorili s „da“ na većinu ovih pitanja, imate dosta sličnosti sa sv. Zelié Martin, majkom „najveće svetice modernog doba“, sv. Terezije iz Lisieux-a. Možda će vam njene lekcije o majčinstvu doći kao spas.

Sv. Zelie Martin baš samo cvjetale ruže dok je odgajala taj „mali cvijet“ i njezinih 8 sestara (od kojih sve nisu preživjele dojenaštvo). Ona je željela najbolje za svoju djecu i bila bi razočarana kada su njihova ponašanja bila bilo što manje od svetosti.

Kao primjer, Zelié navodi jedan incident s Terezijom koji majkama može biti blizak:

„Jednog jutra, prije nego što sam se spustila dolje niz stepenice, željela sam poljubiti Terezu… Pa sam se nagnula da ju poljubim, ali ona se iznenadno sakrila ispod odjeće, govoreći tonom razmaženog djeteta: „Ne želim da me itko gleda.“ Nisam bila zadovoljna s njom i to sam joj i rekla.“ (The Mother of the Little Flower)

Zelié kasnije piše o svojoj zabrinutosti za Tereziju i njezinu budućnost:

„Za Tereziju, ne može se reći kako će ispasti, ona je tako mlada i bezglava… Njezina tvrdoglavost je skoro nepobjediva. Kada se odlučila reći ne, ništa ju neće prisiliti da promjeni mišljenje; možeš ju ostaviti u podrumu cijeli dan bez da kaže da nečemu. Ona će radije spavati tamo.“ (Story of a Family).

Tereza nije bila jedina kćer teške naravi

Međutim, Tereza nije bila jedina kćer teške naravi. Zelié ju je definirala toliko tvrdoglavom kao i Léonie, njezinom trećom kćeri. Piše: „Nisam nezadovoljna sa svojom Léonie. Kad bismo barem mogli ispraviti tu tvrdoglavost i njezin karakter da bude fleksibilniji, odgojili bismo je kao dobru kći… Ona ima željeznu volju. Kada nešto želi, ona nadvladava sve zapreke da dođe do kraja. Ali ona uopće nije religiozna. Ona moli samo kada ne može drugačije.“ (Story of a Family)

Zelié je imala toliko problema s Léonie da je napisala, „Ono što me brine je Leonina budućnost. Pitam se, što će biti od nje kada ja odem? To me straši! Ako je žrtvovanje mog života potrebno da postane svetica, svakako ću ga rado ponuditi.“ (The Mother of the Little Flower)

Nije bilo lako podizati pet kćeri i to je utjecalo na nju. Iznijela je svoju iscrpljenost u pismu svojoj kćeri Paulini, pišući: „Čeznem za odmorom. Čak se nemam snage više ni boriti. Osjećam potrebu za tihim razmišljanjem o spasenju, a komplikacije ovog svijeta učinile su da to zanemarim.“ (The Mother of the Little Flower)

Posvetila je svoju djecu Bogu još u trenutku njihova rođenja

U središtu ovih iskušenja, Zelié je zadržala duh nade i molitve, dnevnog rada za spasenje svoje djece. Ona je željela za njih da postanu sveci i posvetila je svoju djecu Bogu još u trenutku njihova rođenja.

Njezini napori na kraju su urodili plodom, budući da je svih pet kćeri krenulo posvećenim životom. Iznenađujuće, dvoje djece, za koje se najviše brinula (Terezija i Léonie) sada su prepoznate po svom herojskom i kreposnom životu. Terezija je proglašena svetom 1925. godine, a Léonie je postala službenicom Božjom 2015. godine.

Iznad svega, Zelié nam daje sliku majčinstva koje je vrlo ljudsko i izražava strahove i vapaje svih majki. Daje nam nadu ako stvarno težimo k svetosti naše djece, na kraju neće ispasti tako loši. Tko zna? Možda naše najtvrdoglavije dijete može postati najvećim svecem svoje generacije.

Sveta Zelié Martin, moli za sve nas majke!

Zanima vas što još možemo naučiti od sv. Zelie Martin?


Philip Kosloski – Aleteia
Prevela: Tihana Krajačić Bilić

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!